MEČ KOJI MORA DA SE DOBIJE! Poznat sastav Srbije za meč sa Irskom

Orlovi ostaju u nepromenjenom sistemu igre

Kada je Ljubiša Tumbaković odlučio posle više od pola svog mandata da formaciju reprezentacije Srbije promeni i zaigra sa trojicom u poslednjoj liniji, taj potez je pozdravljen gotovo aklamacijom.

Prosto, Srbija nema desnog beka visoke klase, a i desno i levo ono što ima su fudbaleri sa izrazitim ofanzivnim karakteristikima. Zato je taj potez, da se iskoriste vrline onog što se ima na raspolaganju, imao potpuno opravdanje.

Novi selektor Dragan Stojković Piksi i pored otvorenih i prikrivenih pitanja novinara prethodnih dana, nije želeo jasno da otkrije u kojem će sistemu igrati Orlovi pod njegovom komandom. On je pod zastavu pozvao i dvojicu klasičnih desnih bekova (Gajić i Petković), što bi moglo da nagovesti da će transformisati formaciju i vratiti se na četiri pozadi, ali po brojnim informacijama, istina u pola glasa, čuje se da će Piksi, ipak, zadržati sistem u kojem je Srbija i do sada igrala. Štaviše, da će to dosta, na papiru, ličiti na ono što je forsirao Tumbaković u Ligi nacija i baražu za Evropsko prvenstvo.

SREDA, 20.45: (1.72) SRBIJA (3.50) IRSKA (5.40)

Iako je Stojković dok je vodio Guangdžou R&F često menjao formacije, igrao u različitim sistemima, izbor 3-4-3 ili kod nas češće nazivan 3-4-2-1 bio je maltene lična karta novog selektora Orlova.

Postavka na papiru je jedno, ali je Stojković najavio da će njegov tim igrati bitno drugačije od Tumbakovićevog: brže, agresivnije, ofanzivnije i – jednostavnije. A, to zahvteva i promene unutar tima. Jedna je u startu neophodna, pošto u reprezentaciji nema više Aleksandra Kolarova, koji je sve do meča sa Škotskom bio neizostavni deo tima.

Piksi motivisao igrače: Ne želim da lete na terenu, jer nemaju krila - da igramo atraktivno, dinamično i vratimo nadu navijačima

Najavio je Piksi i da po njemu Dušan Tadić i Sergej Milinković Savić mogu da igraju zajedno, ali je utisak da on poziciju na kojoj bi igrao vezista Lacija vidi malo drugačije, ne baš kao polušpica, na kojoj je SMS igrao u prethodnim mečevima.

Upravo taj sastav veznog reda, tog kvarteta koji će biti kičma tima ima najviše nepoznanica, jer je novi selektor nahvalio i Ivana Ilića, Uroša Račića, poručio da ne bi smelo da bude nikakvo iznenađenje ako se i oni pojave na terenu protiv Irske, jer su to partijama u klubovima zaslužili, a njemu se jako sviđa kako deluju na terenu.

Kada su golmani u pitanju, Predrag Rajković i Marko Dmitrović su cenjeni u Evropi i pitanje je nijansi koji će od njih dobiti šansu. Posle perioda kada je Dmitrović bio „jedinica“ Orlova, priliku je dočekao nekadašnji zlatni orlić i moguće je da će tako ostati i kod novog selektora.

Nikola Milenković se etablirao kao novi komandant odbrane, jer iako nije najmlađi po godinama, postao je nezamenjiv od dana kada je debitovao. A i sada je u žiži kao vrlo tražen igrač pred letnji prelazni rok, što je takođe potvrda nesumnjivog kvaliteta. Stefan Mitrović je vrlo korektno odradio posao u najbitnijim utakmicama u prethodnom periodu, pa bi mirni vojnik reprezentacije Srbije trebalo i sada da zauzme mesto u startnih 11, dok je dilema da li će preostalu poziciju, koja je pripadala Kolarovu, sada pripasti Milošu Veljkoviću ili Urošu Spajiću.

Kada je desni bok u pitanju, Darko Lazović teško da tu ima istinskog konkurenta, jer je igrao izvanredno za Srbiju u prethodnom periodu, a visoku formu drži i u dresu Verone. Leva strana je ta koja ima najjaču konkurenciju trenutno u taboru reprezentacije, jer Filip Kostić i Filip Mladenović iz nedelje u nedelju igraju fantastično za Ajntraht, odnosno Legiju. Kostić, očekivano, ima malu prednost, jer pravi dar-mar u jednoj od najjačih liga sveta, gotovo da nema utakmice da nije ili postigao ili „namestio“ gol i morao bi da, posle duže pauze, najzad istupi i kada je reprezentacija u pitanju.

Kao najistureniji napadač očekuje se da zaigra Dušan Vlahović. Prosto, u izuzetnoj je formi, selektor ga je nahvalio prethodnih dana i poručio mu da sačuva malo municije i za reprezentaciju.

Jedan od dvojice ofanzivnih vezista će biti Dušan Tadić, kojem je ostala kapitenska traka na ruci. Blistao je na terenu protiv Iraca na Marakani na startu prethodnih mundijalskih kvalifikacija, pa se očekuje da to ponovi i sutra veče, jer igra u odličnoj formi. Pitanje je samo ko će biti drugi polušpic pored njega. Deluje da je Piksi Stojković rešen da pokaže fudbalskoj Srbiji da Tadić i Milinković Savić mogu da budu zajedno na terenu i da to donosi rezultat. Ali, isto tako je i kritički govorio o fudbaleru Lacija, od kojeg očekuje mnogo više u dresu reprezentacije, pa možda i da prvo zasluži mesto u startnih 11. Zato deluje da je Filip Đuričić bliži izlasku na teren od prvog minuta.

Ako je suditi po igrama iz prethodnog perioda, deluje logično da Nemanja Gudelj ostane starter, jer je bio možda i najstandardniji u formi u poslednjih godinu dana. Mnogi su ocenili da je njegova prekomanda od defanzivnog veziste na mesto štopera protiv Škotske bio Tumbakovićev pucanj u zdravu nogu, koji je skupo koštao Orlove.

I na koncu ostaje pitanje drugog defanzivnog veziste. Zaista, mnogo je opcija. Nemanja Maksimović je bio čovek od poverenja prethodnog selektora, ali je Piksi u superlativu govorio o Ivanu Iliću, kojeg je nazvao novim Matićem, kao i o Urošu Račiću. Koja god kombinacija zadnjih veznih istrči na teren, ne bi trebalo da bude iznenađenje.

Prema tome, tim Srbije koji bi mogao sutra uveče da istrči na teren protiv Irske je: Rajković – Milenković, S. Mitrović, Spajić – Lazović, Gudelj, Maksimović (Ilić), Kostić – Tadić, Đuričić – Vlahović

Mozzartsport