Novo takmičenje u Evropi se uvodi od 2021. godine, što nije dobro za našu SUPERLIGU (FOTO)

Novo takmičenje u Evropi se uvodi od 2021. godine, što nije dobro za zemlje poput Srbije koje su prosečne u evropskom fudbalu.

Liga šampiona imaće i dalje isti format od 32 ekipe, ali će i Liga Evrope imati isto toliko. Pored toga, osnovaće se i Liga Evrope 2 (i dalje se čeka zvanično ime), kao treće takmičenje u Evropi gde će najverovatnije igrati naši timovi koji ne budu prvaci.

Naša trenutna pozicija je 19. u Evropi, imamo tendenciju rasta, ali istina je da je to pozicija koja ne donosi mnogo dobrih stvari. Osvajač lige bi u sezoni 2021/22 igrao od prvog kola kvalifikacija za LŠ, ne bismo imali predstavnika u kvalifikacijama za LE, a tri kluba bi išla u kvalifikacije za LE 2.

Napredak tek donosi pozicija broj 15 koja bi nam donela dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona (šampion bi krenuo od drugog kola, drugoplasirani u ligi takođe), trećeplasirani kreće od trećeg kola kvalifikacija za LE, a četvrti i peti učesnici iz Srbije idu u Ligu Evrope 2 gde kreću kvalifikacije od 2. kola.

Zbog toga moramo juriti 15. mesto u Evropi koje ne samo da donosi novog učesnika u Evropi, već i dosta drugih povoljnosti.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Ovim tempom od poslednje dve godine imamo čemu da se nadamo, ako nastavimo u istom ritmu trebalo bi i da stignemo do te 15. pozicije. Ipak, biće veoma teško održati ovakvu situciju, potrebna je i pomoć Crvenoj zvezdi i Partizanu u borbi za evropska takmičenja.

Sportske.net