Milan neće trenirati na Marakani, mi smo bez tri bitna igrača

Sportski direktor crveno-belih ističe da Zvezda može da namuči Milan, koji je svakako favorit

Sportski direktor Crvene zvezde, Mitar Mrkela, gostovao je na Prvoj televiziji, gde je pričao o predstojećem duelu Zvezde i Milana na Marakani, koji je zakazan za 18. februara od 18.55.

On je potvrdio da će se meč defintivno igrati bez publike, iako je Zvezda uložila sve napore da bude dostupno bar 30 odsto kapaciteta stadiona, koliko UEFA dozvoljava.

Tačno je, Krizni štab je doneo tu odluku, mi smo se nadali da bismo mogli da igramo pred navijačima, svi znaju koliko nam oni znače, verujem da je žao i njima, jer ne dolazi Milan svaki dan u Beograd, velika većina navijača je želela da gleda uživo Milan, ali Zvezda se uvek pridržavala epidemioloških mera i tako će biti i ubuduće - rekao je Mrkela, koji je pojasnio ko će smeti da bude na stadionu.

Ja znam da UEFA dozvoljava do 30 odstso navijača, postoje neke odrednice i protokoli ko može da bude na stadionu ako država ne dozvoli tih 30 odsto, što je ovde slučaj. Ono što znamo to je da mogu da budu igrači, stručni štab i po 10 predstavnika Zvezde i Milana koji su testirani PCR testovima.

Mrkela je rekao da Milan neće odraditi trening na Marakani.

- Milan stiže danas, neće raditi trening večeras, doći će na Marakanu i prošetati po terenu, da vide kakav ih ambijent očekuje. Postoje klubovi koji su igrali u Beogradu i koji su taj poslednji trening odradili na svom stadionu. Oni će verovatno to odraditi na svom stadionu, doći u Beograd pred meč.

Još jednom se Mrkela dotakao navijača i istakao koliki će to biti hendikep za Zvezdu.

- Navijači su mnogo važni, uvek su bili jedan vetar u leđa, mnogo je Zvezda zavisna od navijača, znam i sam kao igrač, koliko je to bilo od pomoći, sve velike utakmice smo dobili uz pomoć navijača. To je veliki hendikep kada igramo bez njih, ali poslednjih godinu dana smo bez navijača, igrači su se već navikli, nadam se da će moći da izbore povoljan rezultat protiv Milana.

Podsetio se i čuvenih mečeva protiv Milana 1988. godine, čiji je akter bio i on sam.

- Uspomene su i dalje veoma žive. Milan je tada bio velikan, pravio je čuveni tim koji je od tada osvojio prvu od tri uzastopne titule prvaka Evrope, bili su moćni, pripremali smo se za njih, nijednu utakmicu od te tri nismo izgubili, prva u Milanu je bila 1:1, dao je Savićević u revanšu gol za 1:0, ali je prekinuto zbog magle, u poslednjoj je bilo 1:1, Piksi je dao gol, izbgubili smo na penale.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje ekipe, Mrkela je rekao da tri igrača nisu u konkurenciji.

- Dugo već igramo bez Aleksandra Kataija, ja se nadam da će uskoro biti spreman da igra u narednim nedeljama, Veljko Nikolić je doživeo povredu pre 5-6 dana na treningu, Strahinja Eraković se povredio u Nišu na poslednjoj utakmici, svi ostali konkurišu za tim.

Ipak, i pored svega toga, Mrkela ističe da Zvezda može da namuči Milan u dvomeču.

- Ja uvek kažem Milan jeste favorit, ima najbolji tim u poolednjih 10 godina, dolaze sa željom da pobede Zvezdu. Mi smo se kroz istoriju uvek prestavljali dobro protiv velikih rivala, znali smo da ih pobedimo i da im otežamo put, verujem da Zvezda može da namuči Milan - rekao je Mrkela, koji veruje da će Dejan Stanković pripremiti ekipu na "italijanski način".

- Može to da bude naša šansa, Dejan Stanković odlično poznaje Milan i Seriju A, ima odličan stručni štab gde su i stručnjaci iz Italije, verujem da će na onaj italijanski način spremiti utakmicu. Dejan Stanković radi odlično, iz dana u dan je sve bolji, mislim da Zvezda igra dobar, dopadljiv fudbal, sa dosta strasti, on je najzaslužniji što igramo takav fudbal. Mi smo izgubili samo jednu utakmicu u ovoj polusezoni, od Hofenhajma.

Mrkela naglašava da Milan pored Ibrahimovića ima mogo kvalitetnih igrača.

- Ibrahimovć je jedan od igrača od kojih preti opasnosti, tu ima mnogo dobrih igrača. On jeste zvezda ekipe, ali tu su i Leao, Ante Rebić, stigao je sada Mandžukić, Čalhanoglu... nije samo Ibrahimović taj od koga preti opasnost.

Za kraj je upitan i da kaže da li je igračima dao neki savet na osnovu svog iskustva iz 1988. godine.

- Nije isti fudbal, stvari su se mnogo promenile. Nekada smo imali igrače koji su bili u Zvezdi 5-7 godina, razlika između tih klubova iz bogatih i siromašnih zemalja je mnogo veća nego tada. Neke paralele se mogu povući, neke ne, ali ja igračima uvek pričam da Zvezda može da se suprotstavi jačim klubovima od sebe i mislim da je pouka iz 1988. to da Zvezda može da se nosi sa Milanom - zaključio je Mitar Mrkela.

Telegraf.rs