Ko je Srbiji doneo više bodova!? Zvezda ili Partizan

Priča o brojkama je jedno, a egzaktne cifre su nešto sasvim drugo.

Mnogo prašine je poslednjih dana podigla izjava prvog operativca crveno-belih Zvezdana Terzića da put ka učešću dva srpska kluba u kvalifikacijama Lige šampiona od sezone 2023/2024. krče samo crveno-beli.

Otud je bilo zanimljivo pogledati u lako dostupne brojke, kako bi se utvrdilo da li se radi samo o "muzici za uši" navijača Crvene zvezde ili neoborivoj tezi.

Večiti rivali ruše sve pred sobom od početka sezone na međunarodnoj sceni, pa se scenario po kojem će Srbija od leta 2023/2024. imati dva predstavnika u kvalifikacijama Lige šampiona praktično i ne dovodi u pitanje.

Za to je potrebno da Srbija na UEFA rang, listi ostane među 15 najuspešnijih nacija, a trenutno je 12. sa koeficijentom 28.875, dok Češka na 16. mestu ima 24.400.

HTML5 Icon

Ukoliko se srpski klupski fudbal zahvaljujući Crvenoj zvezdi i Partizanu na kraju ove evropske klupske sezone zadrži među 15 najboljih, pored dva kluba u kvalifikacijama elitnog evropskog takmičenja Srbija će gotovo izvesno prvi put u istoriji imati čak tri predstavnika u grupnoj fazi takmičenja pod okriljem UEFA.

Prvak će u tom slučaju igrati plej-of Lige šampiona i imati garantovan ulazak u Ligu Evrope (ako izgubi), osvajač Kupa će takmičenje početi od plej-ofa Lige Evrope (obezbeđena Liga konferencija), dok će drugi učesnik kvalifikacija Lige šampiona poput Crvene zvezde ovog leta morati da preskoči samo jednog rivala kako bi se našao u grupnoj fazi nekog od tri takmičenja.

Pogled na tabelu i broj klubova u grupama zemalja koje se na listi nalaze ispod Srbije ukazuje na to da je potrebno da se desi pravo malo čudo, pa da se prilikom svođenja računa u ovoj sezoni iznad Srbije nađu Belgija, Švajcarska, Hrvatska i Češka. Zato je mnogo zanimljivije pogledati šta se dešava iznad Srbije, s obzirom na to da pomak na 11. poziciju donosi jednog direktnog učesnika Lige šampiona, kvalifikanta u ovom takmičenju, osvajača Kupa na poslednjem filteru Lige Evrope i dva kluba u borbi za Ligu konferencija.

U "vidokrugu" Srbije, kada je u pitanju borba za "kotu 11", jesu Ukrajina (30.600), Škotska (31.300) i Rusija (31.682), a nekako najrealnije deluje trka sa Škotima, koji poput naše zemlje imaju dva tima u grupnoj fazi, oba u Ligi Evrope (Seltik i Rendžers). Ukrajinci imaju jednog predstavnika više (Dinamo Kijev, Šahtjor i Zorja), ali teške i zahtevne grupe u kojima se sva tri kluba nalaze i te kako ostavljaju prostora za realne snove o 11. mestu na UEFA rang-listi koje bi donelo prvo, istorijsko direktno učešće nekog srpskog kluba u Ligi šampiona od jeseni 2023/2024.

PROTIV GENTA DUPLA KORIST

PARTIZAN u trećem i četvrtom kolu grupe B Lige konferencija očekuju dueli sa belgijskim Gentom, koji će iskristalisati borbu za prvo mesto, ali i u velikoj meri odrediti sudbinu borbe Srbije i Belgije za 12. mesto UEFA rang-liste. Ukoliko Partizan dobije obe utakmice protiv direktnog konkurenta, ne samo da će izbeći šesnaestinu finala ovog takmičenja (pobednik ide direktno u osminu finala) već će Belgijanci samo teoretski moći da preskoče Srbiju i gurnu je na kraju sezone ispod 15. mesta.

Novosti.rs