Mirko Ivanić najkorisniji igrač meča sa Milanom

Odlični vezista dominirao u okršaju sa Rosonerima, što potvrđuju i statistički detalji

Statistika u sportu ne može da bude presudna, često ume ozbiljno i da "zavara trag", ali i te kako zna da pruži neophodne odgovre u analizi mečeva i učinka pojedinih igrača. Zahvaljujući specijalizovanoj statističkoj platformi InStat došli smo do brojnih zanimljivih detalja u igri dva tima na prvom meču 1/16 finala Lige Evrope između Crvene zvezde i Milana.

Ona osnovna tiče se najzapaženijeg igrača utakmice, a to je bez premca bio najbolji igrač Crvene zvezde u ovom trenutku, Mirko Ivanić. Odlični vezista srpskog šampiona bio je najkorisniji igrač u oba tima, što pokazuje broj osvojenih indeksnih poena. Ivanić ih je imao 326, što je više od bilo kog drugog igrača na terenu. Iza njega se našao odličnI Rade Krunić (311), koji je oduševio brojne predstavnike medija na stadionu Rajko Mitić, a potom slede Teo Ernandez Miloš Degenek (po 308), pa Fikajo Tomori sa 299.

Kao što ste juče mogli da saznate na osnovu ukupne statistike, Crvena zvezda je imala više upućenih šuteva, više kornera i ukupno više dobijenih duela na utakmici, pa je bilo interesantno videti kakav je bio pojedinačan učinak igrača po tom pitanju.

Najviše dobijenih duela u crveno-belom dresu imao je upravo Mirko Ivanić (14 od 20), a potom Njegoš Petrović (10/17), dok je procentualno najmanje duela od Zvezdinih startera dobio Dijego Falčineli, svega pet od 19. Kod Milana je najviše duela u svoju korist rešio Pjer Kalulu (14 od 25), dok su po procentima dominirali kapiten Romanjoli (67 odsto, 6/9) i Rade Krunić (65 odsto, 11/17). Statistika je najviše "zavarala trag" kada su u pitanju Teo Ernandez (5/12) i Ante Rebić (1/6), iako se radi o igračima koji su ubedljivo pravili najviše problema Zvezdinoj odbrani.

Kada su u pitanju precizna dodavanja, u Crvenoj zvezdi ih je najviše imao Nemanja Milunović - 46 od ukupno 54, mada je jasno da se kod štopera uglavnom radi o kratkim pasova. Statistika pokazuje da je najviše u Zvezdinoj igri učestvovao Gelor Kanga, koji je imao 45 preciznih dodavanja od 61 upućenog ili 74 odsto. Po procentima su najuspešniji bili Radovan Pankov (93 odsto, 41/44) i Njegoš Petrović (92 odsto, 24/26). Zanimljivo, Filipo Falko je za relativno kratak vremenski period (ušao u 61. minutu) imao 13 uspešnih pasova od ukupno 16, a Mohamed El Fardu Ben, kojeg je zamenio 13 od 22.

Kod Milana je procentualno značajno ispred ostalih bio Meite sa 92 odsto preciznih pasova (33/36). Kastiljeho je imao 85 odsto uspešnosti (35/41). Najviše preciznih pasova kod Rosonera zabeležio je Fikajo Tomori - 42, dok su Romanjoli i Kalulu meč okončali sa po 37.

Od svih igrača na utakmici najviše udaraca ka golu u obe ekipe imao je Gelor Kanga, čak četiri, od čega su dva išla u okvir gola, a Gabonac je zajedno sa Kastiljehom imao i najviše iznuđenih prekršaja - po četiri. Kanga je imao i najviše izgubljenih lopti - 12, od čega jednu na svojoj polovini, Rodić 11, a Fačineli 10 (tri na svom delu terena). Kod Milana je dvocifreni broj izbuljenih lopti imao samo Mario Mandžukić (11), dok su TomoriKaluluKastiljeho i Tonali imali po tri na svojoj polovini. Kod Crvene zvezde su isti broj izbugljenih lopti, pored Falčinelija, imali i Degenek i Gobeljić. U oduzetim loptama u Crvenoj zvezdi prenjačio je Nemanja Milunović sa 10, a kod Milana Tomori sa osam.

Mirko Ivanić je imao najviše driblinga u Crvenoj zvezdi - šest, od kojih je uspešno okončao četiri, a Rodić tri od pet. Kod Milana je najviše "driblao" Krinić, sa odličnim učinkom - šest od sedam. Ivanić je imao i najviše uspešnih startova na loptu (pet od sedam), a u Milanu je to bio Kalulu (šest od osam). Kao i uvek, najviše vazdušnih duela u Zvezdinom timu dobio je Nemanja Milunović (5/8), a kod Milana Mandžukić (6/10).

Zanimljiv je i podatak da je Crvena zvezda imala veći posed lopte od Milana u drugom poluvremenu (52:48), iako je od 77. minuta igrala sa igračem manje, kao i da je u drugih 45 minuta odnos udaraca ka golu bio 9:6 u korist crveno-belih, što je jasno potvrdilo veliku želju ekipe Dejana Stankovića da dođe pozitivnog rezultata u ovoj utakmici.

Mozzartsport