“Malo je falilo da Nikola Jokić obuče dres Crvene zvezde, evo zbog čega je propalo”

Spekulisalo se da bi mogao da napusti Crvenu zvezdu nakon završetka mandata, pa i da bi mogao da se nađe u Evroligi, ali posle svih spekulacija a onda i Skupšine kluba – jasno je – Nebojša Čović ostaje predsednik Crvene zvezde.

Godina 2021. bila je uspešna za Crvenu zvezdu, uz osvojenu triplu krunu nemaju za čim da žale, a kako je sam Nebojša Čović istakao u svom ekspozeu, “nešto što se ranije smatralo velikim uspehom – sada je postalo normalno i obično u Crvenoj zvezdi”.Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Ali, pitanje koje muči deo javnosti, odnosno navijače kluba je: kada će Evroliga postati prioritet? O tome, kao i o brojnim drugim temama, u idealnom trenutku, Čović je govorio za Meridian sport.

Javnost zna da je ABA liga prioritet, ali navijači se takodje pitaju i kada će to postati Evroliga. Ogovor je i više nego jasan.

– Kada bude više novca. Prosto i jednostavno. Da možemo, osvojili bismo Evroligu sa budžetom od šest miliona. Zahvalni smo na pomoći države koju predstavljamo u Evropi već godinama, kao i našim sponzorima koji prepoznaju šta radimo i kako radimo, ali i svesni u kakvim vremenima živimo i radimo – kaže Čović i dodaje:

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

– Nije se taj Mirotić “pojavio” u Beogradu i rešio utakmicu niotkuda, već zato što ima ekstra kvalitet koji je plaćen preko 40 miliona evra za pet godina. Doveden je da rešava takve situacije. Kada mi saradnici pokažu tekstove koji izlaze u inostranstvu, nekada imam utisak da se na primer, u Litvaniji ili Španiji mnogo više ceni ono što radimo sa najmanjim budžetom u Evroligi, nego ovde – kaže predsednik Crvene zvezde.

Mnoge je iznenadio dolazak Stefana Markovića, a mnogi su ga povezali i možda sa potencijalnim dolaskom Miloša Teodosića. Ipak, realnost je drugačija…

– Ne vidim na koji način bi dolazak Stefana Markovića bio “povezan” sa Milošem Teodosićem? Oni jesu veliki prijatelji, ali koliko znam – planovi Miloša Teodosića su vezani isključivo za inostranstvo. Uostalom, on je prošlog leta odbio jednu izuzetno ozbiljnu ponudu sa ovih prostora. Stefan je iskusan igrač, veliki profesionalac i radnik, igrač koji je prošao mnogo toga, osvojio mnogo toga, i konačno došao u Crvenu zvezdu.

Možda i najveće pojačanje ove godine predstavlja Nikola Kalinić, koji se nakon epizode u Fenerbahčeu, vratio na dobro poznatu adresu. Svojim partijama opravdao je epitet velikog pojačanja, a Čović ističe da je njegov odnos prema saigračima i klubu mnogo važniji od “spoljašnih” uticaja i komentara.

– Nikola je vojnik Crvene zvezde, igrač koji je pravu afirmaciju stekao u našem klubu i trenutno najbolje krilo u Evropi, bez ikakve dileme. Nikakvih poteškoća nije bilo ni “ovakvih” ni “onakvih”. Dogovorili smo se za pet minuta, i pored činjenice da je Nikola imao izuzetno ozbiljne ponude znatno bogatijih klubova iz Evrolige, pa čak i jednu znatno unosniju iz regiona – rekao je Čović i dodao:

– Pomalo mi smeta cela ta fama oko nekog problema koga nema i koji neki namerno potenciraju i prave od toga slučaj! Nikola Kalinić se u najboljim godinama vratio u Crvenu zvezdu, a mnogi namerno ili slučajno zaboravljaju i jednu rečenicu koju je tada izrekao: “ da ne može da ostavi svoje drugove na cedilu”. Ona je mnogo dublja, ima višestruko značenje – ko je shvatio, shvatio je.

Otkrio je Čović i kog igrača nije uspeo da dovede, pored brojnih Zvezda koje su dolazile ili se pak vraćale na Mali Kalemegdan.

– Nikola Jokić. Imali smo pregovore i to u vreme kada nije bio ni blizu statusa kakav ima danas, pa čak i u klubu za koji je tada nastupao. Žao mi je, nismo se dogovorili oko nekih detalja i sitnica koje nisu imale nikakve veze sa finansijama, ali je bio vrlo, vrlo blizu našeg kluba. Ko je dugo u košarci poput mene, takvog talenta bez obzira na sve price koje su ga okruživale, prepozna odmah – jasan je Čović.

Shodno brojnim povratcima u tim, da li bismo možda u budućnosti mogli da očekujemo da igrači poput Nemanje Bjelice, Bobana Marjanovića i sličnih dođu i eventualno završe karijeru u Zvezdi?

– Moguće je, ali zavisi i od zahteva stručnog štaba. Jedan od pomenutih je bio vrlo blizu povratka, ali se taj transfer nije ostvario iz razloga koje ne bih navodio ovom prilikom, doveden je u poziciju da nije mogao da ostvari svoju želju i izložen je nepotrebnim pritiscima – kaže Čović i dodaje:

– Uostalom, sam čin povratka svih tih igrača koji ove godine igraju u dresu Crvene zvezde, ili su igrali prethodnih, govori da smo radili pošteno i postali sredina u koju igrači vole da se vrate. To je uz sve ove trofeje, pobede, možda i najvažnija tekovina sistema koji smo postavili.

Ipak, postoje i oni kojima “nije mesto u Crvenoj zvezdi”, poput Jusufa Nurkića, a da li i još nekoga?

– Bio sam vrlo precizan kada sam u oktobru rekao šta sam imao na tu temu. Ime nije bitno, bitni su stavovi koje neko zastupa, a koji promovišu svaku vrstu netrpeljivosti. Za takve nema mesta u Crvenoj zvezdi, u kojoj su igrali tokom bogate istorije brojni stranci i ljudi gotovo svih rasa i verskih opredeljenja – rekao je Čović.

Hotsport.rs