Ivanišević pričao o odnosu Srba i Hrvata, o Đokoviću, o njegovoj odluci da ne primi vakcinu

Trener prvog tenisera sveta objasnio je da razlog lošeg izdanja u Monte Karlu leži u tome što je Đoković na turnir došao bolestan

Trener Novaka Đokovića, Goran Ivanišević, dao je intervju za italijanski specijalizovani sajt "Ubitenis", poznatom teniskom novinaru Ubaldu Skanagati.

Ivanišević je u intervjuu otkrio da Novak nije bio u najboljem stanju za turnir u Monte Karlu, gde je šokantno poražen od Alehandra Davidoviča Fokine sa 2:1 u drugom kolu, jer je bio bolestan uoči turnira. Takođe, zbog problema sa vakcinama nije bio u mogućnosti da

- Nije mu bilo dobro pre nego što je došao, bio je bolestan. Recimo da nije bio na 100 odsto da se takmiči. Pre svega u ovoj situaciji. pre tri nedelje nije smeo da igra ovde zbog odluke Kovida. Onda je Francuska odlučila da popusti mere i bilo mu je dozvoljeno. I psihički je teško. Možete da igrate do polufinala. Ali ne možete da se pripremite na način na koji bi trebalo. A onda mu je pozlilo. I, da budem iskren, nisam očekivao nešto spektakularno od ovog turnira. Ali ići će na Rolan Garos za pet-šest nedelja, ima još nekoliko turnira i biće spreman.

Ivanišević ističe da je Novak za njega najbolji u istoriji tenisa, i da uvek pronađe način da pobedi. Smatra da će do Rolan Garosa ući u top formu.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Nikad se ne zna šta bi bilo u Monaku da je prošao Fokinu. Novak je za mene najbolji igrač u istoriji tenisa. Uvek nađe način da pobedi, uvek nađe način da se izvuče iz nevolje. Otprilike juče, pre svega, trebalo je da dobije drugi set sa 6-0. U jednom trenutku je gubio 3:0, kada je trebalo da vodi 3:0. Imao je brejk i gem lopte. Izgubio je mnogo energije. Ali, naći će izlaz iz ovoga u svom stalnom igranju. Imao je samo tri meča pre ovog turnira. Šljaka nije laka. Prošlu godinu je ovde počeo prilično loše, izgubio je od Evansa u drugom kolu. Onda je u Beogradu izgubio u polufinalu. Počeo je da igra dobro u Rimu gde je stigao do finala, a zatim je osvojio Rolan Garos, tako da nisam zabrinut. Samo mu je potreban kontinuitet, mora da igra sve više mečeva i pronaći će svoj put.

Niko nije mogao da spreči Novaka da ne ode na Olimpijske igre

Novinar je pitao Ivaniševića da li je bila greška što je Novak išao na Olimpijske igre.

- Pre svega, on je veoma ponosan i voli da igra za svoju zemlju. Svaki Dejvis kup koji je igrao, svake Olimpijske igre… Niko nije mogao da ga spreči da igra na Olimpijskim igrama. Ne mislim da je pogrešio. Samo mislim da je napravio grešku igrajući miks dubl. To nije bilo potrebno, jer je na kraju bio umoran. Nije igrao ni za treće mesto. Ne mislim da je zbog toga izgubio finale US Opena, Medvedev je bio veoma dobar. Nikada ga ne možete potceniti u bilo kom trenutku. On je neverovatan igrač. Tog dana je bio bolji igrač. Ali Novak nije bio Novak. Nešto je nedostajalo.

- Ali, opet, mislim da to nije bilo zbog Olimpijskih igara. To se jednostavno dešava. Desilo se u lošem trenutku. Desilo se to u najvažnijem meču. Verovatno bi to bila istorija tenisa da se pobedi posle toliko godina. Prvi je koji je imao priliku da osvoji Grend slem u istoj kalendarskoj godini.  Može da se desi, ali on je samo čovek, može da ima takve dane. Ali kada imate Medvedeva na drugoj strani mreže, morate biti na sto odsto.

"Rat je završen pre 20 godina, političari nekad imaju probleme"

Ivanišević je upitan o odnosu Srba i Hrvata, primećuje prijateljski odnos između njega i Novaka, ali i između hrvatskih i srpskih novinara.

- Ne bih rekao da se to dogodilo upravo sada. Rat je završen pre dvadeset godina. Političari ponekad imaju problema, ne samo kod nas, već svuda u svetu. Svi smo prijatelji, govorimo istim jezikom. To je od pomoći.

Ivanišević se dotakao i Novakovog rasporeda, koji je diktirala situacija sa kovidom, a novinar ga je pitao i da li je pokušao da ga ubedi da primi vakcinu.

Novak je rekao da će rizikovati karijeru zbog vakcine, još više ga poštujem jer stoji iza onoga što govori

- Što se tiče drugog rasporeda, to je bilo nemoguće menjati. Kao što sam ranije rekao, pre tri nedelje mu nije bilo dozvoljeno da igra u Monaku po pravilima vakcine - rekao je Ivanišević i nastavio na tu temu.

-  To je njegov život, njegova odluka. Poštujem njegovu odluku, njegovu porodicu. Iskreno je rekao da će rizikovati svoju karijeru. Čak ga više volim zbog toga jer on stoji iza onoga što govori. On je jedina osoba na svetu koja govori ono što misli. Znate, jednog dana kažu jedno, jednog dana drugo. On je od početka dosledan i zato ga još više poštujem. Nadamo se da će ova pandemija prestati. Tek sada može da igra sve turnire. Nadam se da će se Amerika otvoriti pa će moći da igra US Open u septembru - naglašava Ivanišević, koji je dodao i da će za dalji raspored i turnire iz dana u dan odlučivati, ali da je za sada plan da Novak igra sve do Rolan Garosa.

- Moramo prvo da razgovaramo, da vidimo kakav će biti raspored. On će igrati sve, videćemo kako će se stvari razvijati i odlučivaćemo iz dana u dan - zaključio je Goran Ivanišević.

(Telegraf.rs)