“Od prvog dana se postavlja pitanje moje ostavke”

"Igrači nisu odgovorili zadacima", zaključio selektor

Slom srpske fudbalske reprezentacije kada ga niko nije očekivao. Kod kuće izgubiti od Škotske u direktnom duelu za Evropsko prvenstvo...

A, selektora Ljubišu Tumbakovića je najviše raspalilo pitanje posle meča da li posle ovog neuspeha razmišlja o ostavci.

„Pitanje o mojoj ostavci se postavlja od prvog dana. Da smo prošli dalje, da li je trebalo da pitam vas novinare da li ćete vi podneti ostavku? Sami onda zaključite“, ljutito je uzvratio Tumbaković.

Na pitanje kakav se slom desio Orlovima da 90 minuta nisu ličili na sebe, da su ih bacili, potrošili ni na šta, selektor nije imao jednostavan odgovor.

„Voleo bih da mogu da dam konkretniji odgovor, kada prenoći biće jasnije. Istini za volju, ono što smo radili u prvom poluvremenu ni ne može da donese rezultat. A, kasnije, kada treba da se juri, mnogo je teže. Pogledala nas je sreća da dođemo do rezultata, ali tih 30 dodatnih minuta je malo da bismo ostvarili ono što smo želeli. Penali su rulet“.

Tumbaković je dodao da su igrači teško podneli poraz.

Ipak, ljut je selektor. Ne krije da su igrači totalno omanuli u 90 minuta igre.

„Igrači nisu uspeli da odgovore zadacima. Postoji više razloga. Kada uradimo analizu, znaćemo. Ali i protivnik se nametnuo, došao do igre, imao je svoje veče. Utakmice ovog tipa su teške, zahtevne psihološki. Ta uloga favorita i još kada igraš na svom terenu bez publike dodatno otežava. Kada se na sve namesti da ništa od onog što je trebalo nije realizovano u planu igre, angažovanja, borbenosti, onda ovaj rezultat dobije negativnu konotaciju. U septembru smo nagovestili mogućnosti, u oktobru potvrdili, a da je trebalo potvrdu da tražimo na ovom stepeniku - nismo ništa napravili“.

Utisak je da je bilo grešaka i u sastavu. Filip Kostić, tek izašao iz povrede, odigrao je slab meč i kriv je za gol. A, Mladenović je na toj poziciji odigrao mnogo bolje i - namestio gol.

„Kostić nije pružio ono što smo očekivali od njega, ali nije jedan igrač kriv. Kompletna ekipa nije odgovorila zadacima koji su postavljeni pred njih. Mladenović je odigrao jako dobro, bio ga je pun teren, pa ako je to bila moja greška, ja je prihvatam“.

Ne slaže se selektor sa stavom da tandem Maksimović - Lukić ne može da igra zajedno.

„U sistemu gde su dva poslednja vezna igrača, uvek su uloge podeljene. Ne bih se složio da ne mogu zajedno, jer ako je nešto bilo pozitivno u prvom poluvremenu, bio je to Lukić, jer je više puta izneo loptu, dok je Maksimović imao drugačija zaduženja. Oni su mladi, biće za njih još ovakvih utakmica“, zaključio je Tumbaković.

Mozzartsport