Na Marakanu stigao iz BARSELONE! Deda mu bio ČETNIČKI VOJVODA, a gde je sad nestao jedan od najvećih talenata EVROPE?

Očekivalo se da će biti najveće pojačanje Zvezde u 21. veku.

Kada je kročio na "Marakanu", navijači crveno-belih počeli su da slave.

Očekivalo se da je Zvezda ubola pravi džekpot i uspela da "ukrade" jednog od najboljih mladih igrača ispred nosa velikanima. Međutim, euforija je kratko trajala.

Filozof u kopačkama

Mladi momak rođen u Skoplju viđen je kao jedan od najvećih talenata na Balkanu u 21. veku. Mnogo se očekivalo od njega jer je svojim partijama u mlađim kategorijama Barselone zaista mnogo obećavao.

U Španiji je dobio nadimak "filozof" koji ga i dalje prati kroz karijeru, a jednom prilikom je to i objasnio.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Taj nadimak je ogromna čast za mene - izjavio je Babunski za "Novu Makedoniju" u julu 2012.

- Počeo sam da pišem blog, jer sam želeo da podelim svoje ideje sa svetom, a internet je najbrži i najjednostavniji način da se to ostvari. Za mene, filozofija je jedini način da se postignu svi ciljevi u životu. Nadam se da će što više ljudi, naročito mladih, izabrati ovaj put - rekao je u istom intervjuu.

Pompezan dolazak i raskid posle godinu dana

Mnogi su se iznenadili kada je u januaru 2016. godine Babunski stigao na "Marakanu" i obukao crveno-beli dres. Verovali su na "Marakani" da su uboli džekpot, ali...

Ispostavilo se da je Zvezda dovela jedan od najvećih promašaja u ovom veku. Već posle godinu dana raskin ugovora je bio neminovan. Odigrao je svega 13 utakmica (600 minuta na terenu) i to bez učinka.

Nakon što je napustio Beograd otišao je u Japan, prvo u Jokohamu, a onda i u Omiju. Tamo je donekle i nagovestio da bi još uvek ima šta da pokaže. Počeo je da postiže golove, ali je brzo i to okončalo. Poslednji pogodak postigao je upravo i Aziji i to još 6. novembra 2019. godine.

Povratak u komšiluk - od Rumunije do Mađarske

U martu 2020. usledio je povratak u Evropu i to u rumunski Botosani odakle je otišao posle 10 meseci, ali nije menjao državu. Zaigrao je za Vitorul bez mnogo uspeha, a sada je promovisan kao novi igrač mađarskog Videotona.

Slavni klub ponovo se vratio u prvu ligu i zajedno sa legendnom mađarskog fudbala Balašom Džudžakom želi da krene u pohod ka tituli. Babunski je letos bio poslednji u nizu pojačanja koji je pristigao u Mađarsku. Do sada odigrao je svega 11 utakmica, ali bez učinka. 

Čukununuk četničkog vojvode

David potiče iz familije sa prilično zanimljivom istorijom. Njegov brat Dorian takođe je fudbaler, a fudbalske gene stekli su od oca Bobana koji je bio i reprezentativac Severne Makedonije.

Međutim, čuveni predak im je bio Jovan Stojković Babunski, istaknuti četnički vojvoda i komandant tokom borbe za Makedoniju i Staru Srbiju, Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Nakon ubistva njegovog brata i sinovca od strane bugarske Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije - VMRO, tražeći osvetu, pridružuje se četničkim odmetnicima među kojima ubrzo postaje komandant četničkih jedinica u dolini reke Vardar, gde se sa svojim saborcima sukobavlja sa bugaraškim i osmanskim snagama.

Nadimak Babunski je dobio po planini Babuni na kojoj se boriood 1905. do 1908.

Alo.rs