Košarkaška reprezentacija je dobila NOVOG SELEKTORA!

Ukoliko dobije dozvolu Sergeja Djadečka vlasnika Monaka nekadašnji saigrač Đorđevića naslediće ga na klupi reprezentacije

Rastanak sa Aleksandrom Đorđevićem, do koga je jednom neminovno moralo da dođe, na dnevni red donosi pitanje potencijalnih naslednika.

Nije potrebno da se bude veliki poznavalac košarke da bi se došlo do imena kandidata koji su realni – po kvalitetu, iskustvu, potencijalu i svim drugim detaljima.

Kad se sve sabere lista se svodi na dva kandidata. Dvojica stručnjaka koje bi svako rado video kao Đorđevićevog naslednika su – Igor Kokoškov, prvak Evrope sa Slovenijom, doskorašnji trener Finiksa i Saša Obradović, najbolji trener Evrokupa u 2018, osvajač trofeja sa Kelnom, Albom, Donjeckom i Lokomotivom, vicešampion Francuske sa Monakom u prošloj sezoni.

Suština odabira otprilike bi izgledala kao da birate između Mercedesa za evropsko i američko tržište. Međutim, osnovno pitanje koje će definisati sa kim će biti potpisan ugovor do kraja EP 2021. ili SP 2023. biće profesionalne obaveze u klubovima. Dakle, mnogo toga će zavisiti od Viveka Randaviva, vlasnika Sakramenta i Sergeja Djadečka, vlasnika Monaka, odnosno preklapanja kalendara NBA i Evrokupa sa kalendarom FIBA.

Nije reč o olimpijskim kvalifikacijama, već o kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope 2021. u kojima Srbija 20. i 23. februara 2020. igra sa Finskom i Gruzijom, a sledeće mečeve u novembru iste godine.

Pogledom na kalendare dolazimo do odgovora da je Saša Obradović, gotovo izvesno četvrti selektor Srbije posle Zorana Slavnića, Dušana Ivkovića i Aleksandra Đorđevića. Naravno, pod uslovom da Đordi Bertomeu ne nastavi realizaciju sumanute ideje rušenja kompletnog košarkaškog ekosistema, počev od domaćih liga sve do takmičenja reprezentacija. Koja su, hteo to neko da prizna ili ne, vrh košarkaške piramide. Ponovo je to potvrdilo i Svetsko prvenstvo u Kini.

Sportski žurnal