„Nikada neću moći dovoljno da se zahvalim Tomiću! I sada se naježim“

“Čuo sam se nekoliko puta s Milanom. Od prvog do poslednjeg dana je verovao u mene i kada sam igrao lošije, i kada sam bio povređen”

Nedavno se pojavila vest da je Mohamed Faje završio karijeru, ali sudeći po rečima koje je izjavio u razgovoru za Nova.rs portal, to baš i nije tako. Vratio se u rodni Dakar, sa željom da kada zdravstvena opasnot prođe, opet krene put Evrope.


Do tada mi ostaje da održavam formu, koliko mogu, jer je i ovde se prate preporuke zdravstvenih institucija, s tim što je sunce ceo dan.”

Pored toga, pričao je Faje o Crvenoj zvezdi i o odnosu koji je imao sa trenerom Milanom Tomićem kome, kako kaže, mnogo duguje.


Čuo sam se nekoliko puta s Milanom. Od prvog do poslednjeg dana je verovao u mene i kada sam igrao lošije, i kada sam bio povređen. Nadam se da sam mu bar delom vratio. Nikada neću moći da mu se zahvalim za pruženu šansu da prvi put u karijeri osvojim titulu. Toliko sam je želeo, igrao u mnogim klubovima, upoznao druge narode, kulture, uzimao pojedina individaulna priznanja, ali često sam se zapitao hoću li i ja nekad podići pehar. Eto, konačno mi se ostvarilo u Crvenoj zvezdi. I sada se naježim kada pričam, a zamislite kako je bilo tada (kad su osvojili ABA ligu)”, ističe Faje za Nova.rs.

Važnost tima pokazao je i prilikom odlaska iz Zvezde. Kada je osetio da nije više u fokusu trenera, odliučio je da se povuče, bez ikakve teške reči.
A zašto bih drugačije uradio? Pa rekao sam da sam za Zvezdom osvojio prvi trofej i koliko je to bio veliki trenutak za mene. Dala mi je šansu da budem šampion. Znate da je došao drugi trener, a sa svakom takvom promenom stižu i promene određenih vizija (igre, igrača). Potpuno sam razumeo, dugo sam profesionalac. Ne samo ja, nego svi mi radimo svoj posao najbolje što možemo. Kada dođe do takvog trenutka, vidimo šta je najbolje za tim, sednemo, dogovorimo se, pružimo ruku, idemo dalje”.

Ima lepe emocije u odnosu na Beograd.
 “Volim Beograd, veliki sportski grad, koji uživa u košarci, sportu uopšte, i svakom bi sportisti preporučio da ga upozona. Jeste malo hladno tokom zime, ali ljudi su topli, sjajni, gostoprimljivi, otvoreni. Na kraju, tu sam ostvario veliki san koji smo pominjali na počeku priče”.

Da Faje nije završio sa košarkom, govore i želje koje ima i želi da ostvari.
Prva, hronološki, je da igram još koju godinu, jer uživam u košarci, a druga su Olimpijske igre. Znam da imamo neverovatno težak put kroz kvalifikacioni turnir (u Beogradu). Ali, voleo bih da se bar jednom pojavim na Igrama, makar i u 40. godina, ne mora kao igrač, može i kao pomoćni trener, šta god”, završava Faje.

Mozzartsport