Ovaj “Amerikanac” pojačava reprezentaciju SRBIJE!?

Reč je o sinu prvog igrača iz Srbije draftovanog u NBA ligi

“Poslednjih nekoliko godina, deset ili 11 Amerikanaca dobilo je srpske pasoše. Neki nisu uopšte u Srbiji, neki jesu, ili su bili vrlo važni igrači u Partizanu ili u Crvenoj zvezdi. Pa nisam lud da ne računam, ja moram da računam ne sve. Naši potencijali su se smanjili”, reči selektora Srbije Svetislava Pešića označile su javnu potragu za rođenim Amerikancima koji imaju naše poreklo, ali i potencijal da jednog dana obuku sropski dres.

Jedan od onih koji bi mogao da se nađe (ako već nije) na listi, možda i na najvišem mestu je bek Saša Stefanović (23 godine, 196 centimetara).

Apsolvent univerziteta Perdju ove sezone "doktorski" predvodi Bojlmejkerse na putu ka možda istorijskim uspesima fakulteta iz Big Ten konferencije.

Oni boljeg pamćenja, ili upućeniji u košarkaška dešavanja, setiće se njegovog oca Ljubiše, prvog Srbina rođenog u našoj zemlji koji je izabran na NBA draftu.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Aleksinčanina koji se kao sedmogodišnjak, s porodicom, preselio u SAD, ekipa Sijetl Superosniksa je 1985. godine izabrala sa 97. pozicije posle tri fantastične sezone na malom univerzitetu Ilinoj Stejt.

Ljubiša je kasnije na kratko igrao za Crvenu zvezdu, pošto ga je tadašnji trener crveno-belih Ranko Žeravica prilikom američke turneje gledao u dresu univerziteta. Poslao mu je pismo sa željom da se sledećeg leta upoznaju.

Redbirdsi su čak i odigrali meč sa Zvezdom, posle koga je legendarni stručnjak pozvao Stefanovića na pripreme univerzitetske selekcije tadašnje SFRJ.

Ljubiša je 1983. bio prvi Jugosloven bez dana treninga, niti utakmice u našoj ligi, a da se našao u reprezentaciji. To je ona generacija s Draženom Petrovićem...

Ljubiši se ipak nije posrećilo da se nađe na spisku putnika za Edmonton i da osvoji univerzitetsko srebro. Ali, ljubav prema Jugoslaviji, odnosno Srbiji nikad nije iščezla. Naprotiv.

Preneo je i na sina Sašu koji je pre nekoliko godina bio na spisku mlade reprezentacije, a u proleće 2018. godine tadašnji selektor Orlova Aleksandar Đorđević posetio je Perdju samo s jednim ciljem, da uživo vidi na delu mlađeg Stefanovića.

Saša je nastavio da radi i napreduje. A najbolji dokaz su ne samo ovosezonskih rezultati tima iz jedne od Power Five konferencija koji je od početka NCAA u vrhu najužih favorit za šampionski prsten (jedne nedelje su bili na čelu TOP 25, prvi put u istoriji), nego i nekolicina fakultetskih rekorda koji su sada u rukama mladog Srbina...

Mozzartsport