Nebojša Čović veoma zabrinut za Crvenu zvezdu

Predsednik Crvene zvezde održao je konferenciju na kojoj je sat vremena pričao o mnogim temama

Predsednik Crvene zvezde, Nebojša Čović, sazvao konferenciju za medije u danu kada su crveno-beli ostali bez trenera jer je Milan Tomić podneo ostavku i potvrdio je njegov odlazak, ali je otkrio i finansijske detalje i mnoge druge teme.

- Nismo se dugo videli, nije vanredna, nego redovna konferencija. Izvolite pitajte sve što vas interesuje, da ne bismo nagađali. I budite opušteni.

Milan Tomić se sporazumno rastao sa Crvenom zvezdom u prijateljskim odnosima. Zahvalni smo jedni drugima, Tomić je osvojio tri trofeja, vratio Zvezdu u Evroligu i nije se nikakva ujdurma dogodila. Nije tačno da nije bila praksa Crvene zvezde da prekida saradnju rano, da li se sećate da smo Milivoja Lazića smenili posle dva kola. Na obostranu inicijativu je raskinuta saradnja. Analizirali smo situaciju i došli do zaključka da je to neophodno klubu, jer smo patološki pod pritiskom, da lažemo oko budžeta, uzimamo kao izvore turske novinare, Jutjubere. - Sa Milanom smo imali konstrukivne analize, zajednički smo doneli zaključke - potvrdio je Čović smenu trenera, ne želeći da odgovori šta je razlog njegovog odlaska.

Milan Tomić

Milan Tomić; Foto: Marko Jovanović

Zatim je Čović prešao na objavljivanje finansija i budžeta Crvene zvezde, nakon što je Siniša Mali obelodanio koliko su novca dobili večiti.

EVO KOLIKO SMO NOVCA DOBILI OD DRŽAVE

- Na prvi pogled smo dobili više od Partizana. Imamo oko 400 miliona razlike u košarci. Kada je fudbal u pitanju, Zvezda je dobila 727 miliona, a Partizan 899 miliona. Kako je ispalo da smo kao košarkaški klub dobili više para? Mi još nismo dobili sve te pare, jer je jedan deo projektovani prihod za sledeću sezonu.

- Tačan podatak, mi smo tačno dobili, zaključno sa 26. septembrom, na naš račun je leglo 13.000.405 evra od države!

Nebojša Čović

Foto: Telegraf

Zvezda je napravila faktoring sa nekoliko ugovora koji tek dospevaju sa sezonom 2020/21 i tu smo ostvarili razliku da bismo pojačali budžet. Nije tačno da smo dobili više. I druga stvar, mi imamo državnog sponzora, Telekom, Državna lutrija i Dunav, i tu smo ostvarili razliku za 360 miliona dinara. Nije tačno da smo dobili više, nego smo napravili faktoring. Imaju i oni velikog sponzora Telekom, ali neka svako da vodi računa o svojim sponzorima, mi ne dugujemo za porez.

Naš prosečan budžet bio je 5.869.000 evra, po sezoni, a tu računam od sezone 2011/12. Ministar je gledao od sezone 13/14. Od državnih preduzeća po sezonama, zaključno sa sezonom 18/19 dobijali smo 981.137 evra. Od budžeta grada smo dobijali 386.571 evro. Što se tiče naših obaveza prema Pioniru i Areni, prosečno smo trošili 131.413 evra.

- Ukupno smo od sezone 2011/12 za poreze i doprinose platili 5.171.276 evra.

- Od 2014. za Arenu i Pionir smo prosečno izdvajali 131.000 evra.

Od ove sezone u EL ne možete da se takmičite ako ne poštujete finansijski fer plej, imali smo reviziju EL. 2009. godine recimo nismo ništa dobili, vršen je pritisak na preduzeća da ne dobijemo ništa.

BUDŽET ZVEZDE 8.337.833 EVRA

Nebojša Čović

Foto: telegraf

Ne mislim da Zvezda i Partizan treba da se spore, to su dva najveća stuba našeg sporta. Zvezda igra Evroligu, poslednjih 6 sezona. i Naš budžet je ove sezone 8.337.833 evra. Ne možemo da imamo manji od 5 miliona evra, u ovom budžetu su i neke obaveze iz prethodne sezone, koje smo gotovo u potpunosti izmirili. Nije istina da je naš budžet 13 miliona, kao što su neki pisali, on će se čak i smanjivati.

NE RAZMIŠLJAM O ODLASCIMA IGRAČA

Nisam razmišljao, imamo odličnu selekciju, ali nije isključeno. Imamo veliki potencijal u FMP-u, sarađujemo i sa OKK Beogradom i Tamišom, imamo odakle da povučemo igrače. Trenutno imamo problem zdravstveni sa Derikom Braunom, nadam se da će on biti spreman za 20 dana, bilo je problema sa Ognjenom Kuzmićem, nadam se da će on biti spreman za 15 dana, možda i ranije.

Ne može uvek da se pobeđuje, bolje da imate poraze na početku, iako ih niko ne voli. Te stilske figure poput loših partija protiv Budućnosti i Makabija. Protiv Budućnosti nismo igrali kako treba, protiv Makabija smo mogli da pobedimo, a takođe i Panatinaikos. Ta poređenja prošle godine jedan poraz, ove dva na početku sezone. To je sve sport. Isto tako je Zvezda pobedila Fenerbahče. Treba da budemo strpljivi, jer nekada kada gledam prenose Zvezde, a nekad i FMP-a, sve više gledam prenose uz muziku, ima divnih komentara. Idemo dalje, duga je sezona, videćemo. Otvoren sam za sve konstruktivne predloge.

DEJVID BLAT? PRIČAĆU S PEŠIĆEM!

Filip Čović

Foto: MN Press

- Sami ste odgovorili, čovek je bolestan. Imam nameru da ubedim Pešića kad dođe sada, da se ne vraća za Barselonu. Kari je moj veliki prijatelj, radili smo zajedno, pitaćemo i Karija. Da ga zaustavimo na aerodromu.

OSVRNUO SE NA PODELU NOVCA I ODNOSU DRŽAVE PREMA ZVEZDI I PARTIZANU

Nisam ni iznenađen, ni uvređen. Imali smo predsednike država koji su zavijali rukave i navijali, a ono što je ružno, jeste da svaka pobeda Zvezde nije pobeda, nego smo mi nešto oteli, navodno jer Aleksandar Vučić navija za Zvezdu.

- Bila je priča da Zvezda dobija pare u iznosu koji se meri sa beskonačno, a danas je ministarstvo finansija objavilo, kakvi su tu odnosi. Mada mislim da Zvezda igrajući Evroligu treba da ima razliku bez faktoringa, i da na osnovu rezultata to treba da bude logično i transparentno. Napravila se druga strana da je Partizan izgubio jer predsednik navija za Zvezdu. To nije zdrava atmosfera, vodi u smer ogrmonih podela i treba to da eliminišemo. Ali do perioda 2012/13 bio je ambijent potpunog uništenja Crvene zvezde. Ja sam u UO Crvena zvezda u Sportskom društvu. Izuzev košarke i fudbala, svi drugi klubovi žive veoma teško, rukomet, vaterpolo i odbojka, koja daje ogromne rezultate, žive na ivici egsistencije. To je bruka i sramota, to su iznosi do 150.000 do 250.000 evra za budžet, sa 300.000 evra vi igrate Evropu sa ženskim košarkaškim timom.

DOTAKAO SE I UVREDA NA RAČUN NJEGOVE SUPRUGE

Vesna Čović

Vesna i Nebojša Čović; Foto: MN Press

- Nisam video gospođu Biljanu, koja se bavi zaštitom žena, koja je reagovala oko novinarke Olivere Jovićević, smatram da je to opravdano, ali nije reagovala za pesme mojoj supruzi. Teško ćemo u takvoj atmosferi igrati utakmice. Nisam za to da se preko društvenih mreža i Jutjub kanala šire laži i prevare. Zvezda, pošto vidim da je napadnut FSS, Slaviša Kokeza je Zvezdaš, a mi u KSS nemamo osim Rakočevića ni jednog Zvezdaša, sve je crno-belo i nismo zadovoljni radom Saveza, smatramo da su podmetnuli falsifikate. Tvrdimo da se Kup Radivoja Koraća prošle godine zvao Kup Milivoja Jovčića. Tvrdimo da su bili koraci Berona, nas su napali za to, ali nisu viđeni. Isto tako tvrdim i da je bio faul u napadu u finalu Kupa.

SVAKI PUT ĆEMO BITI JOŠ GORI AKO NAS BANDITSKI DOČEKAJU KAO U PODGORICI

- Šta su očekivali, da ćemo ih čekati s rukama u džepovima, ono je bio banditski doček vrha crnogorskih vlasti. Mogu da garantujem da ćemo svakoga dočekati puta pet za ovakav doček.

NAJPLAĆENIJI IGRAČ ZVEZDE 500.000 EVRA

Najplaćeniji igrač Zvezde je 500.000 evra, kada gledate plate rivalskih klubova, oni imaju više. Ako se hemija poremeti, džabe vam i najbolji trener. Nisu to skupe zabave, godišnja cifra za jednog trenera koji je pomenut je 800.000 bez bonusa.

NEMAMO NOVAC DA PLAĆAMO TRENERA 500.000 EVRA

Nebojša Čović

Foto: telegraf

- Zvezda je dovela jednog mladog trenera, Dušana Alimpijevića, taj mladi trener je imao 11 pobeda u El u 30 utakmica, igrao je finale ABA lige, izgubio je na jednu loptu nesmotrenošču Lesora, onda je usledio napad sa svih mogućih strana. Mi nemamo para da plaćamo trenera 500 ili 600.000 evra, i da mu plaćamo auto A klase, stan... Zagovornici smo da se i mladim trenerima daje šansa. Kako su Duda i Željko Obradović postali veliki treneri? Željko je pred Istanbul 1992. trebalo da bude smenjen. Srbija ostaje bez trenera, kada pričamo o košarci, a nismo baš dobar ambijent za strane trenere, a oni da bi bili licencirani u KSS, moraju da imaju osvojenu nacionalnu titulu, da osvoje EP ili SP, neće dobiti licencu bez toga, ili NBA titule.

JOŠ NISMO DONELI ODLUKU O NOVOM TRENERU

- Ne krijem ništa, za sada tako izgleda, videćemo, radimo. Čovek koji je iskusan, dobro radi svoj posao, analiziraćemo, nismo još napravili analizu. Treba biti analitičan da ne bismo napravili grešku. Ako izgubite nema kukanja i kmečanja, već se dižemo i idemo gore. Ovo nije prijatno, ali nije palo nebo na zemlju, sija sunce, ide novi dan.

- Zavisi ko je, nema prevare, iskusni igrači znaju odmah ko zna ili ne zna. Dok sam ja tu, ni igrači, niti ulica Strahinjića Bana i društvene mreže neće smenjivati trenere, već mi koji posao taj radimo. Autoritet trenera, ma koliko on imao godina, uvek će biti zaštićen u Zvezdi. Može imati i 39 godina, pa da ima iskustvo, a mi šansu uvek dajemo mladima. Mi moramo da dajemo šansu i mladim i iskusnim igračima. Moramo da vodimo računa koliki je stepen rizika, taj opravak mora da bude jako dobro rađen, Mića Ćirić i Filip Volšek dobro rade svoj posao. Moramo da obezbedimo igračima da izdrže sve te stvari, ove sezone imamo oko 90 utakmica, treba sve to izdržati.

NE TREBA KOVATI IGRAČE U ZVEZDE

Boriša Simanić

Boriša Simanić; Foto: Marko Jovanović

- Prošle godine je jako dobro napredovao, imamo mali uzorak od početka sezone. To što menadžeri, mediji i roditelji rade, prave samo štetu. Pecarskom vidite samo šta se desilo, tresnuo je o zemlju, a kovali su ga u nebesa. Boriša je dao prošle godine doprinos, Nenadić takođe, to je na trenerima da rasporede minutažu i procene. Ja bih najviše voleo da u EL imamo sve domaće igrače. To nije realno, jer ako vas ispobeđuju, to onda nije zgodno i te poraze treba nositi u ABA ligi. Videli ste kako je posle Makabija i sale od 12.000 mesta, uz dužno poštovanje Krki, igrači idu da igraju tamo, na to treba spremiti igrače, mlađi treba da čekaju svoju šansu.

Imamo onoliko stranaca koliko nam treba. Mi igrače ne gledamo kao domaće i strane, već kao igrače Crvene zvezde. Strani igrači su tu da podignu nivo i kvalitet. Mnogo puta su jeftiniji od domaćih, i to znatno.

- Ja sam 2012. na Skupštini rekao da počne strimovanje domaće košarke, jer za mene odgovori mi smo veliki i bahaćenje ne prolaze. To pokazuje do čega smo došli. Meni nestvarno deluje da naša reprezentacija ispadne u B diviziju, svojevremeno smo 2008/09 uzeli sve. Ne može to svake godine, ali treba ostati konkurentan, mi moramo da budemo stalno od 1. do 5. mesta. Mislim da ima upada menadžerskih frakcija, prilikom definisanja trenera, a posle i u selekciji igrača, što je nedopustivo. Mlađih igrača ima, video sam veliko raspoloženje i kod predsednika, da se kandidujemo za kvalifikacije. Mislim da će i Hrvatska da se kandiduje za kvalifikacije, upoznat sam da će i Grčka dobiti kvalifikacije. Vreme je pokazalo da je siguran put Evrolige, to su dve lige, Evroliga i Evrokup. Iz Evrolige u Evrokup i obrnuto. A kako u Evrokup, videćemo.

(Telegraf.rs)