Možemo proći grupu čak i ako završimo na trećem mestu! Evo kako funkcioniše grupna faza

Evo kako stoje projekcije i žreb

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo u fudbalu naredne godine u Nemačkoj, a juče je na žrebu u Hamburgu saznala da će u grupi igrati sa selekcijama Engleske, Slovenije i Danske.

Prvi meč igramo sa Englezima, potom sa Slovencima, dok nas na kraju čekaju Danci. Samo protiv Ostrvljana igramo u Gelzenkirhenu, dok su preostala dva meča na programu u Minhenu.

Prve dve selekcije sigurno idu dalje, kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz svih grupa. Orlovi se sigurno ne zadovoljavaju pukim učešćem i tražiće i prolaz u nokaut fazu takmičenja.

A sa kim bismo tamo mogli da se "sudarimo"? Ovo su predviđene projekcije:

Ako budemo prvi

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Ukoliko završimo na prvom mestu u grupi, u osmini finala bismo se sastali sa jednom od trećeplasiranih selekcija iz Grupa D, E ili F.

U Grupi D nalaze se selekcije Francuske, Holandije, Austrije i pobednik plej-ofa A (Vels, Finska, Poljska ili Estonija). U Grupi E smešteni su Belgija, Rumunija, Slovačka i pobednik plej-ofa B (BiH, Ukrajina, Izrael, Island), a u Grupi F se nalaze Turska, Portugal, Češka Republika i pobednik plej-ofa C (Gruzija, Luksemburg, Grčka, Kazahstan).

Nema sumnje da bi u tom slučaju trebalo izbeći trećeg iz Grupe D, a bilo bi poželjno da to bude neko iz Grupe E.

Ako budemo drugi

U tom slučaju je jasno da bismo išli na pobednika Grupe A u kojoj se nalaze Nemačka, Škotska, Mađarska i Švajcarska. To bi najverovatnije bio domaćin turnira.

Ako budemo treći

Ukoliko kojim slučajem budemo trećeplasirani u grupi i među četiri najbolja tima u tom smislu - postoje dve solucije. Da igramo sa pobednikom Grupe F ili da igramo sa pobednikom Grupe E.

Već smo naglasili da su u Grupi F ekipe Turske, Portugala, Češke Republike i pobednika plej-ofa C, dok su u Grupi E selekcije Belgije, Rumunije, Slovačke i pobednika plej-ofa B.

To faktički znači da su najveći favoriti za protivnike u tom slučaju Portugal i Belgija.

Naravno, ukoliko budemo četvrtoplasirani, ispadamo sa Svetskog prvenstva u fudbalu u grupnoj fazi.

(Telegraf.rs)