HRVATI IZBACUJU ZVEZDU IZ EVROLIGE!? Sve zbog ukrajinske zastave koju nisu držali

U tekstu poznatog hrvatskog lista navodi se da se očekuje "oštar potez vrha Evrolige".

Crvena zvezda izgubila je posle produžetka od Žalgirisa (103:98) u poslednjem evroligaškom gostovanju ove sezone, ali taj meč je najviše obeležila scena sa početka utakmice.

Uoči starta duela u Kaunasu domaći igrači su sa sudijama izašli noseći zastavu Ukrajine na kojoj je pisalo "Stop war" (zaustavite rat), dok igrači Crvene zvezde nisu kod sebe imali isti transparent.

Zbog toga ih je dočekala salva zvižduka, a snimak se brzo proširio društvenim mrežama i završio u svim medijima.

Stiglo je i do Hrvatske, pa je tako "Večernji list" u tekstu o sceni u Litvaniji potez Zvezde ocenio kao "sramotan", a upitali su se u naslovu i "da li ih zbog toga treba izbaciti iz Evrope".

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

"Poruka je potpuno apolitična, poziva na prekid rata u Ukrajini, ali potez košarkaša Zvezde je politički", stoji u tekstu jednog od najčitanijih portala u Hrvatskoj i dodaje se da Evroliga ima jasnu politiku i jasan stav po pitanju diskriminacije, mržnje i rata, pa se očekuje "oštar potez vrha Evrolige".

"Tim koji zastupa suprotne stavove ne bi trebalo da bude njen deo. Naime, ovo nije pitanje stava ili pogleda na svet, svako moralno biće protivi se ratovanju, posebno onom koji na tuđem teritorijumu vodi druga zemlja", dodaje "Večernji list". Hrvati bi da izbace Zvezdu iz Evrolige IZVOR: VEČERNJI LIST/SCREENSHOT

Uz sve to sproveli su i anketi među svojičim čitaocima, pa je više od 80% njih glasalo za opciju da Crvena zvezda treba da bude izbačena iz Evrolige, dok je još 14% glasalo za opciju "politici nema mesta u sportu". Manje od 5 procenata glasača izabralo je opciju "Ne, košarkaši imaju pravo na stav".

Podsetimo, Crvena zvezda je na meču u Kaunasu dočekana i zastavama NATO alijanse, dok se u međuvremenu oglasio i američki košarkaš iz njihovih redova Eron Vajt koji tvrdi da im je rečeno da "ne diraju transparent".

Mondo.rs