NEVEROVATAN PODATAK! Pogledajte za koliko mesta je skočila SUPERLIGA Srbije

Promena pravila je dala učinak.

Superliga Srbije je zbog velikih uspeha Crvene zvezde i Partizana napredovala u prethodnih pet sezona, pa je tako naše prvenstvo čak 11. na UEFA rang listi što će nam doneti dva mesta u grupi Lige šampiona od 2023//24, ako opet ne bude nekih promena pošto se uvek nešto "kuva" u Nionu.

Zanimljivo je i to da se naše prvenstvo "podmladilo" u međuvremenu tako da je prema istraživanju Međunarodnog instituta za fudbalsku statistiku (CIES) iz Lozane među svetskim liderima kada su u pitanju nastupi mladih igrača.

U istraživanju koje je obuhvatilo 60 najboljih liga planete, Srbija se izdvojila kao četvrta po prostoru koji dobijaju igrači mlađi od 21 godine.

Preciznije, 12% od svih minuta u Superligi dobili su igrači koji pripadaju starosnoj kategoriji do 21 godine, dok je ukupan prosek lige 26,1 godina.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Liga koja najviše vrednuje mlade igrače je prvenstvo Venecuele (18,8%), dok su u Evropi ispred nas tek Danska (16,5%) i Austrija (13,3%).

Mladi fudbaleri inače najmanje šanse dobijaju u Saudijskoj Arabiji, Tajalndu, Indiji, Turskoj i Egiptu.

Podsetimo, Superliga je prošle godine uvela pravilo o "bonus" igračima koje je svakako pomoglo da se prvenstvo podmladi. Prvo su treneri morali da koriste dvojicu igrača mlađih od 21 godine u startnoj postavi, dok je od ove sezone to smanjeno na jednog, ali jedan "bonus" mora i da završi meč.

Mondo.rs