Igraće se potpuno druga Liga Šampiona, kako to utiče na Zvezdu?

Iako postoji ugovor do 2024. sa UEFA kada je u pitanju Liga šampiona, vodeći klubovi ne odustaju. Oni žele promenu sistema takmičenja, ali i veći novac od prihova, pogotovo kada su TV prava u pitanju.

Ovu grupaciju predvodi prvi čovek Juventusa, Andrea Anjeli, koji je i prvi čovek udruženja najmoćnijih klubova Evrope, velikani traži promenu formata takmičenja, a prete izlaskom iz Lige šampiona, odnosno osnivanjem sopstvene Superlige.

Iako je za sutra zakazan „brejnstorming“ ideja, odnosno razmena gledišta, nema sumnje da bi sastanak trebalo da učvrsti predloge klubova, da se Liga šampiona što više zatvori za bogate, da se naprave takozvane „Super grupe“ iz kojih će se ispadati na osnovu plasmana. Uz Barselonu, Real, Juve i Bajern, sastanku će prisustvovati šest vodećih klubova PL, plus Njukasl, Lester i Everton koji su zainteresovani, jer se priča da bi Liga šampiona imala i nižu diviziju kroz koju bi moglo da se dočeša elitnih grupa.

Konačan predlog još nije oformljen, ali mediji pišu da bi od 2022. trebalo očekivati velike promene, počev od one da će se igrati vikendom zbog veće gledanosti i više novca, što bi jasno itekako uticalo na nacionalna takmičenja.

No, kako rekosmo, UEFA nema puno izbora, jasno je da bi odvajanje najbogatijih klubova i stvaranje dve Superlige, prve i druge, praktično bio tektonski poremećaj u fudbalu i da bi Liga šampiona bila ugašena u ovom formatu, tačnije da bi sponzori otišli za najvećim klubovima i igračima.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Klubovi se protive i FIFA ideji,baš kao i UEFA o Mundijalu za klubove, jednom u četiri godine jer to smatraju nepotrebnim najviše iz razloga što bi FIFA zadržala lavovski deo novca…

sportske.net