Ovako je veliki Maradona pričao o Srbiji i Srbima

Jedan od najvećih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona je umro u 60. godini, javljaju argentinski mediji.

Njegovo srce nije izdržalo nakon nedavne operacije i ceo svet je zavijen u crno zbog oglaska ikone najlepše igre na svetu.

Maradona je gostovao i u Srbiji nekoliko puta, a 2012. je opisao neke od svojih uspomena iz naše zemlje.

- Odlično pamtim gostovanja u vašem glavnom gradu, sa Barselonom 1982. kada smo igrali protiv Crvene zvezde, i 2005, kada sam posetio mog velikog prijatelja Emira Kusturicu. Jako ste gostoljubiv narod, moje prijateljstvo sa doktorom Jovanovićem ostaće za ceo život. Istog dana smo došli u Al Vasl, družili se, sarađivali, ja sam, nažalost, otišao, a Dejan je produžio ugovor. Želim mu sve najbolje - poručio je El Pibe tada u razgovoru za "Blic".

Ostao mu je u sećanju spektakularan gol lob udarcem na "Marakani".

- Pamtim da je golman Crvene zvezde (Aleksandar Stojanović, prim. aut.) mnogo izašao ispred gol-linije, ali ko mu je kriv, bio je to jedan od mojih najefektnijih, ali ne i najdražih golova u karijeri.

Nije zaboravio meč protiv Jugoslavije 1990. sa Mondijala u Italiji.

- Ne, cenim vaš fudbal, bila je to velika utakmica, nervirao sam se kada mi je Ivković odbranio penal, na sreću, prošli smo tada u polufinale. Iz te generacije pamtim Dragana Stojkovića Piksija, često pitam Dejana za njega. Uh, kakav je to fantastičan fudbaler bio, tako je igrao i kretao se terenom, da je to izgledalo kao kad plešete sa najlepšom devojkom. Bio je megazvezda! Cenio sam i tadašnjeg kapitena Zlatka Vujovića, ali i Srećka Kataneca, s kojim sam se družio u Emiratima dok je obavljao funkciju selektora. Rekao sam mu da je bio grub igrač.

Koliko je Emir Kusturica u filmu „Maradona” uspeo da dočara vaš lik?

- Potpuno verno. Mnogo je o meni napisano knjiga i snimljeno materijala, uglavnom su me predstavljali kao lošeg momka, ali jedino je moj veliki prijatelj Kusturica to uradio iz srca, onako kakav ja zapravo jesam. Oduševljen sam Emirom, jako ga cenim, vreme provedeno s njim za mene je izuzetno iskustvo.

Dotakao se i Novaka Đokovića.

- To je vrlo simpatična priča. Moji saradnici u stručnom štabu, Roberto Troto i dr Dejan Jovanović često su igrali tenis, prvi je bio Del Potro, a drugi Đoković i toliko su stvorili rivalitet, da sam predložio Jovanoviću: „Pa hajde dovedi Đokovića da ga upoznam”. Dejan je uspeo u tome, u Abu Dabiju smo igrali tenis 20 minuta, i ja prosto nisam video loptice u tom meču. Izgubio sam, bože, kako igra taj Novak! Budite ponosni što imate takvog čoveka i sportistu. On je skroman, prirodan, sjajan čovek, bila mi je velika čast što sam ga upoznao. Ugovorili smo i revanš, ali na mom, fudbalskom terenu.

Objasnio je tada Dijego kako vidi današnji fudbal.

- Nema tu velikih promena, jedino što se igra brže, vrhunski sportista mora da ima strahovitu inteligenciju, ne samo fizičku predispoziciju. Ja danas kao trener prilikom izlaska na teren uvek preskočim liniju i prekrstim se, jer niko ne treba osim fudbalera da gazi travu. Poštujem teren, igrače, fudbal kao igru. Igrači su glavne zvezde, sve dajem za njih, ali i tražim. Najvažnija mi je njihova zdravstvena zaštita, da imaju zdrave zube, a onda sve dolazi redom - zaključio je veliki Maradona tada.

(SRBIJA DANAS)