Miloš Crnjanski je obožavao crveno-bele, posebno jednu legendu

Crveno-beli su zauzeli posebno mesto u srcu Crnjanskog

Da li ste znali da je Miloš Crnjanski obožavao fudbal? Verovatno jeste, ali je pored toga zanimljivo da je pored toga bio aktivan u čak 12 sportova i da je voleo Crvenu zvezdu.

Crnjanski je bio registrovani igrač Banata iz Pančeva, posebno je plenio stavom prema fudbalu, o čemu svedoči stari članak koji je potpisao Ante Anđelković.

Miloš Crnjanski voli sport. Voli ga intuitivno. On to pokazuje delom, a to je više nego rečju. On je uvek na utakmici. Na svakoj. Pogreši li sudija, on glasno protestuje, zaostaje li igrač, on je nervozan, promaši li golgeter, on je bled. Miloš Crnjanski nije došao da ga vide. On ne gleda. On preživljava utakmicu. On živi sport - pisao je Anđelković, a to je dokumentovano u knjizi Boška Stanišića "Miloš Crnjanski, fudbaler i sportista".

Knjiga je odštampana uz podršku FK Crvena zvezda, a recenzija Vladete Vasovića donosi i navijačke strasti jednog od najvećih srpskih pisaca.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Miloš je bio vanserijski stvaralac, svestrani sportist, te vatreni navijač Crvene zvezde. Njegova književna veličina, njegove ljubavi i strasti ovekovečene u njegovim delima, omogućile su autoru da sačini knjigu koja predstavlja najlepšu apoteozu sportu.

Preneta su i brojna nostalgična svedočenja o tome šta je sve Crnjanski ispratio od fudbalskih utakmica.

- Gledao je pre mnogih naših fudbalskih entuzijasta na delu tako čuvene timove kao što su Ferencvaroš, Seltik, Rapid... Pa, to su bili timovi nad timovima! Čuda tih dana - navodi se uz poseban osvrt na predratni period u kom je navijao za Jugoslaviju.

Mitološki status ima izjava Crnjanskog, koji je u šali rekao da "sve što je napisao ne vredi kao jedna fudbalska utakmica", a posleratni period posvetio je, između ostalog, i praćenju Crvene zvezde. To je potvrdio u jednom razgovoru na pitanje Vladimira Bunjca.

Drugovali ste sa Andrićem... Drugovali ste i sa Krležom, iako ste se nešto kasnije razišli. To me intrigira, da vas nešto upitam. Vidite, kod nas su obično, pored ostalog, ljudi podeljeni na one koji navijaju za Partizan, Zvezdu, Hajduk...

Crnjanski i ne sačekavši kraj pitanja odgovorio je kao iz puške.

- Ja navijam za Zvezdu, ali - nastavite.

Zvezda je igrala protiv Rendžersa u sezoni 1964-5 u Kupu šampiona, prvo je pobedila sa 4:2, peti gol je "visio" u vazduhu, ali crveno-beli nisu imali sreće. U revanšu je bilo 3:1 za Rendžers, koji je u trećem meču odigranom 4. novembra 1964. opet bio bolji sa 3:1, što je bilo vredno prolaza.

Kuriozitet je bio da je trećoj utakmici prisustvovao Miloš Crnjanski, što je zabeležio Milosav Buca Mirković.

Tu utakmicu posmatrao sam iz lože sa Milošem Crnjanskim. Dan ranije upoznali smo se u domu ambasadora Price. Tada je Crnjanski izrazio želju da gleda taj susret. Naravno, to je odmah prihvaćeno i meni je pripalo zadovoljstvo da budem na stadionu sa njim. Zvezda je poražena, opet sa 3:1, ali Miloš je pozitivno ocenio Zvezdinu igru.

- Neočekivano, dok smo još bili na stadionu, obratio mi se rečima, posmatrajući me užarenim pogledom: Znate, Mirkoviću, želeo bih da se upoznam sa svim igračima Zvezde, da li je to izvodljivo? Znao sam da će doktor Aca Obradović, koji je tada bio u Londonu, i to briljantno uraditi, pa sam mu, takođe ne krijući zadovoljstvo, odgovorio: Kako da ne. Istog dana Miloš se rukovao i upoznao  pponaosob sve igrače Zvezde. Sa više njih je i razgovarao. Bio je presrećan.

Mirkoviću su posebno bili dragi beogradski susreti.

- Kad se Crnjanski vratio u Beograd, vrlo često smo se susretali, ponedeljkom pre podne, nedaleko od restorana Vltava na Čuburi, i onako s nogu, započinjali s komentarima nedeljnih utakmica. Odmah bi me upitao koju je ocenu dobio Savić.

- Jednom zajedno smo išli na jednu utakmicu, oduševio ga je stadion Crvene zvezde. Oči su mu se caklile od zadovoljstva dok je govorio: Koliko toga se ovde izgradilo! Znam da je i sa Pricom išao na jednu utakmicu. Ne pamtim ko je igrao, mislim da se radilo o susretu između Zvezde i Partizana. Oduševilo ga je rivalstvo između ta dva kluba, upoređivao ih je sa onim u Engleskoj. Govorio mi je često kako bi želeo da vidi prvenstveni okršaj između Zvezde i Hajduka. Želja mu se nije ispunila, nažalost.

Autor knjige je Mirkovića pitao da li je stvarno toliko privržen Zvezdi.

- Jeste. Od igrača najčešće je isticao Dušana Savića. Svrstavao ga je u rasne centarforove, nalik na engleske. Opisujući Savićeve fudbalske kvalitete, isticao bi da je "lepo građen, lepog izgleda i lepo vaspitan".

Telegraf.rs