Lalatović dao savet Stankoviću kako da “oživi” Zvezdinog vezistu

Dobro poznato lice na fudbalskim terenima u Turskoj - Nenad Lalatović je u ponedeljak veče došao nedaleko od hotela u kom se nalaze fudbaleri Crvene zvezde!

Ali ne da bi se video sa crveno-belima, koji su doduše imali i slobodan dan, nego da pogleda prijateljski meč Ordabasija i Proletera, kao i da se pozdravi sa velikim prijateljem Darijom Srnom.

Kako je tekao susret sa Srnom već smo vam javili, a Lalatović je u međuvremenu za Telegraf dao i izjavu vezanu za pripreme Vojvodine, ponude koje klub ima za igrače, Zvezdi i Dejanu Stankoviću, da bi priznao i da je razmišljao da dovede Mirka Ivanića kod sebe s obzirom na to da vezista ima problema da proigra na Marakani.

Verujte mi da sam razmišljao da ga dovedem u Vojvodinu. Mića Ivanić je jedan kreativan igrač, igrač kom trenber mora da pruži samopouzdanje. Da mu veruje. Da on vidi da mu trener i tim veruju. Onda on igra opuštenije. Prethodnih šest meseci je žrtvovan zbog Marina, ali opravdano. Marin je bio najbolji igrač Zvezde - rekao je Lalatović i dodao:

Ivanićeva pozicija nije da bude krilni igrač, ne može on da juri beka nazad. Njegova pozicija je da igra iza špica, da mu se da ta sloboda u igri i da ima taj završni pas. Da posle odigranog pasa nastavi kretnju i dođe u završnicu iz drugog plana. Trenirao sam ga sa 17 godina, zatim u Vojvodini odakle je otišao u BATE. I tamo je igrao sjajno, jer su mu klub, trener i navijači verovali. Njemu kada verujete, on vama vrati višestruko. Treba da mu se da da bude lider i ja sam siguran da će on, ako to Dejan Stanković to uspe da uradi, biti najbolji igrač Zvezde.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Nastavio je Lalatović u istom tonu.

Pokušavao sam da napravim neki kontakt da ga vratim u Vojvodinu. On bi kod mene igrao desetku, dao bih mu tu slobodu. Radio bih sa njim, pričao bih sa njim, vratio bih mu to samopouzdanje koje je poljuljano. Pokazao bih mu da nije zaboravio da igra fudbal , da je jedan pravi vođa. Nije on slučajno bio u BATE Borisovu i tamo osvajao trofeje. On je uveo BATE u LŠ, kad je uveo njih može i Zvezdu. Ali, tamo su mu verovali i moraju i ovde da mu veruju da bi Ivanić bio onaj pravi kakav je bio kod mene i BATE Borisovu.

O Dejanu Stankoviću kao novom treneru Zvezde, Lalatović je rekao:

Nije me iznenadilo što je Stanković postao trener Zvezde, jer on to apsolutno zaslužuje. On je moj veliki drugi, igrali smo zajedno u mlađim kategorijama Zvezde. Igrao je u velikim klubovima, osvajao je trofeje, ali jedno je biti igrač, a drugo trener. Stanković je radio u Italiji i ima to neko iskustvo, ali, evo, Savo Milošević nije imao nikakvo iskustvo i radi dobre stvari sa Partizanom.

- Ja Stankoviću želim puno sreće u Zvezdi, on to i zaslužuje. Puno sreće želim i Zvezdi i Partizanu i svim klubovima u ligi. Ja sam fokusiran samo na Vojvodinu i bio bih srećan da izborimo Evropu i ako možemo da osvojimo trofej. Ja živim za taj trofej i svakli dan ga sanjam.

Pitanje koje se samo nametnulo bi,o je vezano za to da li uskoro možemo očekivati neki treći klub, sem Zvezde i Partizana, da se bori za titulu.

- Ja bih voleo da se nešto promeni u tom srpskom fudbalu. Ali moram da ga pohvalim. Ja gledam ovde ostale ekipe koje imajku mnogo više para. Gledam i sudije. Mi imamo vrlo kvalitetne sudije, ovde u Turskoj neverovatne greške prave. Zvezda je igrala LŠ, Partizan LE, reprezentacija može da ide na EP, igrala je i SP... vidi se da napredujemo. Ali ne znam šta treba da se desi da neko drugi bude prvak sem Zvezde i Partizana.

- Ako Zvezda zaslužuje titulu, neka je i osvoji. Uopšte nije bitno. Ako zaslužuje Partizan, neka on bude. Ako je Vojvodina najkvalitetnija, zašto ne bi uzela titulu? Ja bih voleo da se to dovede u red i da se ne gleda kako se koji klub zove i da stvarno svima damo 50:50 odsto šanse.  Suđenje treba da bude takvo da bi sebe davali 100 odsto u mečevima. Da se ne naviknete da će, kada padnete u Evropi, biti svaki faul.

- Ja sam svojevremeno, kao trener Vojvodine, pobedio Dinamo u Minsku sa 2:0 i prošli smo pred grupnu fazu LE. Sudioja je bio Nemac, Paločević je fauliran s leđa, umislio je da je faul i uhvatio je loptu u ruke, jer mi to u Srbiji dopuštamo tako. Dobio je žuti karton i sledeću utakmicu nije mogao da igra. Zato kažem da bih voleo da bude 50:50 i možda bi se u nekoj budućnosti pojavio neko drugi sem Zvezde i Partizana. To bi bilo dobro za srpski fudbal - jasan je Lalatović.

Osvrnuo se Lalatović i na to što je Vojvodina uradila na pripremama.

Jako sam zadovoljan, igramo dobro za ovaj deo priprema. Rezultzat nije bitan, ali opet i jeste. Igrali smo sa Šahtjorom 1:1, pobedili smo Rapid iz Beča i izgubili smo od Maribora sa 3:2. Primili smo gol u 90. minutu. Tu je i remi sa Ukrajincima (0:0). Zadovoljan sam što moji igrači primenjuju na terenu sve ono što radimo na treningu. A najviše me raduje dobra atmosferu između njih.

- Uvek ja nešto novo uvodim, uveo sam nešto novo i za proleće. Mi se svi znamo i samo pokušavamo da neko nekog iznenadi ako je to moguće. Igraćemo za gol više. Mi smo Vojvodina, među tri najveća kluba smo u Srbiji uz Zvezdu i Partizan. Trudićemo se i daćemo sve od sebe da imamo zapaženu ulogu. Trudićemo se da igramo zapaženu ulogu, jer Vojvodina zaslužuje da igra u Evropi. Kad god je igrala, uvek je ostavljala dobar utisak.

Ono što Vojvodinu trenutno krasi jesu talentovani mladi igrači koje ima u svojim redovima.

Imamo Devetka koji je ispod 20 godina i reprezentativac je. Imate Veselinovića koji je kapiten i isto je ispod 20 godina. Tu je Nešković koji takođe ima 20 godina i za kog smo ovde na pripremama dobili ponudu. To su sve deca Vojvodine. Imamo Topića kod kog sam čekao pravi trenutak da ga stavim u prvi tim. Eksplodirao je. Imamo milionske ponude za njega, ali ne žurimo. Imamo i Zukića kom sam u ovom prijateljskim mečevima davao i kapitensku traku. Jako je napredovao i iz dana u dan je sve bolji. To su mladi i perspektivni igrači koji su budućnost Vojvodine i srpskog fudbala.

Lalatović je poznat po tome što zna da člansira mlade igrače, a to je svojevremeno odlično radio i u Crvenoj zvezdi. Otkrio nam je i kako to radi.

Najpre je potrebno da imate taj osećaj za igrača, a onda morate da budete predani svom poslu i da ga volite. Ja vidim njihov kvalitet kada se priključe prvom timu. Raditi sa mnom jednostavno nije lako, ja sam zahtevan trener i tražim puno od igrača. Oni u tim godinama mogu da ispunjavaju ono što ja tražim.

- Naravno, gledam i fizioku i brzinu, kao i inteligenciju. Da li shvataju ono što ja tražim. Kod Topića sam to odmah video, ali ni Zukić ništa ne zaostaje za njim. Kao i pomenuti Nešković koji je budućnost srpskog fudbala. Lagan je, brz, traži prostor, odličan je jedan na jedan... Ima sve ono što je špotrebno jednom modernom igraču - rekao je Lalatović za kraj.

Telegraf.rs