Kako postići više od 70 poena protiv Crvene zvezde!? Pa skoro je nemoguće

Kako postići više od 70 poena protiv Zvezdine odbrane?

Odgovor na ovo pitanje nije imao ni čuveni Makabi pred 10.000 svojih navijača u Tel Avivu, gde su crveno-beli i u znatno okrnjenom sastavu održali predavanje o defanzivi za čistu desetku (75:63).

Ekipu opremljenu moćnim napadačkim arsenalom zadržali su na 36,7 odsto šuta za dva poena (11/30) i 33,3 za tri (8/24).

Ukrali su renomiranom rivalu čak 11 lopti, najčešće je ruku u džep igrača Makabija zavlačio Stefan Lazarević, krivac za četiri "krađe" protivnicima sa neuporedivo više evroligaških utakmica od njegovih minuta u elitnom takmičenju.

Na premijeri ove evroligaške sezone, i Fenerbahče je udarao glavom u odbrambeni bedem tima trenera Dejana Radonjića, koji je odabirom igrača za ovogodišnji tim "kupio" sve odgovarajuće delove za savršenu defanzivnu mašinu.

HTML5 Icon

Turski velikan uspeo je da stigne do 63 poena i 50 odsto uspešnosti u šutu za dva, ali samo 22,2 u trojkaškoj realizaciji (4/18).

Ni abaligaši u prva dva kola nisu se približili granici od 70 poena. Budućnost je u jadranskom derbiju ubacila 63, šutirajući 41,9 odsto za dva (18/43) i 28,6 za tri (4/14). Pre toga, u prvom zvaničnom meču u sezoni, Split je postigao 61 (47,1 odsto za dva i 23,8 za tri). Crveno-beli su dalmatinskom timu ukrali 13 lopti, što je statistički podatak kakav se retko viđa i u pionirskoj košarci.

O težini rebusa sa kojim će se suočavati Zvezdini protivnici svedoči podatak da je tim sa Malog Kalemegdana u prve četiri utakmice prosečno dozvoljavao svega 62 poena!

Slično je bilo i u sedam pripremnih mečeva, dok se tek uigravala Radonjićeva odbrambena mašinerija. Samo je Mega uspela da prebaci magičnu granicu od 70 poena, i to u dva navrata (74 i 77).

Reprezentacija Kuvajta stala je na 69, minhenski Bajern na 68, Panatinaikos i Oradea na 55, FMP na 64. U proseku - 66 poena za Zvezdine rivale u test utakmicama, što je takođe sasvim neubičajeno za takvu vrstu duela.

Jedan rebus intrigira i navijače: kako će izgledati odbrana kada se vrate Branko Lazić, Ostin Holins i Eron Vajt, igrači vrhunskih defanzivnih karakteristika, takođe i Maik Cirbes kao pomoć u reketu?

Kapiten bi za nekoliko dana trebalo da se priključi treninzima, američki bek šuter mogao bi da bude na raspolaganju već za nedeljni duel sa Igokeom u Laktašima, dok je Vajt najdalje od povratka na teren.

- Potrebno mu je dva meseca, ali se nadam da će svi ostali ubrzo biti u trenažnom procesu - najavio je Radonjić.

Novosti.rs