NEVEROVATNO: Stranci u Superligi imaju daleko veća prava u odnosu na domaće igrače!

Davanje pasoša košarkašima Partizana kako bi bili jači na Kupu Radivoja Koraća nije ništa novo, ali uvek ume da izazove ogorčenje i revolt ljudi, naročito npr. iz Republike Srpske, koji godinama muku muče samo zbog državljanstva.

Momci koji su za Srbiju možda čuli samo preko TV-a pre dolaska u redove večitih rivala, dobijaju papire za tren oka, što je umelo da iznervira i Ratka Vardu.

Njegova poruka izazvala je tim povodom veliku buru, ali nije ovakva situacija samo u košarci aktuelna, u srpskom fudbalu je daleko gore kada su u pitanju prava igrača.

Foto: Marko Jovanović

Još prošlog leta, novi pravilnik FIFA je stavio Srbe u neravnopravan položaj - pre svega je važna stavka da stranci ne plaćaju arbitražne takse, inače velike, a domaći igrači plaćaju.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Igrači sa srpskim pasošem su stavljeni u neravnopravan položaj, kako po pravima koja imaju, tako i prema načinu i mogućnostima da vode eventualne sporove. Poslali smo u maju pismo na adresu FSS upozoravajući na ove činjenice i tražili da se Pravilnik o registraciji, statusu i transferima FSS igrača uskladi s novim pravilnikom FIFA. Iz FSS smo ostalo uskraćeni za odgovor - još prošlog leta je poručio Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost.

Foto: www.mc.rs

Arbitražni sud FSS inače, ne ispunjava minimum uslova nezavisnosti po FIFA kriterijumima, pa je zato i doneta ovakva odluka i ne priznaje se kao nezavisni sud. Da se priznaje, pravila bi bila ista.

Poledica je dokumentovao sve razlike u šest ključnih tačaka:

1. Stranci mogu raskinuti ugovor sa klubom ako im oni duguju dve mesečne plate s prethodnim petnaestodnevnim pismenim upozorenjem. Ugovori se raskidaju jednostranim izjavama i igrači automatski dobijaju status slobodnih igrača. Srpski fudbaleri mogu da raskinu ugovor ako im duguje tri plate, ne mogu da ga raskinu jednostrano i moraju da idu na Arbitražni sud.

2. FSS pravilnik o registraciji, statusu i transferu igrača definiše da je za strance nadležna FIFA. To znači da su sve arbitraže stranaca protiv naših klubova besplatne, a srpski igrači, da bi ušli u arbitražu sa srpskim klubom, moraju da uplate skupe takse na račun FSS.

https://twitter.com/MikiP78/status/1088213786983649281

3. Strani igrači dok vode spor sa klubom mogu dobiti privremenu registraciju koja im omogućava da nesmetano igraju. Srpski igrači ne mogu dobiti privremenu registraciju i dok ne dobiju odluku Arbitražnog suda FSS ne mogu da promene klub. U praksi se pokazalo da veliki broj naših igrača, dok traje spor, bude mobingovan od strane klubova, jer za sve to vreme moraju da izvršavaju svoje radne obaveze.

4. Za strance, kad dobiju odluku suda, ona sadrži i disciplinsku meru protiv kluba koja se aktivira odmah nakon isteka roka za plaćanje, a kad srpski igrač dobije odluku u njoj nema disciplinskih sankcija za klub.

5. Strancima prema kojima se ne poštuje ugovor, osim duga, klubovi su dužni da plate kompenzaciju za prekid ugovora (sve do kraja ugovora, umanjeno za sredstva koja su u međuvremenu zarađena) i od tri do šest plata ugovorne kazne. Srpski igrači, da bi dobili kompenzaciju za prekid ugovora krivicom kluba, moraju da pokrenu novi spor pred Arbitražnim sudom i da opet plate arbitražne takse na račun FSS.

https://twitter.com/MikiP78/status/1077924906816413698

6. Stranci imaju pravo da ulože žalbu na odluku sportskom sudu u Lozani, a srpski igrači nemaju pravo žalbe jer su sve odluke Arbitražnog suda FSS konačne.

Nedavno je čak Poledica uputio pitanje predsedniku Aleksandru Vučiću, revoltiran situacijom u kojoj su domaći igrači.

- Mogli biste malo da obiđete fudbalere po Srbiji, ima ih 20.000 registrovanih. Da ih pitate kako se osećaju zbog činjenice da imaju 10 puta manja prava od stranaca u sopstvenoj zemlji, prvi put u istoriji srpskog fudbala - rekao je Poledica, a izneo je još jedan poražavajuć podatak.

- FK Borac i FK Novi Pazar zajedno imaju 60 neisplaćenih pravosnažnih presuda prema igračima. Jedino ko je od njihovih dugova profitirao je FSS tako što je, da bi doneo odluke, naplatio srpskim igračima arbitražne takse u milionskim iznosima. Strancima sve besplatno, sramota...

https://twitter.com/MikiP78/status/1084756052955021312

Ispostavlja se da je u Srbiji najbolje biti stranac, pa onda i nemamo pravo da se ljutimo na mlađe fudbalere koji žele da što pre napuste Srbiju - takođe, beleženi su i slučajevi gde su strani fudbaleri ranije dobijali plate, dok su ostalima primanja kasnila, što ume samo dodatno da izazove razdor u svlačionici.

Spram svega ovoga, jednokratni turnirski pasoš za Amerikance deluje kao labudova pesma...

Telegraf.rs