KONAČNO! Pešić otkrio zašto Kalinić i Lučić nisu pozvani u REPREZENTACIJU!

Pešić otkrio zašto Kalinić i Lučić nisu pozvani u REPREZENTACIJU!

Košarkaši Srbije okupili su se u Beogradu na mini pripremama pred mečeve kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Konferenciju za medije održao je selektor Svetislav Pešić.

– Kao i prethodni prozor, i ovaj nosi svoje specifičnosti, ne samo zbog protivnika nego i vreme u kome dolazi. Želja nam je da napredujemo, budemo bolji i jači. To nije uvek moguće ostvariti. Želeli smo da probamo i vidimo neke nove igrače, ali to zbog povreda neće biti moguće. Idemo sa igračima koji su zdravi i ne nose neke posledice izlaska iz korone. Imamo i takvih slučajeva. Veoma je zahtevan svaki prozor. Onaj prvi kada smo tek došli i upoznali se, ovaj drugi kada se igrači već znaju sa selektorom, a onda i onaj treći koji svi očekujemo da će biti sa najboljim mogućim selekcijama. Ali o tome kada dođe vreme – rekao je na početku konferencije za medije Dragan Tarlać.

Nakon sportskog direktora reprezentacije, medijima se obratio i selektor Svetislav Pešić.

– Igramo te dve utakmice, kao što je i Tarlać rekao, to je drugi prozor prve runde, moramo da nađemo pravi izraz. Nama je važno da sa što više pobeda uđemo u drugu rundu. Ali postoje i drugi prioriteti, to je da probamo da vidimo na koje igrače možemo da računamo za velila takmičenja, to je bliska budućnost, sve brzo ide. Velika je razlika između kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci i fudbalu. To je dug period, od dve godine. Plasirali su se i fudbaleri i naše devojke i čestitam im još jednom – rekao je selektor Pešić.

Priča se već danima o spisku koji je objavio selektor, ko je na njemu, ko nije i zašto nije…

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

– Vrlo je važno za vas koji pratite košarku da objasnite javnosti koja postavlja pitanja zašto nisu pozvani Lučić, Kalinić, ovaj, onaj… Oni su naravno na listi, ali oni igraju svoje utakmice redovnog kola Evrolige. Tako će biti i sada, sada većina klubova koja igra sada u četvrtak i petak nadoknađuju neodigrane utakmice zbor virusa korona. Crvena zvezda igra sa Fenerbhačeom 27. i 28. To su situacije na koje ne možemo da utičemo. Voleli bismo da su ti igrači ovde, ali nisu. Jaramaz je povređen, Todorović se povredio na Kupu Španije, pa na njega ne možemo takođe da računamo. A ti igrači meni trebaju, imaju talenat. To je viša sila. Povredio se Avramović, slomio je nos, ne može dva dana da trenira, nadamo se da će igrati sa maskom. Uskoković nam je važan isto, a povređen je. Svi su nam važni. Vrlo je važno da su svi igrači koji su sinoć igrali Kupove sada tu. Imamo Radanova i Ilića iz Igokee, stigli su svi danas. Polako se kompletiramo. Održali smo dva dobra treninga. Želimo da damo maksimum, to je sada na nama. Ono na šta možemo da utičemo je da se dobro pripremimo – objasnio je selektor.

Povrede su brojne i dodatno otežavaju okupljanje reprezentacije kao i izostanci zbog klupskih obaveza.

– Isto je kao u novembarskom prozoru. Isto ili slično. Tada nije bilo toliko povreda, takva je sezona, duga, igrali su se kupovi, naporno je. Pre toga su već momci bili u sistemu takmičenja, utakmica ide jedna za drugom, nema vremena za regeneraciju. Kup je prvo značajno takmičenje, da se nagradi ono što je urađeno. Ti Kupovi su uvek izazovni za sve, to je ta razlika u odnosu na novembar.

Definitivnog spiska igrača nema, iako se očekivalo da možda bude nekih naknadnih poziva ili da spisak bude skraćen. Čini se da su spisak zapravo skratile povrede i okolnosti u kojima će (i ovaj) prozor biti odigran.

– Teodosić je dugo povređen, tek je juče ili prekjuče zaigrao nekih desetak minuta. On nije ni želeo da igra, ali im je bilo važno da igra. On je još uvek rovit, u međuvremenu je preležao i koronu. Imao je vremena da se posveti oporavku, ali na njega sada ne možemo da računamo.

Postavljeno je i pitanje stranaca u reprezentaciji, odnosno igrača koji su dobili srpski pasoš.

– U ovom prozoru stranci sa srpskim pasošem sigurno neće igrati, svi koji su sada na spisku su oni na koje računamo. Imamo i igrače u Americi srpskog porekla, koji u ovom trenutku zadovoljavaju ono što se traži od njih da bi igrali za Srbiju. Sve to razmatramo,sve opcije. Svi želimo rezultate. Svi su dobro došli ako ispunjavaju kriterijume – zaključio je Pešić.

Orlove čekaju dve utakmice u ovom prozoru – sa Slovačkom kod kuće u petak od 20.30, te sa istim protivnikom u gostima narednog ponedeljka, uz direktne prenose na Sport klubu.

Srbija zasad ima skor 1-1 – trijumf nad Letonijom i poraz od Belgije.

Sportpress.rs