Kakvo je stanje sa UEFA koeficijentima nakon dva teška poraza sprskih klubova

Direktno mesto u Ligi šampiona nije ugroženo

Posle dva ubedljiva poraza i ukupne gol-razlike 2:8 u prvim mečevima osmine finala evrokupova, večiti rivali nisu uspeli da poprave ni nacionalni, ni klupski koeficijent na UEFA rang-listama.

Srbija je ostala na istom bilansu bodova kao i pre sinoćnjih mečeva, ali dobra stvar je to što ni prvi pratioci nisu uspeli da se pomaknu i približe. Belgijski Gent je poražen u Grčkoj, a švajcarski Bazel u Marselju.

Teoretski, Gent i Bazel su jedine pretnje u trci za 11. mesto koje Srbija čvrsto drži za sezonu 2023/2024 i koje donosi velike benefite. Da podsetimo, još jednom šta znači zadržavanje 11. mesta na kraju ove evrosezone:

Ukupno pet predstavnika, jedan direktno u Ligi šampiona, drugi u kvalifikacijama, jedan klub u plej-ofu za Ligu Evrope (zagarantovana makar grupna faza Lige konferencija) i dva predstavnika u kvalifikacijama za treće po snazi evropsko takmičenje.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Dobra stvar je što su večiti i pre sinoćnjih mečeva napravili veliki bodovni kapital na UEFA rang-listi u trci za 11. poziciju i što su prvi pratioci daleko. Srbija je ostala na 32.875 bodova, slede Ukrajinci sa 31.800 (nemaju više predstavnika u Evropi i ne mogu da osvajaju nove bodove), Belgija sa 30.600 i Švajcarska sa 39.675.

Kako je Belgijancima preostao samo Gent, a Švajcarcima samo Bazel, mizerne su šanse da mogu da zaprete Srbiji. Bilo bi potrebno da dođu do same završnice Lige konferencija, a oni se nalaze pred eliminacijama. Gent je u Solunu poražen 0:1, a Bazel 1:2 na Velodromu. I realno su slabiji timovi od svojih protivnika.Bodovi za sezonu 2023/24Bodovi za sezonu 2023/24

Jedina stvar koja može da ugrozi direktan plasman srpskog šampiona u grupnu fazu Lige šampiona od sezone 2023/24 je da sezonu ranije Ligu šampiona osvoji neki tim koji nije uspeo da taj plasman izbori kroz nacionalno prvenstvo. Kako su to jako retke situacije, suština je da ćemo prvaka Srbije „99 odsto“ gledati u Ligi šampiona bez ranijih kvalifikacija.

Logičan ishod cele priče i kraja evrosezone je da već posle ovog kola Srbija, Belgija i Švajcarska ostanu bez predstavnika na evrosceni i da se tako stavi tačka na trku za 11. mesto.

Međutim ono o čemu bi valjalo voditi računa su bodovi koji znače za budućnost. U revanšima protiv Rendžersa i Fajenorda treba pokušati izvući što bolje rezultate i dodati neke bodove kako bi se 11. mesto zadržalo i od sezone 2024/25.

Trenutno po projekciji, Srbija i za tu sezonu drži 11. mesto. S tim što je u tom slučaju Belgija ispred na desetoj poziciji ali su Rusi pali sa desetog na čak 19. mesto.

Dobro je što Srbija u toj računici čak ima i veću prednost u odnosu na pratioce nego za sezonu 2023/24. Srpski koeficijent za to leto 26.500, ukrajinski 23.800, a švajcarski 23.175. Za sedam dana ta razlika može da se poveća ako večiti rivali pruže bolje partije i ostvare bolje rezultate nego sinoć...

Mozzartsport