Koliko Zvezda sada duguje, zašto je nedavno blokiran račun, čiji transfer još nije naplaćen i šta je sa Aleksom Terzićem?

Detaljne odgovore dao je poslovni direktor Crvene zvezde Stefan Pantović.

On je govorio u opširnom intervjuu za portal ''Red Star Belgrade'', a glava tema bila je aktuelna finansijska situacija u klubu posle istorijskih rezultata koje je ekipa ostvarila ove sezone, ali i rekordnih prihoda od učešća u Ligi šampiona tokom jeseni 2018. godine.


S tim u vezi, odmah se nameće pitanje koje već godinama izaziva i pažnju i strepnju Zvezdinih navijača, danas naravno znatno manje nego što je to bio slučaj pre četiri ili pet godina.


''Zavisi iz koje se perspektive gleda'', počeo je Pantović, a potom objasnio o čemu se tu radi.
Kao polazna tačka uzeta je suma od 54 miliona duga o kojoj je svojevremeo govorio Zvezdan Terzić posle preuzimanja dužnosti generalnog direktora.
''Hajde da odgovorim ovako, mi smo 31.12.2014. godine imali dospelih novčanih obaveza 29 miliona evra, dakle 29 miliona eura koji su odavno stigli na naplatu, tako da mora da se gleda kroz prizmu toga jer to je bila omča oko vrata, a ne knjigovodstvene kategorije.


Šta je računovodstveni dug, šta je dospeli dug, šta je od toga neto novčani dug, koji podrazumeva naše dugove umanjene za naša potraživanja i šta su od toga obaveze za licenciranje koje tu igraju ključnu ulogu pošto je ovaj klub 'mrtav' bez evropskih takmičenja.
Ako se gleda i ako se uzima 50 i više miliona evra kao polazna tačka, u međuvremenu treba da se kaže da je struktura duga promenjena što je najbitnije i da su dospele novčane obaveze svedene na oko 3,9 miliona evra sa 29 što je glavna osobina koja karakteriše upravu Zvezdana Terzića.

Takođe, ako bi se gledalo skroz striktno, polazna osnova je zapravo veća od 54 miliona evra jer su u međuvremenu proknjižene brojne dodatne obaveze nastale ili potekle do momenta navedenog preseka, a koje nisu bile adekvatno evidentirane knjigama Kluba u tom momentu (naprimer dug prema Goranu Druliću, dug prema agentu Ćalasanu itd).Foto: Beta/Branislav Božić/Ds

Crvena zvezda

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

S druge strane, mi interno drugačije sagledavamo naš dug, analizirajući tačno koliko nama treba novčanih sredstava da bismo prekosutra predočili da ništa ne dugujemo. A i kad budemo isplatili sva ta sredstva, prekosutra ćemo imati računovodstveni dug koji će postojati iako u realnosti te obaveze neće biti plative. Tako da, prema našim internim analizama, dug je oko 14 miliona evra.

Ono što ne ulazi u računicu su naše računovodstvene analize, a to su naše ugovorene obaveze za kupovinu igrača, koje su oko pet miliona evra, ali takođe mi u isto vreme ne obračunavamo naša realna potraživanja od klubova koja su oko pet miliona evra''
, izjavio je Pantović.
Ono što je najlepša vest kada su Zvezdine finansije u pitanju, to je da je u prošloj godini ostvaren prihod od preko 60 miliona evra, što je Pantović i potvrdio i otkrio na šta je iskorišćen taj novac.


''40% operativni troškovi od čega premije za sportske rezultate (8%)- 30% otplata starog duga- 25% troškovi prodaje igrača i novih investicija u tim- 5% investicije'', objasnio je Pantović.
Podsetio je i na odložene poreske obaveze od 8.6 miliona, ali i na unapred naplaćena TV prava za domaću Superligu do 2021. godine.
Ipak, klupski račun je nedvno bio blokiran zbog sume od oko 30.000 evra.
''Račun je bio blokiran zbog presude Suda za baklje na sportskoj manifestaciji koja je bila pre dve godine. U najvećoj meri, blokade su prošlost, ali i danas postoji potencijalni rizik. Svi naši sporovi osim onih koji se tiču kršenja Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim manifesticijama datiraju iz perioda pre 2014. godine'', istakao je Pantović.
Na ''Marakani'' sada sve nestrpljivije iščekuju isplatu od strane Al Itihada za transfer Aleksandra Pešića. Pomenuti klub kasni već mesec dana sa uplatom dospele rate, pa će u Zvezdi morati da pokrenu postupak pred FIFA i očekuju da će to sve biti brzo realizovano.


Kada su u pitanju transferi, jedan je nedavno najavljen u medijima kao gotova stvar, u pitanju je navodni prelazak Alekse Terzića u Fiorentinu za oko 1.5 miliona evra, ali Pantović otkriva da to još nije realizovano i da za mladog fudbalera ima interesovanja i iz drugih klubova.
Od ostalih Pantovićevih odgovora, izdvojićemo da je potvrdio da u ovom trenutku Zvezda ima 41 igrača pod ugovorom, kao i da je veliki deo zarađenog novca iz 2018. godine već - potrošen.


''U najvećoj meri jeste. Između ostalog, ljudi moraju da shvate, da kada se priča o 2018. godini koja je bila spektakularna u sportskom rezultatu, mora da se ima u vidu da su nas igrači i dobavljači kreditirali do plasmana u Ligu šampiona šest do sedam meseci.
Morate shvatiti da je jako važno doći do toga da igrači ostaju motivisani i fokusirani i da kao klub damo sve od sebe, a samim tim uđemo u Ligu šampiona koja je omogućila da vratimo sve to i obezbedimo redovno finansiranje kroz 2018. godinu i kao i delom 2019.  godine'',
 naglasio je on.

Zbog toga, da bi se obezbedilo stabilno finansiranje, ključna stvar za crveno-bele je da iz godine u godinu osvajaju titule i da se ostvaruju zapaženi rezultati i na evropskoj sceni.