“Možemo u Katar, ne bih bio ovde da u to ne verujem”

Još jedan reprezentativni prozor bliži se kraju. Ostalo je da se odigra još nekoliko duela širom planete, pre nego što se fudbaleri vrate obavezama u svojim klubovima.

Dok se na Starom kontinentu igraju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, u Severnoj Americi je u toku KONKAKAF Liga Nacija, koja će predstojeće noći prirediti veliki derbi okršaj između SAD-a i Kanade.

Jedan od glavnih aktera dvoboja između Kanađana i Amerikanaca biće prvi golman Crvene zvezde, Milan Borjan. I verovali ili ne, iskusnom čuvaru mreže će to biti prvi susret u karijeri sa jedinim susedima, naravno, među stativama.

Četiri puta je Kanada igrala sa SAD-om od kako je Milan Borjan zabeležio svoj debi 2011. godine. Dva puta je te utakmice presedeo na klupi, dok dva puta uopšte nije ni bio pozvan u sastav. Sa svojom 31 godinom, fudbaler Crvene zvezde je jedan od najiskusnijih igrača u kanadskom taboru, a za to vreme, upisao je čak 47 nastupa.

Velika je razlika između onog Milana Borjana koji je pre nekoliko godina zabeležio prvi nastup u kanadskom dresu i ovog sada, koji se sprema za veliki okršaj sa SAD-om. On smatra da iskustvo dolazi sa starenjem i veruje da je tek na početku nečeg velikog.
„Biti golman je veoma teško. Postaješ dobar čuvar mreže sa dosta samopouzdanja tek kada napuniš 30 godina, a za to je neophodno dosta iskustva. Prošao sam kroz mnogo toga u minulih nekoliko godina i čini mi se da tek sada sve leže na svoje mesto“, započeo je priču Borjan.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Dodaje da kako stari, sve više pažnje posvećuje upravo svom telu.
„Kada si mlad, čak ni ne razmišljaš toliko o svom telu. Razmišljaš o svom životu i nekim drugim stvarima. Jednostavno nisi dovoljno koncentrisan. Kada napuniš 30 godina, telo i mentalitet postaju dosta drugačiji i smiriš se. To je trenutak kada osoba postane dosta opuštenija i skoncentrisanija na teren“.

Borjan je mnogo važan u mladom kanadskom timu. Prosek godina u ovoj reprezentaciji iznosi samo 24,7, a samo četiri igrača odskaču preko ove granice - Borjan sa 31 godinom, potom Skot Arfild sa 30 godina, Džejson Lojtviler koji takođe ima 30 godina, te najstariji Stiven Vitorija sa 32 godine.
„Dosta vremena provodim pričajući sa momcima, jer je tu dosta mladih igrača bez iskustva. Dajem im savete, a na njima je da odluče da li će da ih prihvate ili ne“.

Borjan i dalje sanja učešće na najvećoj sceni.
„Možemo na Svetsko prvenstvo. Već u Kataru naravno. Ne bih ni bio ovde da u to ne verujem“, izjavio je golman Crvene zvezde i reprezentacije Kanade.

Mozzartsport