Kina laže, namerno je smanjila broj žrtava korona virusa?

Reč je o nizu tajnih dokumenata koji su stigli u Belu kuću

Američke obaveštajne službe tvrde da je Kina drastično smanjila broj zaraženih korona virusom, kao i pravu cifru smrtnih slučajeva.

Kako navode svetski mediji, reč je o nizu tajnih dokumenata koji su stigli u Belu kuću, a tri anonimna izvora tvrde je Kina namerno lažirala izveštaje o žrvama korona virusa.

Iako je pandemija korona virusa počela upravo u Kini, odnosno pokrajini Hubej krajem 2019. godine, prema zvaničnim podacima Kina je značajno smanjila broj zaraženih i umrlih od korona virusa, odnosno da ima 81.554 obolelih od te zaraze, a da je preminulo 3.312 osoba. 

Čak su doktori u Vuhanu, odakle je krenula zaraza, pre nekoliko sedmica bacali maske u vazduh, slaveći navodan kraj epidemije virusa u Kini.

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države nalaze se pod strašnim uradom korona virusa. Koliko je situacija ozbiljna, govori podatak da je Amerika prestigla Francusku i Kinu po broju mrtvih, odnosno da je 4.115 ljudi preminulo od korona virusa, dok je 190.297 zaraženo.

Međusobno optuživanje i biološki rat

Dve sile međusobno su se optuživale za odgovornost za širenje zaraze. Dok su Amerikanci okrivili Kinu da je kriva za paandemiju korona virusa, čak je i predsednik SAD Donald Tramp u nekoliko navrata oslovio korona virus kao "kineski virus".

Sa druge strane, visokopozicionirani kineski zvaničnici tvrde da je virus zapravo stigao u Kinu iz SAD, odnosno da ga je jedan američki vojnik doneo u Vuhan.

Kreće drugi talas u Kini? Lekari tvrde da su pacijenti izlečeni od korona virusa ponovo pozitivni

Pacijenti iz Kine za koje se mislilo da su se oporavili od korona virusa, ponovo su bili pozitivni na novu bolest, prenosi britanski San nove, sumorne podatke.
Čak 14 procenata obolelih od Covid-19 dijagnostikovana je bolest dva puta, otkrilo je istraživanje, dok se zemlja priprema za ublažavanje drakonskih ograničenja putovanja nametnutih u borbi protiv epidemije.

Da li su cifre o broju umrlih i zaraženih korona virusom u Kini stvarno tačne?

Kina je skoro pa pobedila korona virus, ako se gledaju cifre. Prema poslednjim podacima, zemlja beleži sve manji broj inficiranih još od februara, a u Vuhanu, koji je bio žarište korona virusa i mesto odakle je krenula pandemija, već nekoliko nedelja zaredom nije zabeležio niti jedan novi slučaj korona virusa.

Neki posmatrači, međutim dovode u pitanje kineske rezultate, smatrajući da postoji mogućnost da Vlada Kine pokušava da pridobije nazad podršku naroda i prikaže imidž stabilnosti u svetskim okvirima.

Telegraf.rs