“Lagao bih da neću kalkulisati, ali da se neću uplašiti – to je sigurno! “

Strateg crveno-belih definitivno potvrdio da neće biti Milana Pavkova

Braga je kvalitetan protivnik, ozbiljnog evropskog iskustva stečenog u poslednje dve decenije, ali Crvena zvezda na svom terenu uvek ide na pobedu, a tako će biti i sutra od 18.45, kada na stadion Rajko Mitić stiže portugalska Braga.

Trener srpskog šampiona Dejan Stanković veruje u dobru igru i pobedu, iako je, kako kaže, ovdašnja javnost ozbiljno potcenila portugalski tim. Sa druge strane, crveno-beli su se podigli u poslednjih mesec dana.

Sada slede dve mnogo važne utakmice, pošto je već u nedelju i večiti derbi.

Mi smo zadovoljni kako smo reagovali posle ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona, ostvarili smo sve pobede. Ne bih se složio da su ključne utakmice. Sada je manje pritiska, taj pritisak koji smo imali u kvalifikacijama je skinut. Sad igramo mini-ligu. Nije toliko strašno kao u kvalifikacijama. I Braga i Partizan su lepe utakmice, ali posle toga imamo 40 utkmica u svim takmičenjima. Te utakmice mogu da ti daju vetar u leđa, dosta samopouzdanja, da utiču mentalno, ali nisu ključne za dalji rasplet u sezoni i takmičenjima“, rekao je Stanković.

Ne krije ipak da srpski šampion treba da iskoristi svoje prednosti u odnosu na protivnika. Pod broj jedan…

„Prednost domaćeg terena, pune Marakane. Prednost je, ali i obaveza, odigrati dobru utakmicu, protiv ozbiljnog protivnika. Četvrta ekipa u Portugaliji. Svi su napisali i komentarisali, to je lako. Nije lako. Igrali su finale protiv Porta u Ligi Evrope, poslednjih 12 godina su u evropskim takmičenjima. Ne bih voleo da se igra sa mojom inteligencijom i kaže kako je to lako. Znamo koliko su organizovani, brzi u tranziciji, braća Orta, Galeno, Ruiz kao špic. Ozbiljna, brza, talentovana ekipa. Presrećan sam što će biti prepun stadion. Iskustvo je na našoj strani. Znamo gde su nam boljke, a gde nam je kvalitet, koji ćemo želeti da stavimo u prvi plan. Žao mi je što neki momci, koji su bili sa reprezentacijama, nisu mogli da rade sa ostatkom ekiše. Pun sam optimizma, ali želim pametan rizik“.

Šta podrazumevate pod pametnim rizikom?

„Mi igramo kod kuće, ovaj stadion branimo svim mogućim snagama. Da neću kalkulisati, lagao bih, da se neću uplašiti – to je sigurno. Branimo našu kuću, napašćemo, ali kalkulisano. videćemo da li će biti sa dva, tri ili jednim napadačem. Oni su kao kameleon ekipa, transformišu se onako kako im je potrebno i kako protivnik igra. Nismo dugo igrali protiv jedne ovakve ekipe. Biće pravi test za nas“, poručio je Stanković.

Da li je ova grupa kvalitetnija, nego ona od pre godinu dana?

„Mnogi će da kažu da opet pravim odstupnicu. Ova grupa je kvalitetnija od prošlogodišnje. Sad da upoređujemo Bragu i Hofenhajm, dve različite kulture fudbala. Kao i naša, nikada ne znate šta možemo da uradimo na terenu“.

Milan Pavkov propušta meč protiv Brage, u trenutku kada je krenuo da podiže formu.

„Pavkov ovu utakmicu neće moći da igra. Pokušaćemo da napravimo čudo i pokušamo da ga vratimo već za derbi. Jedva čekamo da se vrati. Krivo mi je, taman je počeo da hvata zalet, ali to je sastavni deo fudbala. Ko god bude igrao na njegovom mestu, zna za koga igra i protiv koga igra“.

Mozzartsport