MNOGI SU RAZOČARANI! Pogledajte kako izgleda dres Srbije za svetsko prvenstvo u Kataru

Na Svetskom prvenstvu u Kataru, četa Dragana Stojkovića će igrati u novim dresovima.

Kako navode iz Fudbalskog saveza Srbije, novi dresovi će biti predstavljeni krajem maja ili početkom juna naredne godine, a ono u čemu će se najviše razlikovati od prethodne garniture, jeste potpuno novi grb.

Već sada, procurile su slike novih dresova, a očekuje se da tehnički sponzor ‘Puma’ u narednim danima objavi novu opremu naše repezentacije.

Poznati sajt ‘Todosobrecamisetas’ koji je specijalizovan za insajderske informacije o dresovima već je objavio sliku novog dresa ‘orlova’, a zlatni detalji su privukli posebnu pažnju.


Takođe, možemo videti i novi grb reprezentacije koji je nedavno predstavio Fudbalski savez Srbije, na kome su tradicionalni motivi: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

– Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije – naveli su nedavno iz Fudbalskog saveza Srbije.

Hotsport.rs