IZNENADA: Raspada se ABA Liga? Evo šta kaže osnivač iste (FOTO)

Zmago Sagadin, jedan od osnovača ABA lige, razgovarao je sa kolegama iz hrvatskog "Jutarnjeg lista", a tema je naravno bila budućnost regionalne lige i dešavanja na finalnoj seriji između Crvene zvezde i Budućnosti.

"Čim se raspala bivša država, nakon što su se primirile vojne i političke strasti, intenzivno sam počeo razmišljati o jednoj zajedničkoj ligi u kojoj košarka na ovim prostorima može funkcionisati jer su sve domaće lige koje su nastale nakon samostalnosti bile, reći ću to, smešne. Tada je ABA liga bila spas i mislim da su ljudi koji su to pokrenuli, a govorim tu i o Radi Lorbeku i Danku Radiću, obavili u startu strašan posao.

Prema toj ligi sam stoga emotivno vezan i sve ovo čemu sada svedočimo mi zaista teško pada. Smer u kojem ide sadašnja ABA liga je način da se ona raspadne. Svedoci smo niskih strasti, divljaštva, politikantstva, a sve to zajedno nije dobro ni za koga", rekao je Sagadin i nastavio

"Ovo je postala liga isluženih stranaca, mi gledamo na svakoj utakmici legiju stranaca, a to znači samo jedno - ne proizvodi se ništa! A baš to je bila je pokretačka ideja kad se osnivala ABA liga. Ta je liga u to vreme i od NBA lige bila priznata kao liga u kojoj se proizvode igrači i bila je to naša velika snaga, ali i velika prilika za mlade igrače. Ovo što imamo trenutno je liga za islužene strance jer samo oni igraju i tu dominiraju, a njihov cilj je samo da uzimaju novac. To je katastrofa za klubove koji igraju ABA ligu."

Na pitanje kako gleda na rezultate koji klubovi iz ABA lige ostvaruju u Evropi, Sagadin je rekao:

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

"Ni jedan klub sa ovih prostora ne pripada više košarkaškom vrhu Evrope. Uostalom, Budućnost je ove sezone igrala Evroligu i pokazala je da tu ne pripada. Kao što Cedevita ili Zvezda nisu ničim pokazali u Evrokupu da pripadaju vrhu. Uostalom, u tom drugom takmičenju po vrednosti u Evropi jedna Andora je u vrhu, a Cedevita ili Zvezda sa svojim legijama stranaca to nisu. To sve govori," navodi nekadašnji trener crveno-belih.

Sagadin je izrazio brigu kada je budućnost regionalnog takmičenja u pitanju.

"Treba se resetovati, postaviti stvari opet na čvrste, ali zdrave odnose, inače je ovo kraj ABA lige. Uostalom, gledao sam na TV petu utakmicu finala. Kada utakmica nije počela, bio sam uveren da neće ni početi. Svi zajedno sebi mažemo oči, ne vidimo probleme koji su veliki i koji se neće sami od sebe rešiti," rekao je Sagadin.

N1