Nove informacije o Kataijevom problemu – “Muči sportiste ali nije bolest”

Zvezdin Magiko trenutno je sprečen da izvodi čarolije po fudbalskim terenima, dok opet ne predribla zdravstvene probleme koje je već nekoliko puta uspevao da prebrodi.

Napadač Crvene zvezde Aleksandar Katai (29) zbog trombocitopenije neće moći da igra do kraja jesenjeg dela, a u klubu se nadaju i očekuju da će se njihova "desetka" oporaviti do početka drugog dela sezone.

Koji je to protivnik, po imenu trombocitopenija, uspeo nakratko da zaustavi neuhvatljivog Kataija, objašnjava u razgovoru, za "Novosti", profesor dr Miljko Ristić, naš čuveni kardiohirurg, predsednik medicinske komisije FSS i član UO Crvene zvezde.

- Kataiju su se vratili problemi sa manjkom krvnih elemenata koji utiču na zgrušavanje krvi i usporenu cirkulaciju. To se stručno zove trombocitopenija i njom se bavi grana medicine koja pripada hematologiji, tako da Aleksandrov slučaj vodi jedan naš čuveni hematolog. Nije to bolest. Neko ima sposobnost zgrušavanja brže, neko malo sporije - kaže Ristić.

U praksi, ova zdravstvena anomalija otežava posao lekarima u ekstremnijim situacijama.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Mi imamo problem kad operišemo te pacijente, plašimo se usporenog zgrušavanja, jer dolazi do gubitka veće količine krvi u odnosu na pacijente sa normalnom funkcijom. Manje više, to je bezazlena stvar, samo što je kod sportista drugačije i njima mnogo znači da nemaju ovakve komplikacije. Oni su izloženi čestim duelima, svaki čas dobijaju udarce u nogu ili ruku koji mogu da izazovu veći ili manji hematom - ističe Ristić.

GAVRIĆ POZITIVAN NA KORONU

U Zvezdi se uvek vodila maksimalna briga o zdravlju igrača i zato će Katai narednih dana uraditi sve potrebne hematološke i druge analize, kako bi se što pre uklonio uzrok zdravstvenog problema. Ukoliko bude bilo potrebe, pomoć će se potražiti i u specijalizovanim klinikama u inostranstvu.

Ipak, na "Marakani" se nadaju da za tim neće biti potrebe i da će se Kataiju posle terapija vratiti krvna slika u normalu i da će na proleće opet "leteti" po terenu. Na veliku radost svih navijača, jer ovakvih majstora kao što je on ima veoma malo u srpskom fudbalu.

Ove sezone Katai je imao sjajan učinak. Na 12 utakmica u Superligi postigao je sedam golova, uz četiri asistencije. U Ligi Evrope ostaće upamćen po dva "bisera", evro-gola posle slaloma kroz čitavu odbranu Libereca, i lukavog slobodnjaka o stativu, koji je doneo pobedu protiv Genta.

Magiko, navijači ti žele brz oporavak

Alo.rs