Najčudniji pehari u Zvezdinom muzeju: Od svetskog prvaka, do 4 kg zlata

Od Svetskog klupskog prvenstva do raznih memorijalnih turnira

Muzej Crvene zvezde krasi veliki broj pehara, više od stotine se nalazi u vitrinama ovog kluba. Neki privlače pažnju zbog svoje bitnosti, dok neki privlače zbog zanimljivog izgleda.

Crvena zvezda se odlučila na potez koji se meri sa najvećim svetskim klubovima - navijači će uskoro moći da obiđu stadion, kao i sve ostale prostorije unutar istog. Jedna od neizostavnih je muzej kluba koji broji velik broj pehara za razna dostignuća tokom 76 godina duge istorije kluba.

U središtu muzeja se nalazi ogromna kupola sa 100 trofeja, na vrhu te kupole se mogu videti i dva najznačajnija trofeja u Zvezdinoj, ali i u istoriji samog fudbala.

Pehar tadašnjeg KEŠ-a (danas Liga šampiona), kao i pehar Svetskog klupskog prvenstva su ono što svaki čovek koji poseti stadion Crvene zvezde želi da vidi.

Stadion Rajko Mitić, Turistički obilazak

Najvredniji pehari u muzeju Marakane, trofej prvaka sveta i Evrope; Foto: Nikola Tomić

Izuzev ova dva trofeja, muzej poseduje i ogroman broj pehara sa raznih internacionalnih turnira koji su nekad bili "normalni i svakodnevni", a Zvezda je sa svakog gostovanja donosila po jedan trofej.

Tako je u muzej došao i najteži i najglomazniji pehar, turnir u Malagi je igran 1973. godine a nosio je naziv "Kosta del sol".

Zvezda je pre nešto manje od 40 godina savladala u polufinalu Espanjol, a u finalu Malagu i tako je trofej od 40 kilograma završio u muzeju ovog kluba.

Jedna od anegdota glasi da je mnogo lakše bilo osvojiti ovaj pehar nego doneti ga iz Malage u Beograd.

Stadion Rajko Mitić, Turistički obilazak

Najteži pehar na Marakani, težak je 40 kilograma; Foto: Nikola Tomić

Svoje mesto na ovoj listi bi mogao dobiti i trofej iz 1955. godine. Ovaj pehar je bio namenjen pobedniku 16. večitog derbija između Zvezde i Partizana.

Zvezda je slavila sa 4:1, a pehar je poklon predsednika Burme (današnjeg Mjanmara). Prema legendi, ovaj pehar je napravljen od četiri kilograma čistog zlata, ali kako kažu iz kluba, nažalost, nema ni ceo kilogram u zlatu.

Stadion Rajko Mitić, Turistički obilazak

Foto: Nikola Tomić

Takođe, u muzeju se može pronaći i replika trofeja iz 1991. i finala KEŠ-a koji će služiti da se svaki navijač slika s njim, kao i da ga podigne i oseti bar upola sličan osećaj kao Dika Stojanović kada je odbranio penal i osvojio trofej sa Crvenom zvezdom u Bariju.

Stadion Rajko Mitić, Turistički obilazak

Foto: Nikola Tomić

U galeriji možete pronaći slike još nekih od čudnih, ali i značajnih trofeja u istoriji fudbalskog kluba iz Ljutice Bogdana.

(Telegraf.rs)