NA KORAK DO FINALA! Zvezda brojala do sto, 41 poen prednosti

Ubedljiva pobeda crveno-belih, kojima jedna pobeda nedostaje za plasman u finale KLS

Lako i rutinski. Košarkaši Crvene zvezde savladali su Borac iz Čačka u prvom meču polufinalne serije Košarkaške Superlige. Odmah na startu je tim Dejana Radonjića preuzeo kontrolu i nije je ispuštao do samog kraja, gosti su se trudili da izbegnu poraz što većom razlikom, a domaćima nije padalo na pamet da "ustuknu" - 101:70.

Za razliku od čevrtfinala protiv Zlatibora kada su trojke bile nepostojeća kategorija, večeras smo u dvorani "Aleksandar Nikolić" gledali pravu šutersku rapsodiju crveno-belih. Uvodnih 15 poena košarkaša domaće ekipe došlo je upravo sa distance, kada je napravljena prva veća razlika u korist aktuelnog šampiona ABA lige.

Zvezda je igrala prilično staloženo, nije previše gubila lopte, mada ne možemo reći ni da su Čačani bili nešto previše brzopleti. Prvo poluvreme trajalo je neuobičajeno kratko za standarde jedne košarkške utakmice - tek nešto više od pola sata, što dovoljno govori o igri koju su oba tima forsirala.

Najefikasniji u timu Zvezde bio je Duop Rit sa 17 poena, četiri manje postigao je Aleksa Radanov, dok su Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić završili sa po 12 poena. Krug dvocifrenih zatvorili su Aleksa Uskoković i Lengston Hol sa ravno 10 poena kraj svog imena. U timu Borca, Nikola Kočović bio je raspoloženiji od ostalih sa 14 poena, Nemanja Todorović je postigao 11 poena, dok je Nenad Nerandžić ubacio 10 poena.

Kao što smo rekli, nakon uvodnog egala koji je trajao svega tri minuta, na terenu se pojavio Branko Lazić sa dve pogođene trojke. One kao da su dale zalet crveno-belima, koji su potom i preko Lengstona Hola i Alekse Uskokovića dolazili do novih poena sa distance. Opustila se ruka, a prednost je nastavila da raste iz momenta u momenat.

Kada govorimo o drugoj četvrtini, Zvezda je samo nastavila po starom. Borac jeste u jednom momentu uspeo da se vrati na samo posed zaostatka, ali je to bilo jako kratkog daha. Od 37:32 došli smo vrlo brzo do 48:32 i utakmica je već tada bila rešena. Gosti se jesu borili, ali bilo je jasno da je trijumf miljama daleko nakon pomenute sekvence.

Uvod treće četvrtine razrešio nam je sve dileme oko pitanja pobednika. Gotovo četiri minuta Borac nije mogao do poena, nije blistala ni Zvezda, ali je njena igra bila sasvim dovoljna da se dodatno rezultatski odlepi i reši večerašnji meč. Rasla je prednost do ogromnih +18, a sve što je Borac uspeo da uradi jeste da se vrati na minus od deset poena. Međutim, i tada je četa Dejana Radonjića odreagovala adekvatno.

U četvrtoj četvrtini ništa novo. Zapravo, Borac je samo nastavio dalje da tone i upisao je još jedan ozbiljan poraz od Crvene zvezde. Postavljalo se samo pitanje kojom će to razlikom biti, a treba reći da u sastavu nije bilo Džordana Lojda, najboljeg košarkaša. Sve to dodatno daje na težini ovom trijumfu, a crveno-beli će kroz dva dana u Čačku tražiti prolazak u finale, gde će imati prvu meč loptu.

Statistika utakmice:

Crvena zvezda: Hol 10, Davidovac 12, Lazić 9, Dobrić 12, Noko 8, Uskoković 10, Rit 17, Radanov 13, Simonović 6, Jagodić-Kuridža 4, Kuzmić

Borac: Lopez 5, Kočović 14, Nerandžić 10, Todorović 11, Čarapić, Đorđe V. Ćurčić 8, Đorđe M. Ćurčić 3, Nikolić 6, Gavrilović 2, Janković 2, Lakić, Novaković 9

Tok utakmice:

4/4

10. minut (101:70) - Brzo se igra. Ređaju se poeni, ali sada je sve gotovo. Gledamo samo da li će biti stotke za Zvezdu... Uskoković realizuje oba penala. I evo je! Marko Simonović je pogodio trojku.

8. minut (92:66) - Lepo pogađa Pavle Nikolić, a onda pravi faul. Oba bacanja pogađa Jagodić-Kuridža, Ćurčić zakucava.

7. minut (90:61) - Dva penala je imao Duop Rit i oba je realizovao. Borac gubi loptu, a na drugoj strani Duop Rit je namestio ruku i postigao još jednu trojku.

6. minut (85:61) - Sjajna blokada Duopa Rita, a Dobrić gubi loptu. Zvezda se malo sada "pogubila" na terenu, a Nikolić je poentirao na polaganju. Odmah potom Ćurčić Stariji zakucava.

5. minut (85:57) - Mlađi Ćurčić pravi faul, Borac mora da traži tajmaut. Duop Rit pogađa oba bacanja, Ćurčić Mlađi gubi loptu i bacanja su sada za Uskokovića. Mladi plejmejker postigao je oba penala.

4. minut (81:57) - Dva pogođena bacanja za Davidovca, potom promašaj Radanova i njegova "ispravka", a u međuvremenu novi promašaj Novakovića. Duop Rit nastavlja da uvećava prednost Zvezde, koja sada iznosi +24.

3. minut (75:57) - Novaković iz odbojke vraća u koš šut Lakića. Još jednom Borac ide u tranziciju, Novaković ne može za tri poena. Lakić pravi prekršaj.

2. minut (75:55) - Po povratnoj lopti - trojka za Davidovca. Novaković ne može da uzvrati, Čačani gube vreme da mogu da urade bilo šta. Nerandžić na drugoj strani svesno pravi prekršaj. Poentira i Jagodić-Kuridža, prednost nastavlja da raste.

1. minut (70:55) - Prvi napad za Zvezdu nije iskorišćen, a Nerandžić na drugoj strani zakucava. Aleksa Uskoković je fauliran na drugoj strani, a uspeo je da pogodi samo drugo bacanje. Nerandžić promašuje za tri poena.

3/4

10. minut (69:53) - Đorđe Ćurčić Mlađi pravi faul da zaustavi napad Zvezde. Na kraju, sudija Arsenijević pokazuje Aleksi Radanovu grešku u koracima. Uzvraća Đorđe Ćurčić Mlađi na isti način, greškom u vođenju. A Dobrić kažnjava sve trojkom sa ogromne distance. Ćurčić Mlađi ne može za tri. I to je kraj treće četvrtine.

9. minut (66:53) - E sada već ima pogotka Radanova! Kočović petlja, a Radanov dodaje Dobriću na lako polaganje u kontri. Novaković će na liniju za slobodna bacanja na drugoj strani. Realizovao je oba nekadašnji student Istern Ilinoja.

8. minut (61:49) - Jagodić-Kuridža gubi loptu, a Aleksa Radanov je napravio nesportsku ličnu grešku. Pogodio je Nerandžić oba penala. Kočović će ponovo na liniju penala. Oba je realizovao i evo Borca na samo deset poena zaostatka. Nema trojke Radanova...

7. minut (61:47) - Pas za Lendrija Noka pod koš i faul Nerandžića. Precizan je igrač Zvezde oba puta. Nerandžić se izborio protiv Davidovca i položio u koš.

6. minut (59:45) - Lengston Hol se nije snašao ponajbolje, a Kočović će imati tri slobodna bacanja. Realizovao je sva tri, a Lengston Hol ne pogađa ni trojku u narednom napadu.

5. minut (57:42) - Promašaj Hola, a loptu hvata Lopez. I evo trojke za Kočovića, konačno se Čačani malo bude. Dobrić se dobro zatrčao i snašao se, pa je postigao nove poene. Kočović ovoga puta bez trojke.

4. minut (55:39) - Lengston Hol je izgubio loptu, a Dobrić seče kontru Borca. Konačno šansa za poene Borca - Kočović će na liniju penala. Jedno je pogodio, jedno ne. I Lendri Noko će šutirati penale odmah posle - pogodio je oba. Lako Nerandžić iz lou-posta stiže do poena.

3. minut (53:36) - Lautaro Lopez sa prvim skokom na utakmici, ali potom promašuje. Simonović konačno prekida ovu letargiju trojkom, pa Marinović traži tajmaut. Ne može Čarapić ni iz minuta odmora do poena...

2. minut (50:36) - Kočović je prihvatio loptu u autu, pa je to nova izgubljena za Čačane. Simonović isto kratak na polaganju. Čarapić bez oklevanja za tri - bezuspešno. Ni Dobrić ne može sa distance. Čarapić gazi bočni aut.

1. minut (50:36) - Dobrić nije precizan iz prodora, a Kočović iz jako teške pozicije promašuje za tri poena. Dugački napadi na obe strane. Lendri Noko iz okreta postiže poene na polaganju.

2/4

10. minut (48:36) - Lepa akcija Zvezde u tranziciji poeni za Davidovca. Lopez dodaje do Todorovića, koji poentira uz faul. Ali nije dao dodatno bacanje. Zvezda ne koristi svoj poslednji napad, a Todorović se nekako podvukao na drugoj strani i postigao koš. Kraj prvog poluvremena.

9. minut (46:32) - Malo nekontrolisane košarke na obe strane. Promašeni šutevi Zvezde, a posle svega i Lautaro Lopez u poslednjoj sekundi ispaljuje trojku sa deset metara - neprecizno.

8. minut (44:32) - Ona je potrajala tek nekih 30 sekundi, pošto je Lengston Hol sada pogodio još jednu trojku. Borac ne može da realizuje naredni napad sa distance, a Duop Rit je pogodio oba bacanja. Novaković bez sreće na šutu za tri. Faul Todorovića i nova šansa za crveno-bele da uvećaju prednost. Davidovac je pogodio oba penala.

7. minut (37:32) - Nema trojke Novakovića preko Rita. Ponovo Zvezda uspostavlja kontrolu. Davidovac ne može za tri poena, a Todorović je precizan i opet smo u nešto "gušćoj" situaciji.

6. minut (37:29) - Duop Rit je nekoliko sekundi kasnije precizniji, Đorđe Ćurčić Mlađi nije uspešan na šutu za dva poena, što je nateralo Marinovića da zatraži minut odmora. Nakon njega Duop Rit pogađa još dva penala.

5. minut (33:29) - Lengston Hol lagano prolazi, a Aleksa Novaković dolazi do poena iz skoka uz faul. Pogodio je dodatno slobodno bacanje. Duop Rit nije precizan na polu-horogu, ali ni Gavrilović nije precizan sa polu-distance.

4. minut (31:26) - Ćurčić Mlađi pogađa za tri poena iz ćoška. Faul Ivana Gavrilovića je na zemlji i neće biti slobodnih bacanja. Marko Jagodić-Kuridža pravi prekršaj u napadu, vrlo nespretno. Borac gubi loptu, ali mu se ona vraća zbog faula u napadu Lengstona Hola. Novaković poentira.

3. minut (31:21) - Još jednom Lazić želi da krene na šut za tri poena, ali ništa nema ni od ovog pokušaja. Arijan Lakić je sjajno dodao do Ćurčića, ali se pod košem isprečila rampa Marka Simonovića. Potom nerealizovan napad Zvezde i izgubljena lopta Čačana. Pod košem je Radanov poentirao iz ofanzivnog skoka.

2. minut (29:21) - Aleksa Radanov postigao je svoje prve poene na utakmici, a odmah potom pravi prvi prekršaj. Ćurčić Stariji ne pogađa za tri, ali nije precizan ni Lengston Hol. Lopta će pripasti košarkašima iz Čačka.

1. minut (27:21) - Nema trojke Čačana, a Gavrilović je napravio svoj prvi prekršaj na utakmici. Lazić sada ne pogađa sa distance iz ćoška, a Đorđe Ćurčić Stariji pogađa svoju prvu trojku.

1/4

10. minut (27:18) - Đorđe Ćurčić Stariji promašuje za tri poena, a Aleksa Uskoković se potpuno opustio i došao do još jednog polaganja. Lautaro Lopez je potom promašio u poslednjem napadu Borca, a Uskoković se oprobao sa više od pola terena i promašio. Kraj prve četvrtine.

9. minut (25:18) - Aleksa Uskoković dolazi do još jedne trojke, nakon promašaja Kočovića na drugoj strani. Kočović onda još jednom promašuje sa distance. Uskoković gubi loptu, odnosno krade je Lopez.

8. minut (22:18) - Kuridža prekida promašajem ovu odličnu seriju, a Lautaro Lopez igra sjajno i postiže novi koš iz prodora. Fauliran je Aleksa Uskoković na drugoj strani, a u nastavku Ognjen Dobrić ubacuje još jednu trojku, koje Zvezda šutira 6/7.

7. minut (19:16) - Nemanja Todorović postiže nove poene, izuzetno je raspoložen košarkaš Borca, ali Ognjen Dobrić uzvraća iz teške pozicije. No, nastavlja se raspucan start utakmice, pošto i Nenad Nerandžić stiže do koša.

6. minut (17:12) - Lendri Noko ubacuje jedan polu-horog, a Nemanja Todorović poenima kruniše dobru saradnju sa Lopezom. Zvezda se ponovo speteljala u svom posedu i Borac ima šansu da ide na drugu stranu.

5. minut (15:10) - Lengston Hol pogađa još jednu trojku za Zvezdu, potpuno neverovatno. Lopez, novi košarkaš Borca, vraća jedan pogodak sa distance sa kapice.

4. minut (12:7) - Lazić ponovo sam u korneru i nova trojka za Zvezdu. Gotovo isto mesto kao kada je prvi put pogodio sa distance. Davidovac pravi ličnu grešku, a Čarapić je neuspešan sa poludistance. Treća trojka Branka Lazića, sada sa 45 stepeni!

3. minut (6:7) - Todorović će imati dva slobodna bacanja nakon prekršaja Lendrija Noka. Igrač Borca pogodio je oba bacanja, a Zvezda ne koristi ni svoj naredni napad. Todorović je spustio za Nerandžića i to je prvo vođstvo Borca večeras.

2. minut (6:3) - Kočović ubacuje trojku, a precizan je na drugoj strani i Davidovac. Košarkaši Zvezde i Borca su potom imali po jedan neiskorišćen napad sa distance.

1. minut (3:0) - Košarkaši Zvezde imaće prvi napad na ovoj utakmici, a Lazić je meč otvorio trojkom iz ćoška. Nema pogotka sa distance za Nerandžića, a nakon manje gužve lopta će ipak pripasti crveno-belima. Međutim, i domaći gube loptu.

Pre utakmice:

Zvezda je dobila oba ovogodišnja duela sa Čačanima u ABA ligi i to izuzetno ubedljivo. Oba puta je razlika iznosila 20 ili više poena, tako da je pred timom Marka Marinovića da takvu statistiku popravi i napravi veliko iznenađenje u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Dueli ove dve ekipe u poslednje vreme nisu iz redova najefikasnijih, pa ni večeras ne treba očekivati ogroman broj poena. Meč će suditi jedan od naših najpoznatijih arbitara - Ilija Belošević, zajedno sa iskusnim Radošem Arsenijevićem i Markom Peceljom.

(Telegraf.rs)