Katastrofa za srpski fudbal! Srbija pada na 15. mesto evo šta sve gubimo

Srpski klupski koeficijent krenuo je strmoglavo da se srozava u novoj sezoni, i to nakon što je prethodno došao do rekordne brojke i 11. mesta koje je donelo šampionu države direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona, a uz to i dve grupne faze za druga dva kluba (TSC i Čukarički).

Međutim, posle rekordnog mesta, deluje da će vrlo brzo koeficijent da se istroši i da će Srbija da se vrati na znatno niže mesto, koje nam je ranije bilo i uobičajeno.

Srbiji definitivno ne odgovara da ima više od četiri kluba u Evropi, jer se rezultati koje naši klubovi naprave dele sa pet, umesto sa četiri.

Četiri srpske ekipe već su nastupale u kvalifikacijama i do sada nijedna nije donela ni bod!

Vojvodina je već ispala, posle dva poraza od APOEL-a u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

TSC je poražen u dva meča od Brage ukupnim rezultatom 7:1 i doživeo je pravu blamažu.

Partizan je poražen na gostovanju Sabahu od 2:0 u prvom meču, pa ni tu ne deluje ohrabrujuće da bi crno-beli mogli da nastave evropsku priču, iako su proteklih godina uz Zvezdu jedini i donosili bodove srpskom fudbalu. To bi nesumnjivo bio veliki udarac za srpski klupski koeficijent, pa bi bilo odlično ako ekipa Igora Duljaja može da napravi preokret protiv Sabaha.

Ostalo je i da Čukarički započne svoju evropsku priču, ali i tu je s obzirom na protivnika mala šansa, jer tim sa Banovog brda igra protiv pobednika meča Olimpijakos - Genk, tako da su i tu male šanse da ćemo videti bilo kakve bodove.

Pošto je Zvezda samim plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona donela 4.000 bodova, kada se to podeli na 5 učesnika, to je za ovu sezonu 800 bodova.

Trenutno je Srbija na 13. mestu sa 27.175 bodova i pala je za dva mesta. Pretekli su nas Turska i Austrija, a ono što je još gore, deluje da bi to uskoro mogli da urade i Norveška, Ukrajina, Izrael, Danska, Češka, Grčka... Svi oni imaju manji koeficijent od Srbije, ali i dosta jače adute u Evropi i potencijal da brzo preteknu našu zemlju, naročito ako se sve svede na to šta će Zvezda da uradi u Ligi šampiona.

Dosta toga će zavisiti i od Zvezdinog žreba u Ligi šampiona, od toga da li će Partizan uspeti da prođe Sabah, ali i kako će se TSC snaći u Ligi Evrope, a Čukarički u Ligi Evrope ili verovatnije u Ligi konferencija.

Ukoliko bi Srbija pala za još tri mesta, izgubila bi drugo mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a šampion bi onda kreta od drugog kola kvalifikacija, a takođe bismo ostali bez jednog učesnika u Evropi.

(Telegraf.rs)