Od nesigurnog veziste koji je “grejao klupu” do lidera najboljeg tima SRPSKE SUPERLIGE!

Maestralno izdanje junaka Zvezdine pobede (4:0) u Bačkoj Topoli upotpunilo impresivnu sliku dvogodišnjeg preporoda

Na surov način je Mirko Ivanić u Bačkoj Topoli potvrdio da kad igra u aktuelnoj formi, predstavlja klasu iznad superligaških standarda.

Samouvereno i atraktivno, za uživanje čak i domaće publike, perjanica crveno-belih sa brojem četiri na leđima, odigrala je simultanku protiv (zahvaljujući njoj) inferiornog protivnika i tako još jednom u nizu potvrdila koncentraciju fudbalskog kvaliteta raritetnu za domaće takmičenje.

Fenomenalno izdanje bilo je povod da strateg rivala Žarko Lazetić po završetku utakmice istakne Ivanićeve kvalitete i prizna kako su njegovi izabranici na terenu izgledali kao da su im noge okovane. Činjenica je, međutim, da kada je Ivanićev dan gotovo i da je nemoguće da se protivnik pokaže u drugačijem svetlu. A kako je staž veziste crveno-belih duži u Ljutice Bogdana, frekventnost tih dana sve je veća.

Stidljivo, može se sa punom slobodom reći čak i blago uplašen, Mirko Ivanić je februara 2019. godine stigao na Topčidersko brdo projektovan da postane glavni šraf u ekipi koja je napravila iskorak i da istoj značajno doprinese u kontinuitetu odličnih rezultata.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Možda očekivano, prva polusezona kreativca iz Bačkog Jarka u crveno-belim redovima proletela je u adaptaciji, međutim planirani period prilagođavanja dodatno su prolongirali problemi sa povredom primicača.

Vreme nije radilo za lidera šampiona Srbije i jednog od glavnih aduta Dejana Stankovića. Tek skromni nagoveštaj kvaliteta i potencijala da preuzme važnu ulogu đak škole Vojvodine pokazao je asistencijom u 160. večitom derbiju i proigravanjima za ključne golove u duelima sa Helsinkijem i Kopenhagenom.

Visoki zahtevi crveno-bele publike uticali su na subjektivni utisak da se kazaljke na satu bivšeg igrača BATE-a pomeraju brže, međutim posle kasnog paljenja, Ivanić je počeo da otplaćuje bezrezervno poverenje svih u klubu.

U Ljutice Bogdana se ni u jednom trenutku status lucidnog fudbalskog arhitekte nije dovodio u pitanje, a rasplet kojeg smo sad svedoci nagoveštavao je još pre dve i po godine Milan Kosanović, pokojni fudbalski stručnjak koji je bio prvi pomoćnik Vladana Milojevića Ivanićev učitelj tokom perioda provedenog među Lalama.

"Njegov period adaptacije je završen i očekujemo da u dogledno vreme pruža partije koje su na Zvezdinom nivou. Podrazumeva se da se prilagodio pritisku koji je normalan u klubu kao što je Zvezda. Suočava se i sa velikim očekivanjima koja proizilaze iz njegovih igara u Vojvodini i Belorusiji. Ljudi moraju da shvate da je najteže igrati u Zvezdi, javnost traži najviše. Na to mora da se navikne. I on je shvatio da je u Zvezdi najlepše igrati kada su dobri rezultati, a najteže kad ne pružaš ono što se očekuje", uveravao je fudbalsku javnost krajem 2019. godine Kosanović.

Kroz izazovni period dokazivanja u Crvenoj zvezdi Ivanić je menjao uloge u timu, tražio kontinuitet, a u pun sjaj dospeo je pod komandom Dejana Stankovića koji je našao način da probudi uspavanog lava i iz njega izvuče najbolje.

Uz Aleksandra Kataija Ivanić je tokom prethodne dve sezone postao neizostavni deo tima koji dominira na domaćoj sceni i koji beleži jedan za drugim iskorake u Evropi, a doprinos u aktuelnoj i prethodnoj sezoni na najbolji način je oslikan kroz 40 pogodaka i 25 asistencija.

Kriva uspona koja asocira na eksponencijalnu funkciju sa časova matematike iz srednjoškolskih dana, vrhunac je dostigla na gostovanju TSC-u, a fenomenalan period ukrasila je partija za pamćenje i prvi het-trik u bogatoj karijeri ofanzivnog veziste.

Tri lopte u mreži Nenada Filipovića, svaka sledeća poslata u istu na sve impresivniji način, donele su pobedu Zvezdi na teškom gostovanju i korak bliže tronu koji brani, ali su i uticale da Ivanić stigne do 20 pogodaka i tako izjednači prošlosezonski golgeterski učinak, te će sa svakom narednom utakmicom (a Zvezdu očekuje makar šest duela, zavisno od učinka u Kupu Srbije) kreativac iz vojvođanske ravnice biti u prilici da postavi novi lični rekord.

Četvorkom u Bačkoj Topoli Crvena zvezda je dodatno popravila brojke tokom veoma efikasnog proleća na domaćoj sceni te je sedmi put u poslednjih 11 kola megdan napustila uz makar tri lopte u mreži rivala. Odlične igre, posebno u prethodna dva meseca, Ivanić je obeležio sa šest pogodaka uz četiri asistencije čime je sa pravom u potpunosti u prvom planu kada se govori o pomenutom zacrtanom putu Crvene zvezde.

UZ KATAIJA ZASLUŽAN ZA 58 GOLOVA OVE SEZONE, NAJEFIKASNIJA SARADNJA SA BENOM

Na pomen liderstva aktuelne generacije u Ljutice Bogdana nemoguće je ne dotaći se i značajne uloge Aleksandra Kataija, kao i saradnje Zvezdinog dvojca. Ofanzivac iz Srbobrana, takođe izdanak Vojvodine, asistencijom za vodeći gol doprineo je novom Ivanićevom blesku i dopisao desetu ovsezonsku asistenciju, uz 26 golova.

U kojoj meri je dvojac iz vojvođanskih ravnica važan za igru šampiona Srbije najbolje je oslikano kroz podatak da je bar jedan imao udela (pogotkom ili asistencijom) u čak 58 golova Crvene zvezde ove sezone, dok su jedan drugog sa golom spojili sedam puta od početka takmičarske godine. Jedini saigrač sa kojim Ivanić ima bolju saradnju (makar gledano kroz međusobne asistencije) je El Fardu Ben sa kojim je crveno-beli arhitekta učestvovao u čak 15 pogodaka.

Mozzartsport