OTKRIVENI NEPOZNATI DETALJI! Nacinonalni stadion će biti prvi sa “bašta fasadom”, evo šta to znači

Plan arhitekata je da stadion živi 365 dana godišnje

Nacionalni stadion koji bi trebalo da se izgradi u Surčinu i koji će postati dom fudbalera Srbije, predstavljaće jedinstven arhitektonski poduhvat i to će biti prvi "bašta stadion", kako ga nazivaju projektanti.

Španski portal "Metalocus" objavio je i neke dosad nepoznate detalje o najvećem sportskom infrastrukturnom poduhvatu koji čeka Srbiju.

Zadatak da izgradi Nacionalni stadion dobio je španski arhitektonski studio Frenvik Iribaren, koji ima cilj da budući ponos srpskog sporta ima "zelenu i prirodnu" fasadu.

Ova kompanija je projektovala tri od osam stadiona sa poslednjeg Svetskog prvenstva u Kataru, uključujući i stadion 974, koji je bio izgrađen od kontejnera za prevoz robe i koji je montiran za potrebe prvenstva, a potom i potpuno razmontiran. Pored njega, projektovali su i stadion Al Tumama i Edukejšn Siti, koji su se istakli po inovativnim sistemima za klimatizaciju.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Kada je u pitanju Nacionalni stadion, oni donose i određene detalje o o kojima dosad nismo čuli.

Sam stadion će biti kružnog oblika i imaće kapacitet od 52.000 gledalaca. Inovativna fasada sa zelenilom imaće četiri prstena i biće pričvršćena kosim kablovima na kojima se nalaze zelene bašte.

Stadion će imati 4.500 parking mesta i prostiraće se na 32 hektara.

Cilj autora je da stadion "živi" 365 dana u godini i zamišljen je kao prostor na kojem će Beograđani i gosti glavnog grada u Srbiji provoditi slobodno vreme i to uz utisak da su u prirodi, a ne na stadionu, zahvaljujući "ozelenjenoj fasadi".

Oko stadiona će se nalaziti kafići, kiosci, restorani, prostori za odmor i uz jedinstvene prostore za šetnju.

Sam stadion bi trebalo da ima energetsku efikasnost koja istovremeno obezbeđuje i grejanje i hlađenje, zajvaljujući četvorocevnim "kulerima". Sistem pomaže da se zaostala toplota stvorena u procesu hlađenja koristi za proizvodnju tople vode za grejanje, čija temperatura dostiže do 45 do 50 stepeni celzijusa.

(Telegraf.rs)