Ovo je najteži udarac za Vimbldon još od onog skandala sa Novakovim trenerom koji je promenio tenis

Te davne 1973. godine čak 81 teniser je bojkotovao Vimbldon zbog skandala sa odlukom da se Nikoli Piliću zabrani učešće * Čak 13 od 16 najboljih su bili uz tadašnjeg jugoslovenskog asa

Prvi put od 1945. godine, odnosno od završetka Drugog svetskog rata, svet će ostati uskraćen spektakularnih partija na Vimbldonu koji je otkazan usled pandemije korona virusa!

To je odluka čelnika "Ol Ingland Kluba" o kojoj smo već ranije pisali, što je svakako najteži udarac za ovaj gren slem još od one afere u kojoj je "glavni lik" bio nekadašnji jugoslovenski teniser i trener Novaka Đokovića - legendarni Nikola Pilić!

Te 1973. godine čak 81 teniser je bojkotovao Vimbldon zbog suspenzije koja Piliću nije dozvoljavala da učestvuje, a smatra se da je upravo tada Udruženje profesionalnih tenisera (ATP) ojačalo i da su potom usledile velike promene u svetskom tenisu. Tačnije - povećao se uticaj profesionalnih tenisera na najveće turnire.

O čemu se zapravo tada radilo, te davne 1973. godine?

Pilićeva suspenzija koja je bila početak promena u tenisu

Pilić je te godine igrao vrhunski tenis. Izgubio je finale Rolan Garosa od Rumuna Ilijea Nastasea, ali je veliki problem bio taj što je odbio da igra za Dejvis kup reprezentaciju Jugoslavije.

Prethodno je 12 godina nastupao za nacionalni tim, da bi pred meč sa Novim Zelandom odlučio da da prednost Mastersu dublova koji se održavao u isto vreme. Uz napomenu da je takođe imao želju da nastupi i za Jugoslaviju.

Čelnici Saveza su unapred znali Pilićevu odluku, ali su bili i te kako besni kada je tadašnji dubl Franulović-Jovanović poražen od Novozelanđana. Toliko da je sve svaljeno na Pilića.

Sledeći korak je bila suspenzija od devet meseci koja je Piliću zabranjivala da igra turnire širom sveta, pogotovo nakon što je Teniska organizacija prihvatila odluku jugoslovenskog saveza.

Čak 13 od 16 najboljih su stali iza Pilića, bio je to najslabiji Vimbldon u istoriji

Nikola Pilić

Pilić je te 1973. dobio lođe vesti pred Vimbldon Foto: Guliver/ Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Suspenzija je potom smanjena na samo mesec dana, ali je to bilo dovoljno da se Pilić ne nađe na Vimbldonu. Kada su za to čuli ostali teniseri, usledio je bojkot koji se smatra kao jedan od najvećih udaraca za Vimbldon ikada.

Jer, čak 13 igrača iz prvih 16 na listi nisu želeli da igraju u Londonu, te se taj Vimbldon 1973. smatra za najslabijim u istoriji. Osvojio ga je Jan Kodeš, kom je to jedini trofej na Vimbldonu u karijeri.

Čak se i Pilić svojevremeno prisetio tog turnira.

Do trećeg kola stigla su dvojica Engleza, koji nisu znali ni da igraju tenis. I Kodeš bi otkazao turnir, ali nije smeo, dolazio je iz Čehoslovačke, a ona je kao i ostale socijalističke zemlje, bila solidarna sa Jugoslavijom. Britanac Rodžer Tejlor (stigao do polufinala) nastupio je samo zbog toga, jer je mislio da će osvojiti turnir. Posle mi se izvinjavao zbog toga - rekao je Pilić.Nikola Pilić

Grupa tadašnjih viđenijih tensiera, uključujući i Artura Eša i Džeka Krejmera, zajedno sa Pilićem čekaju odluku suda Foto: Guliver/ Leonard Burt/Central Press/Hulton Archive/Getty Images

On se iz profesionalnog tenisa povukao pet godina nakon tog bojkota, da bi postao jedan do najbolji trenera.

Sa Nemačkom je tri puta osvojio Dejvis kup, jednom i sa Hrvatskom (2005), da bi 2010. bio savetnik Dejvis kup reprezentacije Srbije koja je uzela jedinu "salataru."

Ima svoju tenisku akademiju u Minhenu koju je pohađao i Novak Đoković, a Pilić je zaslužan i za karijeru Borisa Bekera.

Kako je Pilić postao Novakov teniski otac?

Novak Đoković

Foto: AP /Tanjug

Zahvalan sam što sam imao priliku raditi s takvim igračem kao što je Novak, takvim detetom. Na svaki trening je dolazio pola sata ranije, nije bilo šanse da zakasni. Nikad ništa nije zaboravio, ni najmanju sitnicu i uvek je bio maksimalno koncentrisan na trening. Jako rano je neke stvari podigao na vrlo visoki nivo. Ambicija, karakter, psiha, inteligencija, lukavost... Sve to je imao već kao klinac

- Strašno mnogo smo radili. Kad je došao, nije znao ni servis ni volej, menjali smo i grip, ali je imao neizmernu želju za učenjem. Kad je imao 15 godina, znao sam da će biti pravi igrač. Nisam mislio da će biti broj jedan ili broj tri, ali bio sam siguran da će postati pravi profesionalac. Jednom dok je bio mlađi, rekao je da je njegov cilj da bude najbolji na svetu. Svi su mu se smejali, ali ja bogami nisam. Ne mogu reći jesam li verovao u to, ali sam ga pustio da sanja jer je imao razloga za to - rekao je Pilić za Đokovića.Nikola Pilić

Nikola Pilić u društvu Srđana Đokovića Foto: MN Press

Podsetimo se i kako je Đoković 2018. govorio o Piliću.

Sjor Niko. Moj teniski otac. Mentor. Čovek koji je nesebično delio svo znanje i iskustvo o tenisu i životu sa mnom. Preljubazna Nikijeva žena Mija i Niki su me primili oberučke u svoju tenisku akademiju u Nemačkoj i odnosili se prema meni kao prema svom detetu. Moji roditelji i nas tri brata ćemo uvek to pamtiti. Nikijeva strast prema tenisu je izvanredna i inspiriše

- Teren je njegov dom. Imao sma veliku sreću da mi Niki bude mentor. Naučio sam od njega kako jednostavan ali vrlo predan pristup tenisu daje rezultate. Usađena mi je ogromna disciplina od mojih roditelja, preko Jelena Genčić pa sve do Nikija kao osnova za sve moje poduhvate. Niki je jedini trener u istoriji tenisa koji je osvojio 5 Dejvis Kupova za 3 različite nacije - istakao je Đoković.

Telegraf.rs