Loše vesti za Zvezdaše! Nikola Topić ide u San Antonio kod Grega Popoviča!?

Nikola i Greg? Moguće je, viđeno kao dobitna kombinacija!

Nismo ni svesni kakvog košarkaškog bisera imamo, kakav je potencijal Nikole Topića, a najmanje smo svesni šta sve može da donese srpskoj reprezentaciji.

Do sada smo spoznali samo deo njegovog sjaja, ali čim stane pod najjače svetlo, obasjaće sve oko sebe.

Sve stvari koje su se oko njega desile prethodne i ove godine izazvale su određenu dozu sumnje u njegov razvoj, ali prvog momenta kada je kročio na teren u dresu Crvene zvezde pokazalo se da je klasa nepokolebiva.

Odlično se od malih nogu snalazi u sistemu evropske košarke, igri punih reketa, čvrste odbrane, drugačijih pravila, ali potencijal i sav talenat koji poseduje pokazaće negde drugde, a samim tim će moći bez ikakvog pritiska da ga razvija.

Šta sada može?

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Onima koji prate, vrlo je dobro poznato šta ovaj dečko donosi na terenu. Izvanredno čita teren, odlično nalazi pozicije za sebe i saigrače, ekstremno dobro upravlja telom i ima odličan rad nogu. Pored toga je gotovo nepogrešiv u driblingu, siguran u kontaktu, izvanredan u prodoru i odličan ispod obruča.

Neki će mu zameriti na lošijem šutu, odbrane znaju da mu idu ispod bloka i da mu otvaraju šut, kako bi sprečili prodor, ali ni to nema efekta u poslednje vreme. Počeo je veoma efikasno da kažnjava i neodgovornu i provokativnu odbranu.

Pritom je veoma agresivan na momente u fazi odbrane, vrlo dobro čita protivnika i može da čuva više pozicija, a na situacije na terenu reaguje kao daleko stariji igrač. U svakom segmentu igre, naravno, postoji prostor za napredak, svaki segment svoje igre može do detalja usavršiti.

Pravo okruženje je tamo gde je Greg Popovič

Nikola je projektovan veoma visoko na draftu, a jedan od najlošijih timova je ekipa San Antonija, pa se logičnim povezivanjem dolazi do zaključka kako scenario u kom bi Topić završio u San Antonio Sparsima nije nerealan.

Greg Popovič je jedan od najprizemnijih trenera, koji svoj posao shvata na jedan poseban način tako da bude podređen timu pre samog individualca. Svestan je da se košarka menja, a neku novu košarku ima priliku da ispiše sa Viktorom Vembanjamom u narednoj deceniji.

Ipak, ono što Sparsima treba je jedan kvalitetan plejmejker, koji bi sve te talentovane igrače na ostalim pozicijama mogao da spoji i zaokruži ideju jednog tima, a ko je poznat kao ljubitelj internacionalnih plejmejkera i evropskih igrača? Greg!

Sve što je uspeo da uradi sa Tonijem Parkerom u nešto manje od 20 godina saradnje bilo je epski, pored toga izgradio je jednog Petija Milsa i uspeo sve to da uklopi i razvije do nekog vrhunskog, šampionskog nivoa.

I nisu samo njih dvojica, razviti Manua Đinobilija, Kavaija Lenarda koje je uspeo da usmeri tamo gde je njihov talenat mogao najviše da procveta. Da ne pričamo o Timu Dankanu i ostalim visokim igračima.

Pet titula neće biti nikada zaboravljene i to ne samo među navijačima San Antonija, već u celom svetu, a ono što možemo biti sigurni je kvalitetan rad sa Nikolom Topićem ukoliko se obistini scenario odlaska u Teksas.

Zašto je pravo okruženje? Nekoliko sam razloga spomenuo, ali ono što se uporno zaboravlja je sposobnost Grega da nauči plejmejkere da sarađuju sa centrima, a od toga sigurno neće benefit imati samo Sparsi...

Reprezentacija će njegovo ime dugo pamtiti

Srbija već sada ima ultratalentovanu generaciju, ali vreme kvalitetnih rezultata nam tek sledi. Nikola Jokić ima tek 29 godina, a već je trostruki MVP i NBA šampion, tu su nadolazeći momci kao Nikola Jović, Filip Petrušev i ostali igrači. Da ne pričamo o nadolazećim momcima kao što su Savo Drezgić, Andrej Kostić i ostali mlađi momci.

Naši navijači će imati šta da vide, ali kada se kaže da će predvodnik nacionalnog tima biti Topić, možda se pravi loša percepcija u javnosti. Ispravno bi bilo reći da će saradnja dvojice Nikola praviti tu potrebnu razliku.

Uz zadovoljavajući razvoj, i dosta ulaganja, pozicioniranja igrača na pravo mesto u pravo vreme i zadovoljavajuči sistem košarke, naš nacionalni tim može izgledati veoma dobro narednih godina, a Nikola Topić, ukoliko nađe pravu sredinu, verujemo da može napredovati daleko više od svega što se do sada predviđalo.

Najviše treba ceniti Topićevu posvećenost igri i volju da igra se uvek odazove selektoru, uvek je bio spreman da obuče nacionalni dres i predvodi Orlove.

(Telegraf.rs)