ISPOVEST STANKOVIĆA! O situaciji u klubu, o sukobu sa Borjanom…

Trener Crvene zvezde sumirao je u novogodišnjem intervjuu za Telegraf sve učinjeno za dve godine na klupi voljenog kluba, tokom kojih je doživeo lepe, ali i teške trenutke

"Zvezda je život, sve drugo su sitnice". Upravo ovaj citat iz pesme najvatrenijih navijača Crvene zvezde najbolje oslikava i odnos koji njen trener Dejan Stanković ima prema klubu sa Marakane, u kojem je ponikao kao dete, ostvario se kao igrač, a čitav proces zaokružio je povratkom u klub kao trener, gde je ostvario neke istorijske rezultate.

Stanković je na klupi Crvene zvezde dve godine, ali nema nameru da se na tome zaustavlja i ima ambicije da sa klubom već ove sezone nastavi da pomera granice i dalje ispisuje istoriju kluba.

Dejan Stanković je povodom dve godine na klupi, istorijskog uspeha u Evropi i burno završene jesenje polusezone, dao veliki novogodišnji intervju za Telegraf u kojem je pričao o pritiscima, najlepšim momentima, planovima za budućnost, ljubavi koju ima prema Zvezdi, ponudama iz Italije, poseti na Marakani, buri koji je izazvao meč protiv Surdulice, varnicama u svlačionici...

Pre intervjua je dogovoreno da ne bude pitanja o sukobu sa Milanom Borjanom, jer je klub izdao saopštenje i Stanković ističe da poštuje hijerarhiju i da kada klub nešto kaže, to mora da se poštuje. Ipak, između redova je moglo da se zaključi kroz određene odgovore kakav je njegov stav povodom toga, da je prešao preko svega i da grupa iz svega mora da izađe još jača i da ono što se desi u svlačionici, tamo i treba da ostane.

"Imam energiju da okrenem svet naopačke, neću, niti sam ikada pomislio da odustanem"

 • Za početak, pitali smo Dejana Stankovića da ukratko sumira dve gve godine na klupi tokom kojih je osvojio dve titule, obezbedio dva evropska proleća, prvu duplu krunu za klub od 2007. godine, na šta je posebno ponosan i da li bi nešto drugačije urado?

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

- Dve godine je ozbiljan period u jednom klubu kao što je Crvena zvezda. Zvezda je po mom mišljenju najveći klub na širem Balkanu i klub sa velikim ciljevima. Ponosan sam što mogu ponovo da branim boje Crvene zvezde i u ove dve godine smo to uradili dosta puta. Nekad je bilo dobro, nekad je moglo bolje, nekad je moglo i gore. Kada bih zaokružio sve, ja sam zadovoljan, pogotovo što je ova sezona još u toku, nije kraj priče, tek imamo utakmice gde možemo da ispišemo istoriju Crvene zvezde, ja to stalno podvlačim. Nekoliko puta smo to i uspeli, nećemo se na tome zaustaviti. Opet kada sagledam sve, zadovoljan sam svim učinjenim.ADVERTISING

 • Vi ste Zvezdino dete, znate šta nosi ovaj klub, osetili ste to kao igrač, sada i kao trener. Možete li da nam opišete koliko je taj pritisak drugačiiji u Zvezdi, koji mi sa strane ne možemo da osetimo?

- Ne možete, to mora da se doživi, ali to je Crvena zvezda. Svako ko dolazi u Zvezdu mora da zna da pritisak postoji, još kada si dete Crvene zvezde to je ekstra pritisak. To je tvoj klub, tu si odrastao i porastao, taj klub mi je dao šansu da napravim karijeru kakvu sam napravio i jednostavno ja to doživljavam mnogo emotivnije kao neko drugi. Neću nikome da oduzimam kako se oseća u Zvezdi, pričam iz mog ugla, možda neki put i sam sebi stvorim pritisak koji je veći nego što je realan, ali to je samim tim zato što je Zvezda meni iznad svega.

 • Kada ste došli pre dve godine, to je pucalo od energije već na prvoj konferenciji, kakva je situacija posle dve godine, da li je u nekom momentu došlo do zamora, i da li ste osetili neki pad energije?

- Sama sezona po sebi je naporna, igrajući na svaka tri dana, iz mog ugla gledano, a sigurno da je igračima još teže, jer imaju i fizički napor, plus mentalni pritisak, imperativ pobede... U Zvezdi uvek mora da se pobeđuje i ja kažem, Crvena zvezda = rezultat, to je i više nego uverljivo. Energija je prisutna, sigurno da nekad dođe do zamora, ali brzo prođe, nema u Crvenoj zvezdi spuštanja garda, ni sa pritiskom, ni sa umorom ili bilo čime, moraš da živiš s tim. Ja imam energiju da okrenem svet naopačke, tako da neću, niti sam ikada pomislio da odustanem, kod mene i te kako ima energije.

Ponude iz Italije? Nemam potrebu da se oglašavam preko novina. Za mene postoji samo jedan klub, a to je Zvezda

 • Niste razmišljali o tome ni kada su se pominjale ponude iz Italije?

- Ja u Zvezdi poštujem hijerarjiju. Nemam potrebu da se oglašavam preko medija, jer ja imam svoj klub, imam direktora, predsednika, sportskog direktora. Sa direktorom Terzićem uvek sve podelim i uvek sve pričam, tako da i to što dođe, kada radiš u jednom velikom klubu normalno je da se neko raspituje, meni je normalno da se raspituje, ali nikada ne treba da izgubimo sami sebe.

- Poštujem hijerarhiju i uvek kada se klub oglasi to je za poštovanje. Kao i poslednji put što je bila priča, znači idemo zajedno, idemo do kraja, koliko će to da traje, ne znamo, jer je ipak Crvena zvezda - rezultat. Probaćemo ove godine da idemo na titulu, na duplu krunu, da napravimo još više što možemo u Evropi. Hijerarhiju poštujem i nisam se oglašavao i kada je bilo priča o drugim klubovima. Za mene postoji samo jedan klub, a to je Crvena zvezda.

"Jedino što bih promenio je meč sa Surdulicom"

 • Možete li da napravite rezime polusezone, počelo je burno sa ispadanjem od Šerifa u kvalifikacijama za LŠ, potom dominantan ulazak u LE i istorijski rezultat i plasman u osminu finala, i na kraju Surdulica koja Vam je pokvarila utisak?

- Može da se stavi sve u dva dela, to su kvalifikacije za Ligu šampiona, gde svi znamo koliko nam znači i koliko je veliki ulog u tim utakmicama. Nakon toga se videlo gde je Šerif završio i kako je završio. Nekada i prevari samo ime protivnika, ali teren je jedino merilo. Na našu žalost, tu je ostao zarez na tom meču protiv Šerifa, posle toga je išlo manje više, fudbalskim žargonom rečeno, onako kako smo i zamislili.

- Poljuljao nas je i poraz protiv Surdulice, a pogotovo i poslednji rezultat 1:1 sa njima na našem stadionu. Mislim ako smo pregrmeli i preboleli i naučili od poraza u Surdulici i posle toga smo napravili fenomenalan niz posle reprezentativne pauze u novembru, gde smo planirali osam pobeda i prolazak u šesnaestinu, a napravili smo i više od toga, jer smo ušli u osminu finala Lige Evrope...

Niko nije računao na taj rezultat sa Surdulicom, ja sam iskren i kažem, to je nešto na šta nismo računali. Biće teže, teži put, ali ne i nemoguć. Smatram da će se Crvena zvezda i te kako pitati do kraja prvenstva. Imamo derbi kod nas kući, koji će doći ubrzo već u februaru, posle te utakmice možemo da vidimo gde smo i šta smo, tako da, pitamo se i dalje. Pitamo se i dalje i nećemo odustati. Ja bih rekao, da zaokružim odgovor, da je taj nerešen rezultat protiv Surdulice jedino što bih promenio, ostalo mora da se prihvati, ali na ovo nismo računali.

"Probaćemo da budemo pravi, jaki i direktni u derbiju, da okrenemo vodenicu na našu stranu"

 • Može li taj večiti derbi u februaru da bude i neka vrsta prekretnice, jer Partizan dolazi iz teškog evropskog dvomeča sa Spartom, bićete malo odmorniji?

- Kada je derbi, ne verujem da tu bilo koji drugi faktor igra, da li umor, premor, zasićenost... kada je derbi, staje sve. Mi ćemo probati da budemo pravi, jaki, direktni i da probamo da okrenemo vodenicu na našu stranu, da odigramo pravi derbi.

- Mislim da smo ove sezone na mnogim utakmicama pokazali, a posebno bih istakao meč protiv TSC-a, gde je došla utakmica u baš teškom momentu, posle nerešenog rezultata sa Surdulicom i meni je odgovor ekipe bio jedna svetla tačka, da smo videli da možemo da se oslonimo jedni na druge, jer smo u tom meču mi mogli samo da izgubimo i mi smo ga odigrali stvarno borbeno i jako, pobedili jedno teško gostovanje i sve što je bilo iza nas. Završili smo tako godinu jednim pozitivnim utiskom i sigurno sa ozbiljnom nadom da i dalje možemo da osvojimo prvenstvo.

O komentarima na društvenim mrežama: "Ne dam da mi drugi kroje mišljenje o igračima i našem radu"

 • Imate li utisak da li je ove sezone nekako više prisutna negativna energija oko kluba, takođe i u komentarima na društvenim mrežama?

Ne želim da mi bilo ko kreira utisak o našem radu i igračima. Naravno, prihvatam svu odgovornost i od toga ne bežim. Naravno da se u nekom momentu gledaju i rezultat i rad i šta si ostvario, od toga ne bežim, ali ne želim da mi neko stvara sliku koja nije realna. Mi verujemo u to što radimo, imamo podršku kluba sa direktorom Terzićem, sportskim direktorom Mitrom Mrkelom, naših legendi, predsednika Toze...

- Ali ovi koji su u nekom direktnom kontaktu, Terzić i Mrkela, mislim da mi znamo kako je i šta se dešava. Uvek ima pritisaka, podvlačim, Crvena zvezda je najveći klub na ovim prostorima, na Balkanu. Naravno da se oko Zvezde uvek diže prašina, nekada je to realno, nekada nije, nekada je prenaduvano, ali s time treba da naučiš da se nosiš. Ne treba tome da podležeš i ne treba to da nam kreira kakvi ćemo da budemo na terenu.

O slabijoj poseti na poslednjem meču na Marakani: "Nikada neću da zaboravim podršku kada je teško"

 • Smatrate li da rezultati kluba nisu adekvatno ispraćeni u smislu posete, na poslednjem meču na Marakani, posle istorijskog evropskog uspeha bilo je 4.000 navijača?

Treba da budemo realni, bio je minus napolju, imamo koronu, imali smo sneg... a podrška navijača nikada nije izostala. Zašto ne pričamo o početku, gde smo u prvim kolima oborili sve rekorde posećenosti. Sigurno kada se igra na svaka tri dana, ima tu mnogo aspekata koji bi trebalo da budu podvučeni. Bilo je mnogo hladno, bilo je teško i da igrate, a ne samo da dođete na utakmicu.

- Mi smo imali podršku u dalekoj Bragi, videli ste i naše slavlje i euforiju ispred tribine gde je bilo oko 500-600 naših navijača. A Braga je daleko gostovanje, ali oni su bili uz nas. Tako da ni u jednom trenutku nisam osetio manjak podrške, naprotiv. Podvlačim - naprotiv. Imamo tako dobru i tako pozitivnu podršku od strane naših vernih navijača, samo neka nastave tako, neka veruju u momke, neka daju podršku.

- Da li je to jedan ili 100.000, mi znamo koliko se Zvezda voli i poštuje. To je nešto što se preuveličava. Mi znamo koju podršku imamo, na svakom gostovanju, kod kuće, da li se igra nedelja - sreda, pa troškovi... ja i te kako to cenim i nikada to neću da zaboravim, pogotovo u teškim trenucima. Nikada tu podršku kada je teško neću da zaboravim, nikada. Kada je lako, lako je biti i navijati i aplaudirati, kada je teško, tu podršku nikada ne zaboravljam. Na proleće će da gori.

"Ne pravi se rekonstrukcija tima na zimu, imamo želje za prelazni rok, ali mogućnosti su drugo"

 • Imate li neke planove za prelazni rok?

- To su pitanja na koja samo sportski direktor Mrkela i Zvezdan Terzić mogu da daju odgovor, jer mi imamo želje, mi o tome pričamo, to je živa tema. Mogućnosti su jedno, želje su drugo. Imamo 25-26 momaka, koji su igrali 34 utakmice na jesen. To je jedno prvenstvo od 18 klubova. Mi smo takoreći odigrali celo jedno prvenstvo, uspeli smo da izrotiramo, koronu smo takoreći preležali na terenu. Dolazila je, odlazila, ostajali smo sa 14 igrača na treningu. To niko nije sagledao. Ali nikada se nismo žalili.

- U Crvenoj zvezdi je svako standardan i svako mora da odgovori u datom momentu kada bude pozvan da brani dres. Tako je i bilo. Da li će biti pojačanja ili ne, s obzirom na mogućnosti kakve budu bile, u zavisnosti da li će neki transfer da se ostvari, mora da se radi na izlazu da bi se dobio neki benefit od toga, ali prelazni rok tek počinje, ima mesec i po dana do te prve utakmice, verovatno će se nešto raditi, ali šta, u ovom trenutku ne znam da odgovorim.

 • Mogu li da se očekuju i rastanci sa nekim igračima?

- Nisam ja taj koji može nekome da da ili da raskine ugovor. Moje su granice po tom pitanju limitirane.

"Očekujemo dobre igre Ohija i da Falko eksplodira"

 • Smatrate li da ekipi treba remont i neka nova energija?

- Ja sam zadovoljan ovim što imam. Dolazi nam sada i špic Ohi koji je momak koji se dosta dobro pokazao u Skandinaviji, ja se nadam da će nastaviti sa takvim igrama i u našem dresu, nema razloga da ne bude tako. On će imati lep odmor, proći će dobre pripreme. Imamo igrača koje čekamo da eksplodiraju, kao što je Pipo Falko, koji je fenomenalan, i koji može još mnogo da da Crvenoj zvezdi, eto to je nova energija.

- Videćemo, ne može da se radi remont neki na polusezoni, tek kada se završi sezona, kada se sve sabere i oduzme, kada se vidi da li su ispunjeni zacrtani ciljevi, tek tada može da se kaže. U ovom trenutku, radimo sa ovim što imamo da izvučemo najbolje i nećemo odustati, to je sigurno.

Igrali ste toliko godina u velikanu kao što je Inter, možete li da uporedite pritisak u Interu i Crvenoj zvezdi?

- U Interu sam bio igrač, tako da mislim da je biti igrač i biti trener potpuno drugačije, ne bih znao odgovor. Mislim da se mnogi varaju kada misle manji klub, verujte mi, Zvezda je najveći klub na ovim prostorima i ogroman je pritisak, verovatno u jednom Interu, to morate da pitate trenere koji su bili tamo, ali verovatno i oni imaju ogroman pritisak, jer se očekuje maksimum. Mislim da je pritisak svuda prisutan i da što je veći klub, da je toliko veći i pritisak.

"Uvek sam za varnice u jakoj svlačionici, bilo bi ružno da nije tako, da se istuširamo i odemo kući kao da se ništa nije desilo"

 • Što je veći klub, to je i teža svlačionica. Koliko je teška Zvezdina svlačionica, sami ste govorili da ima mnogo različitih karaktera i mnogo lidera, ali to nekada izazove i varnice u svlačionici?

I treba da budu varnice kada je jaka svlačionica. Ja sam uvek za to. Veliki klub, velika očekivanja, velike su i varnice. Te varnice treba uvek da ostanu u svlačionici. Meni se sviđa kada je reakcija, znači da nam je svima krivo. Ako ne uspemo da pobedimo, znači da nam je svima krivo. Bilo bi baš teško i ružno da se svi istuširamo, da svako ode kući kao da ništa nije bilo i da se pređe lagano preko nekog neuspeha i nepobeđene utakmice.

Jednostavno gde je jaka svlačionica, treba da budu i jake varnice, ali da ostanemo grupa kao što jesmo i da idemo napred, da se izvuku pouke, da se izvuku greške, da se ojača kao grupa, a mi smo to toliko puta i pokazali. Što se tiče toga, ja ne brinem nikako. Jaka je i dalje grupa, jaka je svlačionica i treba da bude tako.

Zašto se muče strana pojačanja u Zvezdi i da li mladi igrači dobijaju pravu šansu?

 • Šta je razlog činjenice da se velika inostrana pojačanja teško priviknu i ne ispune očekivanja, imamo primere Dionija, Živkovića, Bakajoka, Falka?

- Videli smo početak, Falko pokazuje da ima kvalitet i talenat, ali jednostavno u Crvenoj zvezdi ti treba kontinuitet. Treba ti svaka nedelja-sreda, nema zadovoljavanja, postigao sam gol i sad mogu da živim 10-15 dana od toga, jer u tih 15 dana imaš 5 utakmica. Kontinuitet, pritisak i karakter igrača, to je jedino što mogu da ogovorim.

 • Jedna od najvećih zamerki navijača je da mladi igrači ne dobijaju dovoljno prostora?

U Crvenoj zvezdi uvek možemo da nađemo zamerke. Ako ne igra ovaj, pričamo što igra "x", a ne igra "y", a onda počne "y" da igra i onda se opet vratimo na "x", pa onda ne igraju mladi... To je jedan krug koji uvek možemo da otvaramo. Mi smo grupa od 25 momaka i ja sam neko ko je svaki dan sa njima, ti vidiš formu, kako rade... sigurno da smo igrali i sa mladima, prošli su ovde mladi igrači, nekada je ulog preveliki da bi "spržili" nekog mladog igrača.

- Sada, da li ih precenjujemo ili potcenjujemo, uvek je teren jedino merilo. Mi smo tu da iz njih izvučemo maksimum, da ih edukujemo što brže možemo da bi prihvatili i ušli u ritam utakmica i mašineruju zvanu Crvena zvezda.

- Ovaj klub nije lak za igranje, veliki je pritisak iz nedelje u nedelju i uvek je bitan rezultat. Uvek kada može smo ubacivali ili sam ubacivao mlade igrače, smatrao sam da je momenat. Kod mene su igrali i kada nije bilo bonusa, evo i sada, zašto kažemo da ne igramo, kada jedan Strahinja Eraković je poneo i kapitensku traku Zvezde, neko je na koga se oslonila odbrana Zvezde, mnogo mlad momak, ali on je prototip kako treba brzo da se sazreva u Crvenoj zvezdi.

O Milošu Milojeviću, žrebu za osminu finala, smanjenju klubova u domaćoj ligi

 • Pominjao se nedavno u medijima i Miloš Milojević, koji je bio u stručnom štabu, pa potom nastavio samostalnu karijeru u Švedskoj, sada je ponovo slobodan, da li biste ga vratili ukoliko je on raspoložen?

- Ja se ne bavim pričama rekla-kazala. Svako odabere svoj put. Ja sam sa Milošem prijatelj, otišao je u Švedsku da trenira dobru ekipu kao što je Hamarbi. Bio je blizu i Rozenborga, kako smo pričali, sa njim sam ostao prijatelj i ostaću prijatelj. Svako odabere svoj put, tu nema šta drugo da se kaže sem da je momak ambiciozan i dobar trener.

 • Da li je Srbiji potrebna manja liga, poput Hrvatske, koja ima 10 klubova i gde je veća koncentracija kvalitetnijih ekipa?

- Nisam tu da mislim, ja sam tu da igram. Što se mene tiče, sigurno da bi utakmice kao što je bila poslednja sa TSC-om, onakav ambijent i onako teško i jako i tvrdo, to bi podiglo kvalitet svake ekipe i mislim da bi i naši izlasci u Evropi isto bili kvalitetniji. Sad, to nije pitanje za mene da li liga treba da bude veća ili manja.

 • Imate li želju za žreb u osmini finala Lige Evrope? Da li ste za neku jaku ekipu, tipa Barselona, gde će biti spektakl, ili neku sa kojom bi bile veće šanse za prolaz?

- Ne mogu još da razmišljam o osmini finala, mnogo jakih parova ima. Pogotovo ovi veliki klubovi koji su završili treći u Ligi šampiona. Mislim da su opasni parovi, mnogo jaki. Mi smo napravili veliku stvar time što smo preskočili šesnaestinu finala. Ko god da dođe biće mnogo jak, to je moje mišljenje. Nama je i grupa bila dosta jaka, tako da ko god da dođe, biće jak rival. U procentima ne bih mogao da kažem, ima top klase, mnogo jako, jako, delimično jako, ali jako je jedna reč koja bi mogla da se opiše za osminu finala. Zaslužili su momci da imaju spektakl, grupa je bila teška i oni su to herojski izneli.

 • Da li je fudbalska javnost u Srbiji možda i potcenila Zvezdinu grupu u Ligi Evrope?

- Mi smo kao klub pokušali svima da objasnimo i da predočimo koliko je to jaka grupa. Potajno smo se nadali da prođemo i uradili smo sve. Momci su herojski to izneli, Zvezda je kao klub zaslužila jedno takvo izdanje u tim utakmicama. Priča se o nama, Zvezda se u Evropi opet čuje. Odzvonio je jako taj naš ulazak u osminu finala, znam i u Italiji kako je propraćeno, mnogo mi je drago i zbog kluba i momaka, da je Zvezda tu gde jeste u Evropi.

Nikad se nisam zapitao "šta će mi ovo?" Pa, ja sam kod mene kući, u Crvenoj zvezdi

 • Da li ste se zbog čitavog pritiska ovde nekada zapitali "šta će mi ovo u životu, umesto da uživam s porodicom u Milanu u svemu što sam zaradio"?

Nikad. Ne znam zašto bih? Pa ja sam kod mene kući, ja sam kod mene u Crvenoj zvezdi. Sve što nosi pritisak, to je normalno. Kroz karijeru je uvek bilo dosta izazova i pritisaka, zašto to ne raditi i sa mojom Crvenom zvezdom. Naprotiv, to je zadovoljstvo. Nekad je mnogo lepo, najlepše, nekad je i mnogo teško, ali ne možeš da napraviš nešto mnogo lepo, a da nije teško, nema lako.

 • Možete li da nam opišete kako ste se osećali tokom onog trka na kraju meča u Bragi, onakvu sreću dugo nismo videli?

- Kao jedno dete, Zvezdino dete. Svi smo znali, ti momci su mi priuštili taj trk, toj grupi to ne mogu nikada da im zaboravim, pre svega klubu. Sve je stalo u tih 30 sekundi. Moje detinjstvo u Zvezdi, igre u Zvezdi, ceo krug koji se zatvorio i ti momci, koji su za mene heroji, su mi priuštili tih 30 nezaboravnih sekundi, koje mislim da nikada neću da zaboravim. Šta god bilo, gde god me fudbalski put bude odveo, u tih 30 sekundi tog trka je sve stalo. Mnogi su možda i potcenili tu grupu, ali mi nismo. Prema svakoj utakmici smo imali odnos kao da je poslednja, što se i videlo. I u taj trk je stao i odgovor zašto sam se ponovo vratio.

 • Šta za Vas predstavlja Crvena zvezda?

Smisao života. U sportskom smislu, to je nešto što moraš da živiš, čime moraš da se baviš od ujutru do uveče. Mislim da svako dete kada prođe Crvenu zvezdu, onda mu neke stvari budu jasnije. Nigde ne doživiš te emocije kao što možeš u Crvenoj zvezdi.

(Dušan Uštević Telegraf.rs)