Nećete verovati koliko je Zvezda prihodovala za 5 godina

Decenijski dug Crvene zvezde prema Agrobanci više ne postoji, a dug od 35 miliona evra koji je bio "na snazi" po dolasku aktuelne uprave pre pet godina, sveden je na manje od milion i po evra, tvrdi predsednik Nadzornog odbora kluba sa Marakane Dragan Milošević, u opširnom intervjuu za portal RSB.

Zvezda se, kaže Milošević, rešila i "omče" u vidu duga prema Agrobanci od 8,3 miliona evra koji je zbog kamata koje je ova banka, danas u stečaju, imala prema Crvenoj zvezdi, narastao na 16,8 miliona evra za nepune četiri godine. Treba pomenuti i činjenicu da je u tom iznosu uračunat i iznos zatečenog jemstva za jednu kompaniju u iznosu od 1,7 miliona evra tako da je dug Crvene zvezde prema Agrobanci sa pripadajućim kamatama, bez navedenog jemstva iznosio 15,1 milion eura.

Podsećamo da je Crvena zvezda od Agrobanke uzela kredit (glavnica) u iznosu od 5,06 miliona evra!

U tom trenutku dug prema Agrobanci (31.12.2014) je bio 8.15 miliona evra, s tim što postoji još ta priča sa još jednim preduzećem koje se zadužilo preko Agrobanke. Znači da kažemo da je bilo nešto malo manje od deset miliona - kaže Milošević.

Pored toga, Milošević je izjavio da su rešena dugovanja prema svim bankama koja su zatečena na dan 31.12. 2014. godine.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Pre dolaska aktuelne uprave, ukupno je dugovala šezdesetak miliona evra od čega 53 miliona raznoraznih dugova, uglavnom prema bankama, te dug prema menadžeru Milanu Ćalasanu, bivšem igraču Druliću, pa milion evra ostalih dugova i deset miliona Agrobanke, ali danas je situacija takva da je klub, prema rečima Miloševića, gotovo na "zelenoj grani".

- Od tog duga Zvezda je danas dužna neku sumu od milion do milion i po evra. Sve ostalo je regulisano. Ostao je Drulić, plaćene su mu dve rate, mislim da još dve nisu, to je nekih 405.000 evra. Ostao je deo sporazuma sa jednim našim bivšim predsednikom, manja suma novca, oko 100.00 evra, i ostaje deo poreskog duga. Mi smo uradili jedan reprogram 2016. godine na 60 rata, i to se odnosi uglavnom na dug do tog momenta, tačnije do dolaska ove uprave i mene kao predsednika Nadzornog odbora. Jedan manji deo se odnosi na 2015, tako da tu ne mogu tačno odrediti cifru, ali hajde da kažem, maksimalno milion i po evra je ostalo, možda i manje.

Na konstataciju autora intervjua da je Zvezda dug od 60 miliona evra (01.01.2015) svela na milion i po evra, Milošević je rekao:

- Tako je, čak možda i manje.

U javnosti provejava teza da su Zvezdi otpisani dugovi, otudi pitanje koliko je Zvezda stvarno utrošila novca na saniranje dugova iz prethodnog perioda.

To je ono što je mene zanimalo, i mogu reći da je ta cifra 32 miliona evra direktno utrošenih za saniranje ovih dugova. Kada budemo sanirali i ovaj manji ostatak (milion i po), to će biti negde 33.5 miliona evra, i to će biti suma koja je utrošena da se sanira kompletan dug.

Ono što navijače takođe veoma zanima su prihodi kluba koji je usled takmičarskih uspeha u psoeldnje tri godine imao veliki finansijski uzlet.

- Prihodi za period 01.01. 2015 do danas su između 170 i 180 miliona evra, bliži su cifri od 180 milion. To je prihod koji je ostvarne u tom vremenskom periodu - kaže Milošević.

Kompletan intervju sa Predsednikom Nadzornog odbora Zvezde možete pogledati u gore priloženom videu.

(Telegraf.rs)