NOVA LIGA ŠAMPIONA!? Ovo nikako ne odgovara malim klubovima (FOTO)

Kako će izgledati Liga šampiona u bližoj budućnosti? Ovo pitanje muče mnoge ljubitelje fudbala, ali i većinu evropskih klubova izvan takozvane elite koja već godinama pokušava da se distancira od malih i napravi takmičenje po svojoj meri – da bogati igraju samo sa bogatima i da se zarađuje još više novca.

Nedeljama unazad svako malo procuri poneka nova informacija vezana za promenu formata elitnog takmičenja od sezone 2023/24. Sve glasnije se govori o tome i u javnosti, ali čelnici UEFA za sada smiruju sirotinju raju tako što se pravdaju da sve što se do sada moglo čuti jesu puke spekulacije, odnosno ideje koje im nude sa raznih strana i o kojima tek treba da se raspravlja.

Poslednji se sa proverenim informacijama javio Asošijeted pres, koji je došao u posed određenih planova (ideja) Udruženja evropskih kluba (EKA), a sve to preneo ugledni Njujork Tajms.

Suština je sledeća: Jedna od planova za restruktuiranje Lige šampiona koji će se naći pred čelnicima UEFA podrazumeva poluzatvoreni sistem takmičenja, u kome bi 24 elitna tima imali praktično zagarantovano učešće, bez obzira na plasman u domaćim ligama. Četiri tima dolazila bi krot Ligu Evrope, dakle, učesnici polufinala, dok bi samo četiri preostala mesta bila namenjena za kvalifikante, ili bolje reći za čitavu istočnu Evropu i još neke manje atraktivne lige Zaopadne Evrope.

Razlika u odnosu na aktuelni sistem bilo bi podosta. Klubovi ne bi bili podeljeni u osam grupa, već u četiri po osam ekipa, čime bi za sada bili zadovoljeni apetiti bogatih za većim brojem utakmicama sa najjačima, iliti sebi ravnima. To bi, naravno, moglo i mnogo bolje da se naplati od emitera, u čemu je cela suština.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Takav sistem podrazumeva da bi u nokaut fazu išla po četiri najbolja kluba iz svake grupe dok bi svi ostali razigravali za opstanak. Ispadanja bi bilo, ali bi ono bilo kontrolisano. Odnosno sastav lige ne bi mogao da se menja u velikoj meri.

Detalji još nisu u potpunosti razrađeni…

Podsetimo, još od ranije postoji predlog o drugom i trećem rangu evropskog takmičenja. Drugi bi takođe brojao 32 kluba – to je sadašnja Lige Evrope – i među njima bi se, kao što je navedeno, tražila svake godine četiri nova učesnika Lige šampiona. U tu Ligu bi četiri najslabija tima iz LŠ i ispadala. Taj treći rang brojao bi 64 kluba i okupljao bi one siromašnije, među koje bi vrlo izvesno spadali i klubovi sa naših prostora. Kako bi se iz te lige napredovalo do Lige Evrope još nije definisano.

Ova ideja naišla na podršku najvećeg broja bogatih klubova, ali ona ima i vrlo snažne oponente. Suprotstavljaju joj se čelnici Premijer lige i španske La Lige, jer smatraju da će nacionalni šampionati na taj način izgubiti na važnosti. Što je poptuno ispravno razmišljanje.

Iz UEFA se i dalje brane onom istom:

„Sve su to samo ideje, o tome tek treba da se raspravlja“…

Izvor: mozzartsport.com