NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI SRPSKOG SPORTA! 30 naših košarkaša nameštalo utakmice, ovo su svi detalji

Kako Kurir saznaje čak 30 košarkaša u Srbiji nalazi se pod istragom za nameštanje utakmica!

Postojala je cela šema prevare, a sve je isplivalo na površinu i to kada je FIBA počela da češća kompletan slučaj!

Tim povodom oglasila se i Košarkaška liga Srbije saopštenjem koje prenosimo u celosti:

- Obaveštavamo javnost da KLS aktivno sarađuje sa FIBA-om kako bi se disciplinski postupci rešili u što kraćem vremenskom periodu i kako bi se nadalje obezbedio integritet takmičenja. S obzirom da su disciplinski postupci još uvek u toku, KLS u ovom trenutku ne može pružiti detalje na kojim utakmicama i koji igrači su učestvovali u manipulativnim radnjama.

- Detaljnije informacije oko disciplinskih postupaka pružiće se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupaka, kao i prezumpcija nevinosti samih učesnika u postupcima. Kroz FIBA-in SWISH program, gde FIBA usko sarađuje sa nacionalnim savezima na suzbijanju manipulacije takmičenja i osiguranju čistog sporta, KLS pruža relevantne podatke, neophodne za pokrenute disciplinske postupke.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- KSS je ušao u SWISH program 2022. godine, te je imenovao nezavisnu osobu nadležnu za integritet takmičenja koja zajedno sa FIBA-om sprovodi istrage i preduzima korake koji imaju za cilj otkrivanje manipulativnih radnji.

- Jedan od osnovnih postulata SWISH programa je ispravna implementacija FIBA etičkog kodeksa integriteta na nacionalnom nivou kroz edukaciju domaćih liga, klubova i ostalih lica koja su uključena u košarkaška takmičenja, te upravljanje nacionalnom platformom za prijavljivanje kršenja etičkog kodeksa, koje sprovodi osoba nadležna za integritet takmičenja. Pred početak naredne sezone 2023/24 KLS organizuje edukativnu radionicu koja će biti usmerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih lica uključenih u košarkaška takmičenja.

- Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načini prijave. KLS je odlučan u svom naporu da očisti naš sport od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje bilo kakvo kršenje FIBA etičkog kodeksa i preduzeće sve mere potrebne za osiguranje integriteta takmičenja - stoji u saopštenju KLS.

Kurir sport