NOVAK JE ŠAMPION! Đoković je osvojio 19. Grend Slem, sad je na korak do Federera i Nadala

https://www.instagram.com/napa_apartments/

Zastava Srbije se visoko vijori u Parizu!

Ovo može samo najbolji na svetu! Od dubokog ponora do titule šampiona Rolan Garosa - to je Novak Đoković uradio!

Srpski as je na pariskom suncu uspeo da se vrati od 0:2 u setovima i potuče Stefanosa Cicipasa sa 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 za 19. Grend slem titulu!

Novak samouvereno gazi ko zna koju nedelju na ATP listi i tu ga niko neće stići godinama, a sada je na samo jedan Grend slem trofej od Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Prelepa priča koja se danas pisala, a pisaće se još dugo, sve su prilike.

Mnogo toga smo saznali gledajući meč na "Filip Šatrijeu", pa sve osim gore pobrojanog, možemo zaključiti da stari kov još uvek ne dozvoljava novom talasu da poljubi one ključne pehare.

Svaki novi uspeh Novaka je priča za istoriju, a ovakav povratak ga kuje u zvezde.

Pokazao je Cicipas šta zna. Čak i kada je gubio, bio je konkurentan, a možda bi i došao do pobede da naspram njega nije bio najbolji teniser na svetu.

Prvi set je uspeo nekako da prelomi u taj-brejku. U toj borbi je uspeo da poremeti Đokovića koji je verovatno već video vođstvo, tako da je iskoristio taj zamah da napravi dominaciju u drugom. Zaista, Novak nije ličio na sebe, ali su svi očekivali buđenje zveri.

To se i dogodilo na startu trećeg seta, a proporcijalno sa uzletom Đokovića je usledio u pad igri grčkog predstavnika koji je tonu sve dublje i sve lakše prepuštao poene protivniku.

Lak zaključetak trećeg, a onda još lakši četvrog seta. Znao je Cicipas da, ukoliko ne zagrize i ne pokaže bukvalno sve što zna, kraj mu može doći i brže nego što se nadao.

Sačuvao je svoj prvi servis, ali već drugi nije, iako je čistio linije i dobro skraćivao loptice. Ređale su se kombinacije, stigao je odlučujući brejk u trećem gemu, a onda i potvrda za 3:1.

Pokušavao je Cicipas da se vrati u meč, na sve moguće načine, a to je izgledalo prilično anarhično sa njegove strane. Svom snagom i brzinom, Grk je ostajao u korak sa Novakom, imao djus na 5:4, ali taj jedan brejk mu je na kraju došao do glave.

Veličanstven preokret i veličanstvena pobeda.

Novače, sila si!

Tok meča:

Peti set:

6:4 - KRAAAAAAAAAAAAJ! ĐOKOVIĆ JE ŠAMPION ROLAN GAROSA!

5:4 - Grk je živ, ali Đoković sada servira za titulu Rolan Garosa!

5:3 - IDEEEEEEMOOOOOO!!! JOŠ SAMO GEM I NOVAK JE KRALJ PARIZA!

4:3 - Ponovo je Cicipas hodao po samoj ivici i nekako je uspeo da preživi. Još uvek je u meču i nema opuštanja, ali Đoković izgleda prilično samouvereno.

4:2 - Od 0:15, snažnim i preciznim servisima, do 40:15, a onda i laka egzekucija za novih +2. Još dva gema do titule!

3:2 - Stiglo se do 30:30, možda je Novak mogao da pristine malo jače, ali neiznuđena greška je dozvolila Cicipasu da održi, kakav-takav, korak.

3:1 - Potvrda je isto tu. Nema šta da se zameri. Još tri gema i fešta može da počne!

2:1 - BREEEEEEEJK NOVAKA! DA LI JE OVO ODLUČUJUĆI GEM?! Borio se Cicipas, čistio linije, grešio, bio u igri, ali je sa dve iznuđene greške možda i sebi potpisao sudbinu.

1:1 - Sve manje koncentracije ima grčki teniser i sve manje mu radi bekhend. Ovde nije imao šansu, ali je pokazao želju.

0:1 - Koliko je ovaj gem značio Cicipasu, videlo se u poslednjem poenu kada je poskočio od sreće. A, moglo je da bude sve drugačije da je Novak iskoristio brejk loptu, ali tu smo i borba se odsudna odvija.

Četvrti set:Rolan Garos, Novak Đoković, Stefanos Cicipas

Foto: Tanjug/AP

6:2 - SEEEEEEET ZA ĐOKOVIĆA! VRATIO SE NAJBOLJI! IDEMO U ODLUČUJUĆU BORBU ZA TROFEJ!

5:2 - Živi još Stefanos u ovom setu, ali sada Novak servira da uvede priču u odlučujuću borbu!

5:1 - Melje Novak iz svih udaraca i sada fali samo jedan gem do poravnanja!

4:1 - Evo impulsa grčkog tenisera. Ali, čini se da je kasno za njegovo buđenje u ovoj deonici.

4:0 - Čini se da je Cicipas u slobodnom padu. Sada nije uzeo ni poen. Idemo ka poravnanju u setovima!

3:0 - LEPOTA TENISA! DUPLI BREJK ZA NOVAKA! Koliko se grčki teniser mučio da se održi, vraćao se tri puta na djus dobrom igrom na mreži, ali je na brejk lopti Novak fantastično skraćenom lopticom zaključio još jedan gem.

2:0 - Preživeo je ovo Cicipas, ali se mora priznati da je bio odličan na mreži kada je to bilo potrebno. Borba se nastavlja.

2:0 - Srbin igra kao preporođen. Sevaju forhendi i Grk je trenutno samo statista na terenu.

1:0 - PA, IDEEEEEE BREJK ĐOKOVIĆA! Nismo mogli da zamislimo bolji start! Samo jedan poen je osvojio Cicipas na svom servisu, a onda je serijom grešaka samo pogurao Novaka do novog koraka ka preokretu. Idemo dalje...

Treći set:
Rolan Garos, Novak Đoković, Stefanos Cicipas

Foto: Tanjug/AP

6:3 - EVO GA! SET ZA NOOOOOVAKA!

5:3 - Nekoliko loših odluka ostavilo je Cicipasa u ovom setu, ali sada Novak servira...

5:2 - Kakav drop šot, a onda ispaljen forhend za prilazak na gem od seta!

4:2 - Realno stanje na terenu je govorilo da Novak može i do duplog brejka. Sa 15:30, Cicipas je dobio tri poklona.

4:1 - Potvrda brejka! I ovo je bio šraf i potreba. Sada je na dobrom putu da prepolovi zaostatak u setovima. Za početak.

3:1 - BREEEEEJK ĐOKOVIĆ! Da li je ovo početak povratka?! To još ne znamo, ali je fenomenalan znak prelomiti posle šest izjednačenja. Idemo dalje! 

2:1 - Ide polako, ali ide. Moraće i protivniku da padnu procenti pri servisu, a pogotovo se čeka da oslabi razorni forhend koji je glavna poluga Cicipasa.

1:1 - Jeste Cicipas osvojio gem, ali se može reći da je dobar impuls pokazan od Novaka. Dva poena i greške Grka koje možda menjaju pravac kompasu.

1:0 - Dobar start seta. Ovo je neophodno Đokoviću ukoliko želi do sveobuhvatnog preokreta. Odličan insajd aut za kraj gema.

Drugi set:

2:6 - Set za Cicipasa. Grk je prelako zaključio i ovu priču. Biće veoma teško, ali ništa nije nemoguće za Novaka. Videćemo šta nosi treći set.

2:5 - Novi brejk za protivnika i sada je strašno teško... Ovo verovatno niko nije očekivao, ali Cicipas zaista udara fenomenalno. Čak i kada izgubi dve vezane prilike za brejk, nastavlja da pritiska. To je upravo sada uradio, sačekao još jednu grešku Novaka koji je sada u zaista teškoj situaciji.

2:4 - Odgovorio je Cicipas istom merom, sa nulom. Zaključno sa asom, Grk preti da uzme i drugi set.Rolan Garos, Novak Đoković, Stefanos Cicipas

Foto: Tanjug/AP

2:3 - Juri Novak brejk minusa i sada je dobro produžio korak. Četiri poena u nizu.

1:3 - Nije bilo prilike da se uradi nešto više. Ne vidimo preveliki žar kod Đokovića, makar ne onaj koji je imao protiv Nadala. Nadamo se da će se to promeniti ubrzo.

1:2 - Bilo je bitno da se osvoji jedan gem nešto jednostavnije. Osim ispucavanja jednog lošeg forhenda, sve ostalo je na mestu. Možda je ovo znak za nove momente u meču.

0:2 - Izvukao se Cicipas iz neugodne situacije. Pogađao je, ali i grešio, na šta ga je Novak terao (40:40). Sa druge stran, Đoković je izbacio lopticu u aut, a onda je gledao kako mu ista pogađa osnovnu liniju. Potvrda brejka je tu, očekuje se reakcija naše strane.

0:1 - Novak odmah gubi servis... Uzdrman je srpski teniser. Kao da nije bio glavom u ovom gemu. Previše je žurio da servira, a grčki predstavnik je samo čekao greške i dočekao tri vezane brejk lopte. Treća neiznuđena greška i evo sada još većeg problema

Prvi set:Rolan Garos, Novak Đoković, Stefanos Cicipas

Foto: Tanjug/AP

6:7 - Set za Cicipasa... Grk dolazi do prednosti nakon rolerkostera, drame i serije mini brejkova od njih čak sedam. Preuzeo je kontrolu protivnik u taj-brejku, imao velikih 2:5 i dva servisa, ali je dopustio Novaku da poveže čak četiri poena i da on servira za osvajanje prve deonice. To nije prošlo, Đoković je posustao u samoj završnici i sada imamo jednu prilično ozbiljnu situaciju.

6:6 - Ribrejk i propuštena sjajna prilika... Možda je srpskom teniseru i sunce malo smetalo, ali serija neiznuđenih grešaka su ga doveli do 0:40 i iz toga nije bilo izlaza. Greškom je i zaključio slabu sekvencu.

6:5- BREEEEJK ĐOKOVIĆ! Izgleda da je Stefanos samo razmišljao o propuštenoj šansi. Dozvolio je Novaku da razmenama dođe do brejk prilike, jer je servis trenutno u znantnom padu. Baš u bitnom momentu nije imao incijativu, Srbin je odradio dobro kombinaciju forhenda i bekhenda, a onda sačekao da Cicipas izbaci lopticu u aut!

5:5 - Možemo da odahnemo... Đoković je bio u prilično nezgodnoj situaciji, imao je Cicipas priliku da zaključi prvi set, ali nakon više od 25 udaraca u razmeni, stigla je kratka dijagonala i greška Grka (40:40). Još dva poena i ponovo smo u egalu.Rolan Garos,  Novak Đoković, Stefanos Cicipas

Foto: Tanjug/AP

4:5 - Mora se priznati, nije sve Cicipasu u servisu. Dobro trči i prilično se fino drži u razmenama. Nakon jednog nadmudrivanja na mreži, uspeo je da prođe i da natera Novaka da servira za ostanak u setu.

4:4 - Izgubio je dva poena Novak, ali to je sve od Grka. U četiri servis gema, verovali ili ne, Đoković je izgubio samo dva poena. Ne može sigurnije čuvanje gemova od ovoga.

3:4 - Ovaj gem je obeležio prilično nezgodan pad Srbina. Pokušao je da sustigne jednu skraćenu lopticu i sapleo se blizu mreže. Cicipas je sačekao da se Novak očisti, a onda zaključio gem za novo vođstvo.

3:3 - Kakva dominacija na servis gemovima Novaka. Najbolji na svetu bukvalno nije izgubio ni poen kada prvi ubaci lopticu u igru.

2:3 - Čim je u problemu, Stefanos ispali as. To je uradio i na 30:30. Nije da ne učestvuje u razmenama, prilično je konkurentan, ali za sada ga izvlači prvi udarac.

2:2 - Za sada, grčki predstavnik ne može ni da osvoji poen, a kamoli da pomisli o brejku. Đoković lepo kombinuje.Stefanos Cicipas

Foto: Tanjug/AP

1:2 - Servira dobro Cicipas i to je ono što ga trenutno drži iznad vode. Sakupio je već četiri asa.

1:1 - Četiri poena u nizu i fenomenalan gem za Đokovića. Još jedna opomena za Grka. Naš as je ubacio sva četiri prva servisa.

0:1 - POČELO JE! Cicipas je na bacanju novčića odabrao da prvi servira i nije uopšte imao lak posao. Sevaju i forhend i bekhend sa Novakove strane i odmah pritisak za djus (40:40).  Nakon skoro šest minuta igre, kratka bekhend dijagonala za brejk loptu, ali bez realizacije. I sledeća je imala istu sudbinu. Grk je već pod velikim pritiskom, ali mu dobro radi servis.

Pre meča:

Šta ima da se doda o Đokoviću, a da to već ne znamo i da nismo ispratili u protekle dve nedelje. Nameračio se srpski as da još jedan veliki trofej odnese kući, a kroz žreb je palio jedan po jedan motor. Prvo su padali Tenis Sandgren, Pablo Kuevas i Rikardas Berankis, svi u tri seta. Onda je došao taj čudni susret sa mladim Lorencom Musetijem gde je Novak bio na deonicu od poraza, onda je munjevito preokrenuo i otišao dalje.

Sačekao ga je Mateo Beretini koji je ušao u susret prilično odmoran, jer mu je Rodžer Federer predao, ali ni drugi Italijan nije mogao protiv najboljeg.

Na kraju, finale pre finala i okršaj titana - Đoković je u još jednom preokretu bio bolji od kralja šljake, Rafaela Nadala, sa 3:1 u setovima.

Sada je po sredi zaključni čin, nešto što je čak i važnije od pobede nad Rafom - bitka za trofej.

Poslednja prepreka je Cicipas koji je do polufinala turnira u Parizu bukvalno protutnjao uz jedan izgubljeni set.

Prvo Žeremi Šardi, pa Pablo Martinez, Džon Izner, Pablo Karenjo-Busta, a onda i drugi teniser sveta, Danil Medvedev. Samo je Izner uspeo da ostane duže na terenu.

Grk je pre finala vodio veliku unutrašnju borbu, ali i onu protiv Aleksandra Zvereva, ali je sprečio povratak Nemca i trijumfovao sa 3:2.

Nema težeg zadatka za Stefanos. Igraće protiv Novaka koji je nabrijan da stavi šlag na tortu. U međusobnim duelim, Srbin vodi sa 5:3, a u poslednjem odigranom meču na Mastersu u Rimu je bilo gusto, ali sa srećnim krajem za Đokovića.

Ovo je možda i glavni ogled kako će se odvijati dalja borba generacija u "belom" sportu.

Susret ćete moći da pratite uz Telegraf, ali i na malim ekranima, a razvoj karijere mladog grčkog predstavnika svakako je jedan od zanimljivijih stvari pred meč odluke.

(Telegraf.rs)