Ovo je Amerikanac koji bi mogao da zaigra za reprezentaciju SRBIJE!

Saša Stefanović je Srbin rođen u Americi, a s obzirom na košarkaške korene i ljubav prema domovini njegov motiv da obuče nacionalni dres bio bi veliki

Selektor Srbije Svetislav Pešić, posle 3 kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci koje se igra sledeće godine, boravi u Sjedinjenim Američkim Državama gde bi trebalo da se sastane i poseti potencijalne srpske reprezentativce. 

Popularni Kari sastao se sa Nikolom Jokićem, što je aktuelni MVP lige i potvrdio, a, kako je najavljeno, u  planu njegove posete su i razgovori sa Bogdanom Bogdanovićem, Bobanom Marjanovićem, nemanjom Bjelicom, Aleksejem Pokuševskim, ali i sa Sašom Stefanovićem, košarkašem Univerziteta Perdju, koji ima dražavljanstvo SAD, ali je po poreklu Srbin.

Poslednjih godina često se priča i potencijalnim strancima koji bi poneli dres nacionale selekcije, pa tako i sam Pešić nije isključio tu mogućnost, naravno, u slučaju da taj stranac kvalitetom i ponašanjem zaslužuje da zaigra za nacionalni tim.

Ko je Saša Stefanović?

Po svemu sudeći, upravo bi Stefanović mogao da bude taj "stranac", ruku na srce, samo na papiru. Saša je rođen 1998. godine u Indijani, visok je 196 centimetara, a posle srednje škole Kraun Point, prešao je na Perdju za koji i sada nastupau Big Ten konferenciji. S obzirom na to da ima košarkaške korene, po ocu Ljubiši, njegova privrženost Srbiji se ne dovodi u pitanje.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

U tekućoj sezoni Saša postiže 10.4 poena po meču i ima 3 asistencije i 2.5 skoka. Posebno ga krasi dobar šut spolja po kojem je prepoznatljiv.

Tako i mogući izbor Pešića, uopšte ne bi bio slučajan jer je svojevremeno i Saša Đorđević posetio talentovanog Stefanovića koji je bio oduševljen.

- Čast mi je što je selektor nacionalnog tima Srbije došao na Perdju da me poseti juče. Jedno od najboljih iskustava koje sam imao u životu. Nadam se da ću biti u mogućnosti ad zaigram za njega - napisao je Stefanović pre 4 godine, posle susreta sa Đorđevićem.

Jokić, Đoković i Srbija

Ono što može da se zaključi na osnovu tekstova o Stefanoviću, iako je rođen u Americi, sa posebnom pažnjom prati nasupe Novaka Đokovića, oduševljen je Denverom i Jokićem, kao i Bobijem Marjanovićem i našim sportistima.

Tako Saša ume da podeli velike uspehe Novaka, što je uradio kada je svetski broj jedan osvojio Vimbldon, a često na društvenim mrežama objavljuje i Jokićeve poteze, rezutlate Denvera, kao i intervjue sa Bobijem Marjanovićem.

Sportska porodica - Srbija u srcu

Ljubav prema Srbiji i srpskoj košarci ulio mu je otac Ljubiša, prvi Srbin rođen u Americi koji je kao student Ilonoj Stejta, posle dva uzastopna plasmana u drugu rundu Martovskog ludila, što je tada bila senzacija, izabran na NBA draftu, 1985. godine, kao četvrti pik pete runde. Ljubiša je igrao u Crvenoj zvezdi, a onda i u Francuskoj, Švajcarkskoj, Italiji.

Ranko Žeravica ga je prilikom američke turneje gledao u dresu univerziteta. Poslao mu je pismo sa željom da se sledećeg leta upoznaju- Tako je Ljubiša Stefanović 1983. godine postao prvi Jugosloven bez dana treninga, niti odigrane utakmice u ligi bivše Jugoslavije, a da se našao u nacionalnom timu. Delio je tada svlačionicu sa legendarnim Draženom Petrovićem i ostalim asovima tog vremena, zlatne generacije jugoslovenske košarke.

Saša može biti ponosan i na svog dedu Zorana koji je 1970. godine sa 20 dolara u džepu stigao u SAD. U jednom od brojnih tekstova o Stefanoviću, navedeno je i to da je upravo deka bio najponosniji kada je dočekao da njegov unuk dobije poziv reprezentacije Srbije do 20 godina. I, bio je jedini košarkaš rođen u SAD koji je sa ekipom dva puta dnevno trenirao na Zlatiboru.

Na žalost, deka nije dočekao njegov debi jer je preminuo nekoliko dana posle dolaska unuka u Srbiju. Tako momak koji je, iako je rođen u srcu SAD, svestan svog porekla, umalo je zaigrao za mladu reprezentaciju Srbije 2018. na Evrobasketu za igrače do 20 godina

Na osnovu svega, Srbija bi u Stefanoviću mogla da dobije igrača koji bi sa posebnim ličnim i porodičnim motivom nosio dres Orlova.

Ono što je sigurno, selektor Pešić je taj koji sastavlja tim i bira igrače, a njegovo iskustvo i prethodni uspesi se ne dovode u pitanje. Tako će i odluka o eventualnom pozivu mladom košarkašu svakako biti zanimljiva, pa se i neko novo lice možda pojavi na pripremama.

(Telegraf.rs)