NAJBOLJA JE! Ivana Španović pobednica Dijamantske lige za 2021. godinu u skoku udalj!

Ona je u Cirihu zauzela prvo mesto i tako na sjajan način okončala sezonu

Još sjajnih vesti stiže iz Ciriha! Naša najbolja atletičarka, Ivana Španović pobednica je Dijamantske lige za ovu takmičarsku godinu!

Ona je na polslednjem mitingu u sezoni zauzela prvo mesto sa skokom od 6,96 metara, što joj je donelo osam bodova u ukupnom plasmanu.

Bilo je jasno da će joj glavni takmac u borbi za tron biti Malaika Mihambo iz Nemačke, koja je pred miting u Cirihu imala dva boda manje u generalnom plasmanu, što je značilo da je Ivani dovoljno i drugo mesto u slučaju da se Nemica našla na vrhu.

Međutim, Nemica je potpuno podbacila, skočila je samo 6,56 metara i završila tek na petoj poziciji. Uzela je samo četiri boda, a naša atletičarka je tako uvećala prednost i sezonu je završila sa 39 bodova sa pet mitinga. Mihambo je "ubrala" 33 boda.

Već u prvoj seriji Ivana je krenula snažno. Skokom od 6,80 metara je posle prve serije držala drugo mesto iza Kadi Sanjije iz Švedske koja je "otišla" tri centimetra dalje. U narednom skoku Španovićka je popravila rezultat za još jedan centimetar, dok je u naredne dve stagnirala skokovima od 6,55 i 6,71 metara.

Za to vreme, Šveđanka nije popravila svoj rezultat na čelu, a Malaika Mihambo je bila jako loša. U prvoj seriji skočila je samo 6,10 metara, u drugoj 40 centimetara duže, a u trećoj seriji je ubeležila skok od 6,56 metara. U četvrtoj je prestupila i bila je daleko od bilo kakve borbe sa našom Ivanom. 

Nije se "dozvala" ni u poslednje dve serije, pa je naša atletičarka mogla da započne veliko slavlje!

Presudni skok desio se u petoj seriji, kada je Ivana preuzela prvo mesto. Tada je "letela" do 6,88 metara, dok je njena tada najveća rivalka na ovom mitingu u Cirihu, Kadi Sanjija prestupila.

To je značilo da je mnogo toga moralo da se desi u poslednjoj seriji kako bi Španovićka prepustila prvo mesto u generalnom plasmanu. Bilo je u domenu nemogućeg, što se i potvrdilo.

U poslednjem skoku je skočila najdalje - 6,96 metara i tako overila prvo mesto na mitingu Dijamantske lige u Cirihu i u ukupnom plasmanu! Pobedom u finalu zaradila je 30.000 američkih dolara.

MITING DIJAMANTSKE LIGE U CIRIHU

1. Ivana Španović (Srbija) - 6,96 metara

2. Kadi Sanjija (Švedska) - 6,53 metara

3. Marina Bek-Romančuk (Ukrajina) - 6,75 metara

4. Jazmin Sojers (Velika Britanija) - 6,74 metara

5. Malaika Mihambo (Nemačka) - 6,56 metara

6. Nastasija Mirončluk-Ivanova (Belorusija) - 6,53 metara

(Telegraf.rs)