NEMA MESTA ZA EKSPERIMENTE! Otkrivamo sastav Crvene zvezde za DERBI

Milojević nema mesta za eksperimente, već mora da igra na sigurno

Nije mnogo ostalo do novog, 168. večitog derbija između Zvezde i Partizana u Superligi Srbije. Obe ekipe su promenile svoje trenere od starta sezone, obe ekipe su se domogle i Evrope, tako da će ovaj meč biti izrazito zanimljiv po nekoliko osnova. Ujedno, ovo će biti i debitantski "večiti derbi" za oba trenera - Miloša Milojevića i Gordana Petrića.

Milojević je stigao u Zvezdu pred meč sa Javorom, pošto je Dejan Stnaković naprasno odlučio da ode iz tima. Mladi Miloš Milojević je odigrao korektnu utakmicu protiv Javora, dobio je sa 4:1, ali će mu ovo tek biti pravi ispit koji će morati da položi sa visokom ocenom.

Ipak, njega su takođe snašle određene "muke", pošto je u samo nekoliko dana ostala bez dva od tri napadača, te bi to breme palo samo na Aleksandra Pešića, koji je imao slomljen palac na nozi. Čini se kao da je taj problem saniran, pa bi on trebalo da se nađe u prvoj postavi, jer je očigledno da Kalifu Kulibali neće dobiti priliku do prvog sekunda, pošto se klubu priključio 48 sati pre meča.

Očekivalo se da Ohi bude taj startni napadač, ali je on otišao u Brondbi samo dan pre utakmice, gde će uskoro i zvanično postati fudbaler ovog kluba. Jedina preostala alternativa izuzev Kulibalija, jeste El Fardu Ben.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Izuzev ove, još jedna muka koja je na snazi u Zvezdi jeste i pitanje desnog beka. Jedini fudbaler koji pokriva ovu poziciju jeste Marko Gobeljić, dok je njegova alternativa Nikola Stanković, kome to nije primarna pozicija.

Nema mesta Miloš Milojević za rizik, pa bi morao da pribegne sličnom rešenju kao i Dejan Stanković - stavljanju Strahinje Erakovića na beka, kako bi imao što veću sigurnost u odbrani, iako bi to značilo sprečavanje nekog raznovrsnog napadačkog arsenala, na šta je ukazao i sam Milojević u intervjuu za Sportal.

- Erakoviću nije mesto na desnom beku, toga su svi svesni. Dejan je to igrao prinudno. Jednostavno, zbog neke sigurnosti u zadnjoj liniji, zbog ofanzivnih igrača koji igraju ispred njega, pravljen je balans. Ok, neće Eraković doći puno puta u završnicu kao deni bek, ali će osigurati leđa ofanzivnom igraču koji igra na toj strani.

- Njegova prirodna pozicija je centralni odbrambeni igrač, tu se oseća najbolje, ali je Strahinjin kvalitet da može da odgovori na svim pozicijama, u sistemima i sa dva i tri centralna beka. Nije idealno, ali u situaciji kada je Gobeljić jedini desni bek, onda je to alternative. Naravno, tu je i mali Stanković, opet ni njemu nije to prirodna pozicija, pa ne treba da sagori.

Pored Erakovića, ostatak odbrane bi trebalo da ostane standardan kao i u pređašnjim mečevima koje je Zvezda odigrala i taj stupac bi činio trio - Aleksandar Dragović, Nemanja Milunović i Milan Rodić.

Gotovo je izvesno da će tri ofanzivne igle u sredini biti Osman Bukari, Aleksandar Katai i Mirko Ivanić, jer ovaj trio i "vuče" čitav tim tokom čitave sezone. Kada su oni raspoloženi, Zvezda igra fantastično, a golovi se nižu na traci.

Još jedna nepoznanica ostaje i vezana je za centralni dvojac, gde je Milojević protiv Javora izveo postavku Kanga - Sanogo.

Takav prototip i jeste najidealniji, jer Kanga je motor tima u poslednjih pet godina, kada je on raspoložen za igru i kada deli lopte, čitava ekipa igra dobro. Takođe je i ofanzivno orjentisan, što bi značilo da je Seku Sanogo njegov idealni partner u ovom "zločinu".

Moraće da se angažuje Sanogo od prvog minuta, Milojević neće ništa prepustiti slučaju i bolje je da krene defanzivnije od starta. Kangva je dosta ofanzivniji, sa njim bi se dobilo na brzini, ali je Sanogo sinonim za čvrstinu i za ovakav meč koji sledi sigurno ima prednost

(Telegraf.rs)