HAOS U EVROLIGI! Klubovi prete prelaskom u FIBA

Katalonski "Mundo Deportivo" piše o velikom raskolu u evropskoj košarci

Budućnost aktuelne Evrolige nalazi se pod velikim znakom pitanja.

Kako piše katalonski Mundo Deportivo, posle dva sastanka koja su održana u ponedeljak i utorak nastali su potresi i podeljena mišljenja 13 klubova koji drže takmičenje.

Španski klubovi žele da nastave ovako, dok neki poput Makabija ili grčkih klubova žele promenu.

Neki klubovi ne razumeju kako FIBA daje veće nagrade i sumnjaju u Evroliginu sposobnost da generiše zaradu. Navodno, dani su odbrojani i Đordiju Bertomeuu i to je stav većine.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Traži se smena Bertomeua već na kraju ove sezone, što znači da je izgubio poverenje posle 22 godine, javlja katalonski list.

Navodno, Bertomeua podržavaju Barselona, Real i Baskonija, dok su protiv Makabi, Olimpijakos i Panatinaikos. U ponedeljak su sastanku prisustvovali i prvi čovek takmičenja i ostali važni ljudi Evrolige, dok su u utorak na sastanku bili samo klubovi sa licencama.

Mnogi smatraju da Evroliga nije ekonomski isplativa i sve više vuku ka odlasku u FIBA takmičenja. U vremenu kada svi trpe zbog posledica pandemije, evroligaši ne razumeju kako FIBA pruža bolju finansijsku podršku i daje veće nagrade.

Ali, Mundo podvlači da povratak u FIBA takmičenja nije jednostavan, već vrlo komplikovan, jer su klubovi vezani ugovorom za Evroligu do 2026. godine, a ako žele da izađu ranije moraće da plate 10 miliona evra.

Najzanimljivije je što katalonski list zapravo smenjuje Bertomeua i najavljuje da će 2022. godine Evroliga dobiti novog vođu. I da je to odlučila većina klubova. Da li će se sve ovo napisano obistiniti pokazaće vreme.

Telegraf.rs