OVO SU KLUBOVI KOJI SU DUŽNI ZVEZDI: Evo i koliko

Pogledajte kakva su potraživanja crveno-belih prema inostranim klubovima za transfere i sredstva solidarnosti

Finansijski izveštaj Crvene zvezde, koji je objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, pokazao je da su crveno-beli imali dug od 34.5 miliona evra zaključno sa 31. januarom 2018. godine.

U samom izveštaju, pored upozorenja revizora, ukupnim prihodima i raskohima za 2018. godinu, ima i nekoliko zanimljivih podataka.

Jedan od njih vezan je i za potraživanja Zvezde, koja nisu naplaćena do tog dana, a vezana su za transfere i trening kompenzaciju za transfere igrača koji su prošli Zvezdinu školu.

Kada gledate ta potraživanja, ukupan dug Zvezde bio bi umanjen za 2.900.000 evra u finansijskom izveštaju.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Zbog zakasnelih isplata od transfera, crveno-beli su tokom proleća prošle sezone imali problema sa isplatama zarada fudbalerima. Glavni dug bio je vezan za obeštećenje od transfera Aleksandra Pešića u Al Itihad iz Saudijske Arabije.

Aleksandar Pešić, FK Crvena zvezda

Novac od transfera Pešića isplaćen je tek pre nekoliko meseci; Foto: Crvenazvezdafk.com

Arapi su na kraju 2018. godine dugovali Zvezdi 1.750.000 evra, a u momentu kada smo pisali o neisplaćenim zaradama crveno-belih, taj dug iznosio je oko 1.500.000 evra.

Ubrzo je jedna rata i isplaćena od strane kluba iz Saudijske Arabije, a čitava rata od 500.000 evra otišla je na servisiranje plata igračima.

Pored problema sa Arapima, Zvezda ima još potraživanja. Najveća su još za transfer Nikole Žigića, za šta Zvezda potražuje 406.714 evra, kao i za transfer Đorđa Tutorića u Kodžaeli u visini od 192.000 evra. Od istog kluba se potražuje i 108.035 evra za transfer Dušana Anđelkovića. Ipak, pitanje je koliko su ova potraživanja naplativa, jer su ovi klubovi usled finansijskog kraha ispali u niže rangove španske i turske lige i nisu pod obavezom UEFA kada je u pitanju rešavanje dugova.

U izveštaju se navodi i da Zvezda ima potraživanja od Latine za Ričmonda Boaćija u visini od 205.000 evra, kao i od BATE Borisova za 142.857 evra i Makabija za transfer Predraga Rajkovića (40.000 evra).

Pored svih ovih potraživanja, gde je nešto veći novac u pitanju, zanimljivo je da Zvezda potražuje 7.000 evra od Rome za trening kompenzaciju, od pozajmice Ognjena Ožegovića u Arsenal iz Tule iz Partizana u visini od 2.150 evra, a tu su i neke neverovatne svote - potražnja od 63 evra za transfer Savija u Kinu i 10 evra od sredstva solidarnosti za transfer Uroša Ćosića u Peskaru.

Pogledajte i čitav deo finansijskog izveštaja sa potraživanjima Zvezde od stranih klubova.

FK Crvena zvezda, finansijski izveštaj

Foto: apr.gov.rs

FK Crvena zvezda, finansijski izveštaj

Foto: apr.gov.rs Telegraf.rs