Micić oštro govorio o Pešiću i čudnom odnosu sa Đorđevićem

Vasilije Micić iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri - dva MVP priznanja, titula prvaka Evrope, i sve je bliži odlasku u NBA ligu.

Vremena za odmor nema previše, s obzirom na to da slede pripreme i početak kvalifikacija za plasman na Olimpijske igre, ali je Micić iskoristio priliku da u opširnom intervjuu za Al Džaziru evocira uspomene na neke ranije periode u svojoj karijeri.

Prvi na red je došao onaj u Bajernu iz Minhena. Micić je dve godine bio član kluba iz Bavarske, ali je drugu proveo na pozajmici u Crvenoj zvezdi. To nije bilo slučajno, s obzirom na odnos koji je imao sa Svetislavom Pešićem, tadašnjim trenerom Bajerna:

“Ne volim da se vraćam u prošlost. To je jedno iskustvo kojeg se trudim da se sećam u najboljem mogućem svetlu. Svakome se dešava sve sa razlogom. Ja tako to prihvatam. To je jedna velika škola koja mi je kasnije koristila u karijeri iz više razloga. To je bila odluka koja nije bila potpuno moja, što je bilo i normalno jer sam tada imao 20 godina. Premlad sam bio, ali sam osećao da sam spreman.

Naišao sam na specifičnu situaciju gde sam doživeo to da sam potpuno sebe dao treneru i organizaciji u najboljem mogućem smislu, jer sam verovao da ta osoba meni želi najbolje. U tom trenutku to je bio Svetislav Pešić. Sve što se dešavalo dovelo je do situacije da sebe menjam zarad toga da bih dobio neku priliku koja je u jednom momentu postala za mene nejasna, zašto se to menja.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Prvenstveno mislim da je moj odnos sa njim i ophođenje bilo apsolutno suvišano za sve, samim tim i za mene, ali ostajao sam svoj. Imao sam saigrača Duška Savanovića koji mi je uvek govorio da se to dešava sa razlogom i da nije dobro to što mi se dešava, ali da ću iz toga naučiti“, otkrio je Micić.

Jedno od najtežih razdoblja dogodilo se 2019, kada je Micićeva majka Vesela bila teško bolesna u trenutku dok je kao organizator igre predvodio reprezentaciju Srbije na Mundobasketu u Kini. Ipak, nije sve bilo kako je želeo, najviše zahvaljujući čudnom odnosu sa tadašnjim selektorom reprezentacije, Aleksandrom Đorđevićem:

“Moj prioritet je uvek bila porodica. Uvek sam se vodio time da je to nešto što ne sme da trpi zbog košarke. Ja sam tri godine igrao sa saznanjem da mi je mama jako bolesna. I nosio sam to stoički i to je veliko iskustvo za mene. Ja sam bio potpuno spreman da igram. Tako sam se osećao i to sam treneru rekao pred okupljanje. Isto tako sam bio spreman i da ne budem na tim pripremama, jer sam imao razlog za to.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ali kad sam već otišao tamo mislim da je moj odnos sa Sašom Đorđevićem od samog početka bio čudan. Ja stvarno ni na koga u životu nisam ljut. Mislim da je to trebalo da se desi da bih shvatio neke stvari. To je konstatno neko učenje koje mi i prija i radujem mu se. Svestan sam da to nisu lepa učenja i da ne mora čovek to da prođe u životu, ali kad se već dešava hajde da naučim iz toga nešto.

Trenutak je bio čudan i bolan. Mislim da je momenat prihvatanja i nekog govora u sebi da moram da idem dalje bio ključ da bih uopšte nastavio. Zapravo ja sam imao obavezu i prema svojoj sestri da ona u meni vidi da to može. Ja sam odmah posle toga na svoju inicijativu tražio da igram Superkup protiv Fenera, iako je klub rekao da uzmem koliko god hoću slobodnih dana. Ali sam smatrao da je to već u tom trentuku prošlost, da sa tim moram da živim. I to je tako prolo. U miru, tišini za mene“, otkrio je Micić.

Nakon osvojene Evrolige, MVP nagrade i u ligaškom delu i na završnom turniru, očekivan sled događaja je selidba u NBA:

“Ja sam vrlo svestan šta se dešava oko mene. Nešto što trenutno osećam jeste da gradacijski gledano bih voleo da saslušam ponude, ako se desi iz NBA lige, da čujem šta je to što mogu fer i pošteno da dobijem. Ako je to nešto u čemu se ja ne vidim i ne pronalazim ja sam potpuno srećan sa ostankom u Evropi.

Sam ostanak u Efesu je prelepa stvar za mene, potencijalno možda promena videćemo, ali će Efes u tom trenuttku imati prioritet da se izjasni pa ćemo da vidimo. Nemam dilemu oko odlaska u NBA ligu. Na terenu sam dokazao i izborio se ponovo za to da dobijem ponudu iz NBA lige i mislim da je to pravo merilo za svakog igrača.

Ja nisam više tako mlad i tačno se zna šta od mene može da se dobije. Gotov sam proizvod i ako dobijem priliku, želim tamo da je dobijem na terenu. U životu ništa nije garantovano, što pokazuje i moj primer iz Efesa gde sam došao kao drugi ili treći plejmejker pa sam se izboro. Ali već sada možeš da osetiš kroz komunikaciju sa ljudima iz NBA lige da li si deo te priče ili je nešto između“, zaključio je Micić.

Nova.rs