MINHENSKA TRAGEDIJA: Mančester Junajted posvetio objavu Crvenoj zvezdi “na današnji dan” (FOTO)

Minhenskoj tragediji prethodio je revanš meč četvrtfinala Kupa evropskih šampiona između Crvene zvezde i Mančester junajteda na stadionu Partizana.

Mančester junajted doneo je u Beograd prednost iz prve utakmice (2:1) i već na poluvremenu imao vođstvo od 3:0.

Crveno-beli su se potrudili da se vrate u meč, uspeli da dođu do izjednačenja, ali je na kraju tim "Bazbijevih beba" prošao dalje ukupnim rezultatom 5:4.

Narednog dana ekspedicija Mančester junajteda krenula je nazad za Englesku, ali je u Minhenu došlo do avionske nesreće u kojoj je stradalo više od pola putnika i članova posade.

Među nastradalima su bili kapiten Mančester junajteda Rodžer Birn, zatim Mark Džouns, Edi Kolman, Tomi Tejlor, Liam Vilan, Dejvid Peg i Džef Bent. Nakon deset dana, život je u bolnici izgubio i Dankan Edvards.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Sećajući se utakmice odigrane 5. februara 1958. godine, Junajted je na zvaničnom Tviter nalogu postavio fotografiju klupske zastavice Crvene zvezde i podsetio na neraskidivu vezu sa srpskim klubom.

Minhenska tragedija je avionska nesreća na minhenskom aerodromu koja se desila 6. februara 1958, kada su poginula 23 putnika, među kojima osam igrača engleskog fudbalskog kluba „Mančester junajted“. Avion je krenuo iz Beograda, ali kako bi dopunio gorivo, prinudno sleće na minhenski aerodrom. Pri uzletanju, avion se srušio na svom trećem pokušaju poletanja. Od 44 osobe koji su se nalazili u avionu, 20 je poginulo na licu mesta. Povređeni putnici, neki van svesti, prebačeni su u bolnicu u Minhenu, gde su preminula još tri putnika, što je ukupno 23 poginulih i 21 preživelih.

Fudbalska reprezentacija se vraćala sa trećeg Evropskog kupa u Beogradu, tadašnje Jugoslavije, nakon odigranog četvrtfinalnog meča protiv Crvene zvezde. Avion se zaustavio da napuni gorivo u Minhenu. Nakon punjenja rezervoara, piloti Džejms Tejn i Kenet Rejment dvaput su pokušali poletanje zbog veće snage u levom motoru. Plašeći se da će previše odužiti planirani raspored, kapetan Tejn je odbio noćenje u Minhenu i po treći put pokušao poletanje. Sneg koji je do tada padao, izazvao je sloj bljuzgavice na kraju piste. Upravo te je uzrokovalo nesreću, izgubljena je kontrola nad vozilom, avion je bukvalno preorao ogradu aerodroma i levo krilo se otkinulo nakon udara o kuću. Plašeći se da avion ne eksplodira, Tejn je počeo evakuaciju putnika, dok je golman Mančestera Junajteda, Hari Greg, pomogao izvući preživele iz olupine.

https://twitter.com/ManUtd/status/1092853127894757379

Istraga zapadnonemačkih aerodromskih vlasti prvobitno je okrivila Tejna, rekavši da nije očistio krila aviona, uprkos izjavama očevidaca koji su govorili suprotno. Kasnije je utvrđeno da je sudar izazvala bljuzgavica na pisti, koja je previše usporila poletanje aviona. Tejn je rešen svih optužba 1968, deset godina nakon incidenta.

Te godine Mančester Junajted je pokušavao da postane treći klub koji je osvojio tri uzastopne titule engleske lige; bili su šest poena iza FK Vulverhempton vonderersa sa 14 utakmica do kraja. Takođe su upravo i napredovali u svom drugom uzastopnom polufinalnom Evropskom kupu. Nisu izgubili 11 uzastopnih utakmica.

Svi preminuli igrači su imali oko dvadesetak godina i zbog te njihove mladosti, ondašnji novinari su ovu generaciju kluba prozvali Bezbijevim bebama. U sećanje na žrtve Minhenske tragedije u crveno-belu kombinaciju dresova Mančester junajteda dodata je i crna boja.

Sportske.net